Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Oι προϋποθέσεις για έκτακτο επίδομα Πάσχα και η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενδεχόμενο μιλώντας στον ΣΚΑΪ, να δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, υπό προϋποθέσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το να «κλειδώσει» η συγκεκριμένη παροχή εξαρτάται από τα δημοσιονομικά περιθώρια και κυρίως από το αν θα υπάρξει υπερ- απόδοση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που θα επιτρέψει, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, επιπλέον στοχευμένες παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. 

Διαβάστε σχετικά: Κωστής Χατζηδάκης: Από 1η Απριλίου έρχεται ο νέος κατώτατος μισθός άνω των 800 ευρώ, αλλά και μία ακόμη επιταγή ακρίβειας

 «Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες. Στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας. Νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού: “Το πρώτο ψηφίο ξεκινάει από οκτώ”, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

Σίγουρο είναι όμως  ότι στις 22 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. «Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς» δήλωσε σχετικά με το ακριβές ποσό ο κ. Χατζηδάκης.  

Τα αιτήματα των αγροτών και τα περιθώρια 

Όσον αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε:  «Απέναντι στους αγρότες, ανεξαρτήτως των κομμάτων, όλοι τρέφουμε μία συμπάθεια. Αισθανόμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς και τα προβλήματά τους και τα κατανοούμε. Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς εξαντλούμε τα περιθώρια και για αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα καύσιμα θα επιστραφεί. Αυτό είναι πάνω από 80 εκ. κόστος για το δημόσιο. Από εδώ και πέρα, μελετούμε με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί αυτό».

«Πρέπει να δούμε τη δομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε θέματα λειτουργίας των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών, που πάνε τα χρήματα που παίρνουμε από την Ε.Ε. Πρέπει να μιλήσουμε και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στον αγροτικό τομέα για να έχουν ένα μόνιμο και βιώσιμο εισόδημα» πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ