Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μετακομίζει το Μέγαρο Μαξίμου – Θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μέγαρο Μποδοσάκη

Το πρωθυπουργικό γραφείο και ο υποστηρικτικός μηχανισμός του θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο Μέγαρο Μποδοσάκη, στη Λεωφόρο Αμαλίας, ενώ σε άλλους ορόφους του θα μεταφερθούν διοικητικές υπηρεσίες και βουλευτικά γραφεία

Μετακομίσεις, ανακαινίσεις και ανακατασκευές φέρνει το 2024 για τη Βουλή
αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Πολλές διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής που στεγάζονται από το 2016 στο Μέγαρο Αρβανίτη, καθώς και αρκετά βουλευτικά γραφεία στην οδό Σέκερη αναμένεται σταδιακά μέσα στο επόμενο δίμηνο να μεταφερθούν στο νέο κτιριακό απόκτημα της Βουλής των Ελλήνων, στο Μέγαρο Μποδοσάκη.

Την επιτυχημένη συμφωνία με το Ιδρυμα Μποδοσάκη είχε αναλάβει να παρακολουθεί προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε στενή συνεργασία με τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη, οι οποίοι ακολούθησαν μια στρατηγική εξορθολογισμού των δαπανών και της στέγασης των βουλευτών, αλλά και των υπηρεσιών της Βουλής. Η επιχείρηση μετακόμισης στο συμμετρικό γωνιακό Μέγαρο Μποδοσάκη επί της Λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5 θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τέλη Ιανουαρίου, καθώς πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες εργασίες, αλλαγές και βελτιώσεις σε συγκεκριμένους ορόφους, όπως και στο ισόγειο.

Το κτίριο διαθέτει απρόσκοπτη θέα προς τον Εθνικό Κήπο, αποτελείται από ισόγειο, έξι ορόφους και δύο υπόγεια, έχοντας συνολική επιφάνεια 13.460 τ.μ. Το κτίριο, που διαθέτει καταπληκτική θέα και προς τα σημαντικά τοπόσημα του κέντρου της πόλης, όπως ο Λυκαβηττός, το Κοινοβούλιο, το Καλλιμάρμαρο, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, αλλά και η Ακρόπολη, φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού, ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας.

Το μοναδικό κτίριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958, ενώ την περίοδο 2005-2006 ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά.

Έργα

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο πάνω όροφοι, ο 5ος και το ρετιρέ, που διαθέτει εξαιρετική θέα και έναν ευρύχωρο αίθριο χώρο, προορίζονται να φιλοξενήσουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις προχωρημένες σκέψεις για μεταφορά του πρωθυπουργικού γραφείου και του υποστηρικτικού του μηχανισμού από το Μέγαρο Μαξίµου στα ανακαινισμένα διαμερίσματα του επιβλητικού Μεγάρου Μποδοσάκη, που εκμισθώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων για 12 χρόνια.

Η αλήθεια όμως είναι πως δεν πρόκειται για μόνιμη μετακόμιση στην οδό Αμαλίας, αλλά για προσωρινή λύση ανάγκης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να συντηρηθεί οριζοντίως και καθέτως. Στο Μαξίμου δεν συζητούν ένα είδος χωροταξικής αυτονόμησης του πρωθυπουργικού επιτελείου σε έναν πιο μοντέρνο και σύγχρονο χώρο, αλλά για προσωρινή φιλοξενία του πρωθυπουργικού γραφείου μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα που αφορούν τη στατικότητα και την ασφάλεια του ιστορικού κτιρίου, που άλλωστε μετρά ει ήδη πάνω από 100 χρόνια ζωής.

Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1912, στην οδό Ηρώδου Αττικού 19, για λογαριασμό του Χιώτη εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού. Σχεδιάστηκε από τον Αναστάσιο Χέλμη. Το 1916, η χήρα του Μιχαληνού, Ειρήνη, το γένος Μανούση, η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Λεωνίδα Εμπειρίκο. Το 1921 αγόρασε ξανά το ημιτελές έως τότε Μέγαρο. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο σπίτι, η οικογένεια Μαξίμου εγκαταστάθηκε σε αυτό. Ο Μάξιμος, τραπεζίτης, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού από τον Ιανουάριο του 1947 έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, υπήρξε δε ιδιαίτερα φιλότεχνος και γι’ αυτόν τον λόγο τους τοίχους του αρχοντικού του κοσμούσαν περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες. Ετσι, αυτό το ιστορικό Μέγαρο Μαξίμου χρειάζεται φροντίδα, άμεση συντήρηση και ενίσχυση στα θεμέλιά του για να παραμείνει ασφαλές το οικοδόμημα. Παράλληλα, βέβαια, το πρωθυπουργικό επιτελείο προβληματίζει ο διασκορπισμός επιτελικών γραφείων σε διάφορα μισθωμένα γραφεία πέριξ της Βασιλίσσης Σοφίας. Οπως, για παράδειγμα, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, που στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Ζαλοκώστα.

Αντίστοιχα, ένα μέρος του Μεγάρου Σταθάτου στεγάζει μέλη της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού. Το πλεονέκτημα του Μεγάρου Μποδοσάκη είναι πως όλα βρίσκονται κοντά και πέριξ. Είτε τα γραφεία των βουλευτών σε Μητροπόλεως και Βουλής είτε το απέναντι ιδιόκτητο κτίριο της Αμαλίας με έναν μεγάλο αριθμό υπηρεσιών του Κοινοβουλίου. Ετσι, το Μέγαρο Μποδοσάκη είναι μια ιδανική προσωρινή λύση μέχρι νεωτέρας. Πάντως, ύστερα από τρεις μήνες εργασιών, δηλαδή πριν από το Πάσχα, θα έχει στεγάσει τους νέους «ενοίκους».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΤΙΙΚΑ στις 13/1

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ