Μητσοτάκης από Βελιγράδι: Σταθερά στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας – “Νιώθω σαν στο σπίτι μου, φίλε Αλεξάνταρ, σε ευχαριστώ”

Ταξίδι μείζονος σημασίας πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελιγράδι, στέλνοντας το μήνυμα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν νωρίτερα συνάντηση στο κτίριο των θεσμών «Palata Srbije». Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί στο πέρασμα του χρόνου, αναφέροντας τη βούληση να «προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας», δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασύνδεση Ελλάδας και Σερβίας σε ενέργεια και μεταφορές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της γραμμής Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, ενώ αναφέρθηκε και στον άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα φτάνει μέχρι τη Βουδαπέστη, ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες, στέλνοντας το μήνυμα πως επ’ αυτού πρέπει να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο σχέδιο του κάθετου διαδρόμου μεταφοράς αερίου, το οποίο η χώρα μας υποστηρίζει, ενώ αναφέρθηκε και στην ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Βελιγραδίου, δίνοντας ως παράδειγμα τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρεβυθούσα, ενώ η Σερβία θα μπορούσε να παρέχει στη χώρα μας χώρους αποθήκευσης LNG.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz31ryad7erd)

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική – Να βοηθήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση του Βελιγραδίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, λέγοντας πως το 50% της παραγόμενης ενέργειας στη χώρα μας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ σημείωσε πως «θέλουμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής “πράσινης ενέργειας” στον Βορρά και να συνδράμουμε στην ενεργειακή μετάβαση της Σερβίας». Παράλληλα, έστειλε ισχυρό μήνυμα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας: «Στεκόμαστε στο πλευρό σας για την ευρωπαϊκή προοπτική, δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς να υπάρχει τέτοιο μέλλον για τη Σερβία», ενώ χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα» την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του Κοσόβου, λέγοντας πως η θέση μας παραμένει σταθερή και κάνοντας λόγο για μονόδρομο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή μεσολάβηση και τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε σχέση με την ένταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες.

«Φίλε Αλεξάνταρ, σε ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία», είπε κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια φράση που δείχνει και πάλι το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών.

Βούτσιτς: Η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Σερβίας – Σε ευχαριστώ Κυριάκο για τη στήριξη

«Η Σερβία και η Ελλάδα διατηρούν φιλικές σχέσεις», είπε στις κοινές δηλώσεις από την πλευρά του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Σέρβος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μιλήσαμε ανοικτά και φιλικά», ενώ σε σχέση με την ευρωπαϊκή στάση επί πολλών ζητημάτων της ατζέντας, είπε πως «έχω μάθει πολλά πράγματα από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και με έχει ενημερώσει καθώς εμείς δεν είμαστε μέλος της Ε.Ε.».

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικούς και ειλικρινείς υποστηρικτές της Σερβίας», είπε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στέλνοντας το μήνυμα αποφασιστικότητας του Βελιγραδίου για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του. «Τέθηκε το ζήτημα αν η Σερβία έχει άλλες πορείες που θα έπρεπε να ακολουθήσει. Αναφορικά με τη στάση μας, είπα στον κ. Μητσοτάκη ότι παρ’ όλες τις διαφορές, η Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να επιταχύνει την ευρωπαϊκή της πορεία. Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξη που μας παρέχει», είπε χαρακτηριστικά.

Επί των ζητημάτων ειδικότερα που συζητήθηκαν, ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε πως «έχουμε μιλήσει για σημαντικά θέματα στον τομέα της ενέργειας, στο φυσικό αέριο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Σερβία σκοπεύει να κάνει όλο και περισσότερες εξαγωγές και χρειαζόμαστε λιμάνι. Τη θάλασσα και το λιμάνι της Ελλάδας το θεωρούμε σαν δικό μας, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε. Έχουμε χρήματα και είμαστε σε θέση να αγοράσουμε χωρητικότητα σε κάποια λιμάνια, αν κάποιος μας το επιτρέψει. Μπορούμε να ενοικιάσουμε χώρους σε αυτά τα λιμάνια γιατί η βιομηχανία μας έχει τέτοιες απαιτήσεις».

Καταλήγοντας, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς έστειλε μήνυμα φιλίας στην Ελλάδα: «Στέλνουμε χαιρετισμούς στον ελληνικό λαό, είστε ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, σε ευχαριστώ, Κυριάκο, για τη στήριξη», είπε.

“Χείρα φιλίας” Μητσοτάκη στη Σερβία και η πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή που ακολουθεί τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βελιγράδι, θέλοντας, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, να εκφράσει τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και το μήνυμα για βούληση ενίσχυσης και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται με αφορμή το γεγονός ότι η Σερβία θα φιλοξενήσει την έκθεση Specialized EXPO 2027. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις των σχεδίων της σερβικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία της EXPO 2027, από έξι Σέρβους υπουργούς, παρουσία των δύο ηγετών. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έχει προσκληθεί από τη σερβική πλευρά να ενημερωθεί για την Specialized EXPO 2027.

Για το Φόρουμ μάλιστα θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη, στην οποία συμμετέχουν περί τις 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Πρόκειται για μια στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή, μια αποστολή υπόδειγμα “εφαρμοσμένης εξωστρέφειας”, όπου πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος μαζί, θα διερευνήσουμε επιχειρηματικές συνεργασίες ενόψει της διοργάνωσης στη σερβική πρωτεύουσα της μεγάλης, διεθνούς εμπορικής Έκθεσης EXPO 2027», όπως σημειώνει με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Φραγκογιάννης.

«Στη συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή», συνεχίζει, «προτεραιότητα έχει ο κλάδος των κατασκευών, στον οποίο οι ελληνικές εταιρίες κατέχουν μεγάλη τεχνογνωσία, μακρά εμπειρία -όχι μόνο στην ανέγερση κτιρίων, αλλά και σε έργα υποδομών, ενέργειας, διαχείρισης ακινήτων– και, επιπλέον, χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλης σημασίας έργο η σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά και Θεσσαλονίκης με Σκόπια και Βελιγράδι

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται στη Σερβία από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, και τον υφυπουργό για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας συναντήθηκε ήδη με τον ομόλογό του Γκόραν Βέσιτς και συζήτησαν θέματα που αφορούν την συνεργασία στις μεταφορές, την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών που θα συνδέουν τις δύο χώρες και τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη των υποδομών στη Σερβία ενόψει της Παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2027 στο Βελιγράδι.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι «η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και το Βελιγράδι αποτελεί μεγάλη σημασίας έργο για την περιφερειακή συνδεσιμότητα και τις μεταφορές».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ