Η Εορτη των Τριών Ιεραρχών στην Κέρκυρα

Στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος λειτούργησε το πρωί της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2024, ημέρα μνήμης των Τριών Ιεραρχών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Στην θεία λειτουργία έψαλλε η Παιδική Χορωδία «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ», υπό τη διεύθυνση της χοράρχου κ. Χριστίνας Καλλιαρίδου, η οποία απέδωσε ένα σπουδαίο έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, που είναι τα μελοποιημένα από τον ίδιο ψαλτικά μέρη της ορθόδοξης θείας λειτουργίας, σε μια εξαιρετικά κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Συμμετείχαν στη θεία λειτουργία αντιπροσωπεία φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, μαθητές και μαθήτριες από το 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, καθώς και η έκτη τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου.

Παρέστησαν ακόμη ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δέσποινα Σαββίδη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χαρίλαος Αλαμάνος και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πρόνοιας κ. Γιαννούλης.

Ομιλητής από κοινού τόσο από την Ιερά Μητρόπολη όσο και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ήταν ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως και Διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας. Ο ομιλητής στάθηκε στην σημασία των λέξεων «ιερό» και «αρχή», που η εποχή μας τείνει να απορρίψει και που η παιδεία καλείται να διαφυλάξει: την ιερότητα ως οδό σεβασμού, πίστης στον Θεό και στην παράδοση του λαού μας, ως κριτήριο για να μπορούμε να διακρίνουμε το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος, ως κριτήριο γνήσιας κοινωνίας, που η παιδεία χρειάζεται να διαφυλάξει. Κι αυτό περνά από τα πρόσωπα, όπως οι Τρεις Ιεράρχες. Επεσήμανε τρεις λόγους των Αγίων: το ότι «η παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί» του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που είναι υπόμνηση ότι χωρίς αγάπη για τον Θεό και τον κάθε άνθρωπο δεν καλλιεργείται η ψυχή μας. Την προτροπή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ο δάσκαλος και ο μαθητής να πορεύονται στην οδό της μορφώσεως με ταπείνωση, η οποία κάνει τον άνθρωπο να ενώνεται με τον Δημιουργό, σε αντίθεση με τον εγωκεντρισμό των καιρών μας. Τέλος, την εικόνα της αντιπελάργωσης, που χρησιμοποιεί ο Μέγας Βασίλειος ως υπόμνηση της ευγνωμοσύνης που οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να έχουν στους δασκάλους τους, αλλά τις τρεις λέξεις που έχουν λησμονηθεί σήμερα: «Ευχαριστώ», «παρακαλώ» και «συγγνώμη», που γεννούν ήθος.  

Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος για την εξαιρετική συμμετοχή των νέων στην θεία λειτουργία, τόνισε στην προσφώνησή του ότι θυμήθηκε τον λόγο των Ψαλμών «Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον». Αισθάνθηκε ότι οι υπέροχες φωνές των παιδιών της χορωδίας, όπως επίσης και η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών και στη θεία κοινωνία, αποτελούν σημάδια αισιοδοξίας ότι η γιορτή μιλά στις καρδιές τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών. «Έκανα ιδιαίτερη προσευχή σήμερα, για σας, παιδιά μου, διότι δείχνετε εις πείσμα των όσων επιθυμούν να ανατρέψουν τα ιερά και τα όσια του λαού μας ότι ο δεσμός Εκκλησίας και παιδείας δεν καταλύεται. Στολίσατε τον Άγιό μας με την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ από όλη μου τη καρδιά και ζητώ κι εσείς να προσεύχεστε, ώστε οι Τρεις Ιεράρχες να μας βοηθούν να κρατήσουμε τα παραδεδομένα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την παιδεία μας και να φωτίζουν και να σελαγίζουν τις ζωές όλων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεκτάριος. Τέλος, ευχαρίστησε τις εκπαιδευτικές αρχές, καθώς και την υπέροχη χορωδία.

 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε κέρασμα στο αρχονταρίκι του Αγίου Σπυρίδωνος.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ