Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επιστολή Προέδρου ΔΣΚ σε Υφυπουργό Κ. Κυρανάκη για: Κτηματολογικό Γραφείο Κέρκυρας

Επιστολή Προέδρου ΔΣΚ σε Υφυπουργό Κ. Κυρανάκη για: Κτηματολογικό Γραφείο Κέρκυρας / Υποθηκοφυλακείο Επιλιμνίων / Υποθηκοφυλακεία Όρους, Μέσης, Λευκίμμης, Παξών / Παράταση Κτηματογράφησης

ΚΕΡΚΥΡΑ 09/02/2024

ΑΠ.: 36

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ:

-ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

-ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ. Γ. Φλωρίδη

-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ κ.κ. Σ. Γκίκα, Αλ. Αυλωνίτη και Δ. Μπιάγκη

-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΝ κ. Ι. Τρεπεκλή

-ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΝ, Β. ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΠΑΞΩΝ κ.κ. Στ. Πουλημένο, Γ. Μαχειμάρη, Β. Χειμαριώτη και Σ. Βλαχόπουλο

-ΜΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 

ΘΕΜΑ: Κτηματολογικό Γραφείο Κέρκυρας / Υποθηκοφυλακείο Επιλιμνίων / Υποθηκοφυλακεία Όρους, Μέσης, Λευκίμμης, Παξών / Παράταση Κτηματογράφησης 

Κύριε Υφυπουργέ,

Προ μηνός και αφού είχε προηγηθεί η επίσκεψη σας στην Κέρκυρα στις 03/12/2023 (με αντικείμενο την διαδικασία κτηματογράφησης, την λειτουργία του Περιφερειακού Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων και την συγχώνευση/κατάργηση των περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων), σας αποστείλαμε έγγραφο για την άμεση και κατεπείγουσα ανάγκη μεταφοράς των αρχείων του Υποθηκοφυλακείου Επιλιμνίων (ήδη τότε υπό κατάργηση) στο Κτηματολογικό Γραφείο Κέρκυρας, άλλως την λειτουργία του, τουλάχιστον δις εβδομαδιαίως, αντι για άπαξ. 

Ουδέν από αυτά, δυστυχώς, έχει πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον σήμερα, προκύπτει άμεσο πρόβλημα, εκ την συντομοτάτης προθεσμίας κατάργησης/συγχώνευσης και των λοιπών Υποθηκοφυλακείων της ΠΕ Κέρκυρας, ήτοι Όρους, Μέσης, Λευκίμμης & Παξών. 

Τούτο προκύπτει, εξαιτίας του ότι είναι αμφίβολο ότι υπάρχει χώρος μεταφοράς όλων των αρχείων τους εντός του Κτηματολογικού Γραφείου Κέρκυρας, καθώς επίσης δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της Κέρκυρας και οι Δικηγόροι της Κέρκυρας, με λειτουργία αυτών (ως Αρχειοφυλακείων) 1 φορά την εβδομάδα, έστω και αν κάποιες εργασίες θα διενεργούνται δια του Κτηματολογικού Γραφείου Κέρκυρας. Μάλιστα η διεργασία της Κατάργησης/συγχώνευσης των Υποθηκοφυλακείων πραγματοποιείται την ίδια περίοδο που ο τόπος βρίσκεται σε διαδικασία κτηματογράφησης, ήδη σε παράταση. Δηλαδή σε μια περίοδο που παρουσιάζεται αυξημένη επαφή πολιτών και Δικηγόρων με τα Υποθηκοφυλακεία. 

Επομένως και δεδομένου ότι, κρίνοντας από τους χρόνους της «μεταφοράς» του Επιλιμνίων, διαβλέπουμε ότι το γεγονός της συγχώνευσης/κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ το συντομότερο δυνατόν να προβεί το Υπουργείο στην ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ όλων των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων αυτών άμεσα (με τον μαζικό, σύγχρονο και σύντομο τρόπο που εδώ στην Κέρκυρα και στα γραφεία του ΔΣΚ μας είχατε περιγράψει), ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόμενη ταλαιπωρία και δυσλειτουργία, στην εξυπηρέτηση πολιτών και Δικηγόρων, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο που διενεργείται όλη η κτηματογράφηση της Περιφερειακής μας Ενότητας. 

Σχετικά δε με την κτηματογράφηση, σας επισημαίνουμε ότι η παράταση που χορηγήσατε (2 επιπλέον μηνών) είναι μεν ένα θετικό βήμα, πλην όμως ο χρόνος αυτός είναι μάλλον ανεπαρκής για να δηλωθούν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιωμάτων, όταν ήδη η προσέλευση των πολιτών για την κτηματογράφηση και στην Κέρκυρα, αλλά και στην Θεσπρωτία όπως πληροφορούμαστε, είναι χαμηλή. Είναι λοιπόν διαφαινόμενο ότι θα χρειαστεί χρόνος επιπλέον της χορηγηθείσας παράτασης των 2 μηνών. 

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις πρωτοβουλίες σας επί των ζητημάτων. 

Μετά Τιμής

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ

Γιάννης Μ. Κοντός

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ