Συγγνώμη για το λάθος που έκανε με το βίντεο που ανήρτησε με τον Μητροπολίτη Κέρκυρας στο οποίο υποστήριζε ότι ο κ. Νεκτάριος απομάκρυνε νεαρό ΑμεΑ όταν του ζήτησε την ευχή του, ζήτησε ο αρχισυντάκτης των Ellinika Hoaxes, Δημήτρης Αλικάκος, μετά τη διάψευση της Μητρόπολης Κέρκυρας και τα πλήρη βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα από το περιστατικό.
Στην ανάρτησή του ο Δημήτρης Αλικάκος περιγράφει ότι αυτό που τον έπεισε ότι έκανε λάθος ήταν το τηλεφώνημα από τον προϊστάμενο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος «χωρίς καταγγελτικό ύφος, χωρίς σηκωμένο το δάκτυλο, μου εξήγησε τι είχε συμβεί».
Αν και, όπως σημειώνει, «έχω αμφιβολίες για τα ακριβή γεγονότα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβησαν» ανέλαβε την πλήρη ευθύνη καθώς «δεν χωράνε “ναι μεν αλλά”» όταν «υπάρχει πιθανότητα ΕΣΥ να αδικείς και όχι ο άλλος».
Η ανάρτηση του Δημήτρη Αλικάκου
«Ποτέ δεν κρύφτηκα πίσω από τη σκιά μου. Δεν θα το κάνω ούτε και τώρα.
Δημοσίευσα ένα βίντεο. Για την ακρίβεια αναδημοσίευσα, καθώς υπήρχε ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σκηνή με την απομάκρυνση του ατόμου ΑμεΑ μού δημιούργησε αρνητικά συναισθήματα, με ξένισε.
Περίπου τρεις ώρες μετά, βλέποντας τη μεγάλη απήχηση, πρόσθεσα ολόκληρο το βίντεο καθώς και την άποψη ότι «το άτομο ΑμεΑ έπρεπε να μην απομακρυνθεί. Έπρεπε να πάρει ΠΡΩΤΟ την ευχή και όχι τελευταίο».
Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, η οποία μιλούσε για παπαδοπαίδι που διακονεί στον ναό και που δεν απομακρύνθηκε, αλλά «του λέχθηκε να πάει στο ιερό του Αγίου, για να βοηθήσει, όπως είθισται». Επίσης επικαλέστηκε το τυπικό, λέγοντας ότι «δεν έλαβαν ευχή από τον Μητροπολίτη και οι αστυνομικές αρχές της πόλης». Όμως η εικόνα ήταν αδιάψευστος μάρτυρας και έδειχνε άλλα: Πήραν την ευχή αρκετοί αξιωματικοί, αλλά και πολίτες. Το τυπικό που προβλέπει ευχή μόνο σε ιερείς και διακόνους δεν τηρήθηκε. Δεν το κρίνω, δεν είναι δική μου δουλειά.
Και στο τέλος μού εστάλη ένα μήνυμα. Από έναν απλό ιερέα. Τον π. Γεώργιο Βλάχο, προϊστάμενο του συγκεκριμένου ναού (Αγίου Σπυρίδωνα).
Χωρίς καταγγελτικό ύφος, χωρίς σηκωμένο το δάκτυλο, μου εξήγησε τι είχε συμβεί.
Ήταν σαν να μου μιλούσε ο ιερέας πατέρας μου, που δεν ζει πια. Διαβάζοντας τα λόγια του αναρωτήθηκα: Μήπως υπήρξα υπερβολικός; Μήπως αδίκησα κάποιον; Μήπως έσφαλα; Και η απάντηση που έδωσε η συνείδησή μου ήταν αυτή: Ίσως.
Στα δικαστήρια, ο τίμιος δικαστής, όταν έχει αμφιβολίες για την ενοχή του κατηγορουμένου τον αθωώνει. Στην προκειμένη περίπτωση, αν και έχω αμφιβολίες για τα ακριβή γεγονότα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβησαν, οφείλω να κάνω το ίδιο. Να αναλάβω εγώ την πλήρη ευθύνη.
Αν νιώθεις ότι το δίκιο μοιράζεται, που σημαίνει έχεις ένα κομμάτι άδικο (μικρό-μεγάλο, δεν έχει σημασία), αν νιώθεις ότι υπάρχει πιθανότητα ΕΣΥ να αδικείς και όχι ο άλλος, δεν χωράνε “ναι μεν αλλά”. Μόνο δυο απλές λεξούλες: Ζητώ συγγνώμη.
Οφείλεις να το φορτωθείς όλο. Εσύ ειδικά που έχεις κάνει σημαία το δίκιο και την αλήθεια. Αυτή τη “διαθήκη” μάς άφησε ο πατέρας μας. Να μην έχουμε βαρίδια και εξαρτήσεις, παρά μόνο από την προσωπική μας ηθική συγκρότηση. Έτσι πορεύτηκα στο βίο μου και έτσι θα συνεχίσω».
To βίντεο που έγινε viral
Στo βίντεο που ανήρτησε πρώτος ο Δημήτρης Αλικάκος, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Νεκτάριος φαινόταν να κάνει μια κίνηση με το χέρι ζητώντας από συνεργάτη του να απομακρύνει έναν νεαρό ΑμεΑ την ώρα που αυτός προσπαθεί να τον πλησιάσει για να πάρει την ευχή του.
Από την πλευρά της η Μητρόπολη Κέρκυρας έκανε λόγο για fake news επικαλούμενη το πλήρες βίντεο του περιστατικού που συνέβη κατά τον Εσπερινό για τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η Μητρόπολη στην απάντησή της σημείωσε ότι στο πλήρες βίντεο φαίνεται ο ίδιος νεαρός να φιλάει το χέρι του Μητροπολίτη Νεκτάριου λίγα λεπτά μετά την φερόμενη άρνηση του ιεράρχη.
Παράλληλα η Μητρόπολη υποστήριξε ότι το αρχικό βίντεο δεν είναι πλήρες καθώς ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την κίνηση του συνεργάτη του Μητροπολίτη προς τον νεαρό ΑμεΑ, το ίδιο κάνει και σε ένα παπαδοπαίδι το οποίο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μπαίνει στο ιερό μαζί με το ΑμεΑ.
«Είναι προφανές ότι η πρακτική αυτή αποτελεί απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα» κατά του Μητροπολίτη, για τις απόψεις που εκφράζει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον γάμο των “ομόφυλων ζευγαριών”» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Κέρκυρας.
Όλη η ανακοίνωση της Μητρόπολης Κέρκυρας
Σε ανάρτηση ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, την οποία αναπαρήγαγαν διάφορα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δημοσιεύθηκε ότι ο Μητροπολίτης Κερκύρας έδωσε εντολή να διώξουν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες για να μην πάρει δήθεν την ευχή του κατά την τέλεση του εσπερινού της πανηγύρεως του Αγίου Σπυρίδωνος στις 11 Δεκεμβρίου 2023.
Η ανάρτηση είναι κλασικό παράδειγμα fake news. Ο συγκεκριμένος νέος βοηθά στο Ιερό προσκύνημα ως αναγνώστης και ως ιερόπαις, όπως η παράδοση της Εκκλησίας μας προβλέπει, και αυτό που του λέχθηκε ήταν να πάει στο ιερό του Αγίου, για να βοηθήσει, όπως είθισται.
Το βίντεο ανηρτήθη μονταρισμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Αν κάποιος έκανε τον κόπο να το παρακολουθήσει ολόκληρο λίγο παρακάτω (από το σημείο 6.13 έως το 6.15), θα διαπίστωνε ότι ο νέος που είναι ιδιαιτέρως αγαπητός και στον Μητροπολίτη και στους κληρικούς και διακονεί σε όλες τις εκκλησίες της παλιάς πόλης (υπάρχει και σχετικό φωτογραφικό υλικό, το οποίο όμως, σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα, δεν δημοσιεύουμε, αλλά είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου), εισέρχεται στο ιερό, όπως ορίζει η τάξη της Εκκλησίας.
Εκείνη τη στιγμή δεν χρειαζόταν να πάρει ευχή από τον Μητροπολίτη, όπως και ένας άλλος νέος που ακολουθεί και εισέρχεται και αυτός στο ιερό. Επίσης, δεν έλαβαν ευχή από τον Μητροπολίτη και οι αστυνομικές αρχές της πόλης, όπως φαίνεται καθαρά στη συνέχεια του βίντεο, αλλά προσκύνησαν τον Άγιο Σπυρίδωνα και πήγαν στην καθορισμένη θέση.
Είναι προφανές ότι η πρακτική αυτή αποτελεί απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα» κατά του Μητροπολίτη, για τις απόψεις που εκφράζει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον γάμο των «ομόφυλων ζευγαριών»