Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης σε αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις – Πρόθεσή μου να σας ακούσω

Στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της κρίσιμης συνάντησης που έχουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έφτασαν λίγο πριν τις 12 οι εκπρόσωποι των 15 αγροτικών μπλόκων. Κατά την άφιξή τους, οι αγρότες δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως πηγαίνουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τις καλύτερες διαθέσεις.

agrotes-megaro-maximou-13-2-2024

Πρόκειται για μια συνάντηση, στην οποία η κυβέρνηση έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος και αυτό φαίνεται από την παρουσία των υπουργών που δίνουν το “παρών” σε αυτήν: Ειδικότερα, στη σύσκεψη μετέχουν όλοι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ο λόγος για τους τρεις υπουργούς Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, Σταύρο Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσο. Από κει και πέρα, το «παρών» θα δώσουν οι Γιάννης Μπρατάκος και Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα, στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι καθ’ύλην αρμόδιοι Λευτέρης Αυγενάκης και Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ παρόντες θα είναι και οι υφυπουργοί Θάνος Πετραλιάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ παρευρίσκεται και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρώην διοικητής του ΕΛΓΑ. 

Σημειώνεται επίσης πως στη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.  

Μητσοτάκης σε αγρότες: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις, αλλά τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένα»

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και με καλή διάθεση και μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά και ότι τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένες. Γνωρίζετε ότι πολλοί κλάδοι πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες και η κυβέρνηση πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν την διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνάντησης με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα «δώρα» Μητσοτάκη για τους αγρότες

Με τον πρωθυπουργό να έχει εστιάσει στην αναγκαιότητα να «βάλει φρένο» στα μπλόκα και να αποκλιμακώσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται και επιπλέον μέτρα, πέραν των όσων είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής προ ολίγων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν τα Παραπολιτικά, εξετάζεται η προκαταβολή 30% από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στους αγρότες και η αύξηση της έκπτωσης της ΔΕΗ από το 10 στο 18%, η οποία δεν θα αφορά μόνο τη Θεσσαλία. Επίσης, στο τραπέζι είναι και η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου από το Ταμείο Ρύπων.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί που έρχονται στο φως μετά την αποκάλυψη των Παραπολιτικών επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr, η οποία και ανέφερε το ότι ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ένα πιο γενναίο πλάνο εκπτώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και την πρόωρη επιστροφή του φόρου πετρελαίου.

Τι ανέφερε η στήλη Big Mouth

“Εξ όσων πληροφορούμαι, ο υπουργός Σκυλακάκης παρουσίασε στον Μητσοτάκη ένα πιο γενναίο πλάνο εκπτώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες και ακόμη πιο πολλές δυνατότητες στους διακανονισμούς των οφειλών που έχουν προς τους παρόχους. Αν και δεν είμαι και τόσο σίγουρος, δεν αποκλείω να ανακοινωθούν επιπλέον δώρα (δηλαδή εκπτώσεις στο ρεύμα) για τους αγρότες της Θεσσαλίας. Από κει και πέρα, έχει αποφασιστεί και θα δοθεί πρόωρα η επιστροφή του φόρου πετρελαίου, που είναι ένα από τα πολλά που ζητούν οι διαδηλωτές με τα τρακτέρ.

Πάντως, εκτός από την περαιτέρω έκπτωση του 10% στα τιμολόγια του ρεύματος των αγροτών, πρέπει να σας πω ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσει και κάτι ακόμη που θα σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τους πελάτες της ΔΕΗ (νέους και παλιούς). Από τα λίγα που κατάφερα να μάθω, πρόκειται για ένα σχέδιο που, όπως λένε στην κυβέρνηση, «θα εκπλήξει ευχάριστα τους αγροτοσυνδικαλιστές». Για τους γνωρίζοντες, ενδεχομένως να αποτελέσει και είδηση της σημερινής συνάντησης”.

Χατζηπαραδείσης: «Οι αγρότες πάμε με τις καλύτερες προθέσεις στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό»

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις”, ο Κώστας Χατζηπαραδείσης, μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών από το Λαγκαδά, ανέφερε σε σχέση με το τι περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες από τον πρωθυπουργό:

«Πρώτα από όλα μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για όλους τους αγρότες. Η αγροτοκτηνοτροφική ηλεκτρική ενέργεια, η πλήρη αναθεώρηση της ΚΑΠ σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, η ανακατεύθυνση κεφαλαίων σε σωστή παραγωγική κατεύθυνση και ο πλήρης έλεγχος φυτοϋγειονομικός και βάση παραστατικών στα σύνορα. Οτιδήποτε μπαίνει θα πρέπει να υπάρχει ιχνηλάτηση μέχρι το σημείο αλλά και αναγραφή έτσι ώστε η παραγωγική βάση να ξέρει ότι είναι απαραίτητη για τη βιομηχανία».

«Εμείς πάμε με τις καλύτερες προθέσεις, γιατί το ζητούμενο για μας είναι να διορθωθούν και τα κακώς κείμενα. Και επιμένω σε αυτό γιατί πολλά έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κονδυλίων», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σε σχέση δε με το τι θα ακολουθήσει της συνάντησης, ανέφερε: «Πρέπει να συνεννοηθούμε και από κει και πέρα να μεταφέρουμε στους ανθρώπους μας που είμαστε στα μπλόκα ή στις οργανώσεις (όσα συζητήθηκαν) και από κει και πέρα να κρίνουμε πώς θα κινηθούμε. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να κάνουμε ξανά μια διαχείριση. Δεν γίνονται όλα με λεφτά. Γίνονται με σωστή διαχείριση. Γι αυτό λέμε ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Το λέμε και το εννοούμε πραγματικά αυτό. Δεν είμαστε εδώ για να τα ισοπεδώσουμε όλα. Δεν λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα από αυτή την κυβέρνηση. Είμαστε εδώ να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σίτιση της χώρας».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3ruykhxc49)

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ