Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νίκος Ανδρουλάκης: Ξεκινάει ο “πόλεµος” της Κεντροαριστεράς – Κίνδυνος για “ταβάνι” στο ΠΑΣΟΚ

Οι δηµοσκοπήσεις ανησυχούν τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το πολυπόθητο «άλµα» στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται

«Ένα κόµµα, που οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούσαν ότι έκλεισε τον κύκλο του, επανέρχεται σύγχρονο
, µε νέα πολιτικά πρόσωπα, µε σύγχρονες ιδέες, µε αξιοπιστία και µε χαµηλούς τόνους», τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, βλέποντας το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση των δηµοσκοπήσεων και προβάροντας το «κοστούµι» της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Η επίτευξη του στόχου αυτού περνά σε µεγάλο βαθµό από την εικόνα που δίνει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Αν προσπεράσει σε δυναµική τον ΣΥΡΙΖΑ επισκιάζοντάς τον, µπαίνει µόνο του στο κάδρο µε τη Ν.∆. και ο Νίκος Ανδρουλάκης πλασάρεται ως ο κύριος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή άλλωστε είναι και η εικόνα που επιθυµούν στη Χαριλάου Τρικούπη να έχει το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και το βάρος έπεσε το τελευταίο διάστηµα στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.

Η εικόνα των εδράνων, που είχαν πάντα αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισµό, µόνο τυχαία δεν ήταν. Η πρόθεση να έχει πιο ισχυρό αποτύπωµα από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εµφανής. Έτσι η Γραµµατεία της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, µε την Ευαγγελία Λιακούλη από τη θέση της γραµµατέως, τον διευθυντή Γιάννη Κουτσούκο και τον προϊστάµενο Χάρη ∆ηµακαρέα, έβγαλε µέχρι και βάρδιες για τους βουλευτές, ώστε να υπάρχει από το πρωί µέχρι το βράδυ κατά τις µέρες του Προϋπολογισµού δυναµική παρουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και να µην εµφανίζεται εικόνα άδειων εδράνων.

*Διαβάστε εδώ: Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 22 μονάδων της ΝΔ – “Μάχη” ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση

Παράλληλα, οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χωρίστηκαν σε οµάδες εργασίας, µε κάθε τοµεάρχη να µιλά για το αντικείµενό του και κάθε βουλευτή να µιλά για θέµατα της εκλογικής του περιφέρειας. Μάλιστα έγινε και µια άτυπη διαδικτυακή «προπόνηση» για την προετοιµασία των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ για τον Προϋπολογισµό που είχε διάρκεια τεσσάρων ηµερών. Αυτά την περίοδο που παράλληλα «έτρεχαν» οι ηµερίδες του ΠΑΣΟΚ για τη Θεσσαλία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πίεση φαίνεται να απέδωσε και έφερε τα πρώτα χαµόγελα ικανοποίησης στο στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη, που όλοι ήθελαν να ανάψουν για τα καλά οι µηχανές µε ένα και µόνο στόχο: να προβάλλει το ΠΑΣΟΚ ως το αντίπαλον δέος της Ν.∆., επισκιάζοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Κάµψη

Το καλό κλίµα όµως έρχεται να συνδυαστεί και µε την έντονη αγωνία που προκαλούν στη Χαριλάου Τρικούπη οι δηµοσκοπήσεις, καθώς το πολυπόθητο «άλµα» στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται. Αντιθέτως, στις τελευταίες µετρήσεις διαφαίνεται κάµψη της δυναµικής του. Οι «παίχτες» στην Κεντροαριστερά έχουν αυξηθεί, µε τη Νέα Αριστερά να διεκδικεί και εκείνη µερίδιο από τις εκροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ. Ο κίνδυνος του «ταβανιού» στη δυναµική του ΠΑΣΟΚ γίνεται ορατός, όπως και η ανάγκη να διεκδικηθούν νέες δεξαµενές ψηφοφόρων από το Κέντρο.

Με δεδοµένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαµηλή συσπείρωση, ενώ του ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 80%, διαφαίνεται ότι τα περιθώρια νέων απωλειών από την πλευρά Κασσελάκη έχουν φτάσει στο όριό τους. Έτσι το ντέρµπι για τη δεύτερη θέση παραµένει ανοιχτό, ενώ µια µικρή άνοδος της Νέας Αριστεράς και του ΚΚΕ θα δηµιουργούσε τις συνθήκες ώστε το ΠΑΣΟΚ να µείνει στάσιµο. Είναι επίσης αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει προς τη Ν.∆., που κυριαρχεί στο Κέντρο, προσβλέποντας σε αυτή τη δεξαµενή για να «ξεκολλήσει» δηµοσκοπικά και το µόνο βέβαιο είναι ότι δεν σκοπεύουν να χαρίσουν δυνάµεις. Το «γάντι» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το ΠΑΣΟΚ, µε αφορµή τη συζήτηση για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια, µόνο τυχαίο δεν ήταν.

«Θα έχει µεγάλο ενδιαφέρον ο διάλογος που θα ακουλουθήσει, για να φανεί ποιος είναι στην πράξη ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής», σηµείωσε ο πρωθυπουργός, κοιτώντας σαφώς προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης σηµειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα µπει εµπόδιο σε ένα µη κερδοσκοπικό Πανεπιστήµιο, αρκεί αυτό να ιδρυθεί µε βάση τα ξένα πρότυπα. Στο ΠΑΣΟΚ τηρούν στάση αναµονής για τη σχετική τροπολογία, καθώς γνωρίζουν ότι ένα µεγάλο µέρος κεντρώων ψηφοφόρων, που διεκδικούν, τη θεωρεί αυτονόητη, όπως και την αναθεώρηση του άρθρου 16 στο µέλλον. Η σχετική συζήτηση αναµένεται να αναζωπυρώσει τον πόλεµο για το ποιος είναι ο αυθεντικός εκφραστής του κεντρώου-εκσυγχρονιστικού χώρου, όπως έγινε και µε αφορµή την εκδήλωση για τον Κώστα Σηµίτη, στην οποία Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης έδωσαν το «παρών».

Να ανοίξει διαύλους

Από τη δυναµική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή σε ρυθµούς αξιωµατικής αντιπολίτευσης, την αντοχή που θα δείξει στην πίεση από τη Ν.∆. και την προσπάθεια να ανοίξει διαύλους µε το Κέντρο θα κριθεί η επιτυχία της στρατηγικής Ανδρουλάκη. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραµµίζει ότι η προσπάθεια αυτή δεν έχει ταβάνι, για να επιβεβαιωθεί όµως -µπροστά στον κίνδυνο της στασιµότητας που δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις- χρειάζεται η πιο απαιτητική δεξαµενή, αυτή του µεσαίου χώρου. Το ντέρµπι της Κεντροαριστεράς θα ξεκινήσει µετά τους κουραµπιέδες και τα µελοµακάρονα για τα καλά…

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ