Ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές: Θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για επιθεώρηση των µεγάλων έργων υποδοµών – Ορόσημο το συνέδριο της ΝΔ

Να αντιστρέψει το κλίµα του τελευταίου διαστήµατος επιχειρεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε τους επιτελείς του πρωθυπουργού να εξετάζουν µε εξαιρετική προσοχή τα επόµενα βήµατα, προκειµένου να τηρηθούν οι χαµηλοί τόνοι από κυβερνητικής πλευράς και να µη δυναµιτιστεί περαιτέρω το κλίµα, εν µέσω πολλαπλών µετώπων µε τα οποία βρίσκεται αντιµέτωπο το Μαξίµου.

Ο µήνας Φεβρουάριος εξελίσσεται σε «σκόπελο» για το πρωθυπουργικό επιτελείο, που επανατοποθετεί τη στρατηγική του εν µέσω των απαιτητικών συγκυριών µε τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τις αντιδράσεις στο νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά ιδρύµατα, αλλά και το νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο, που έχει προκαλέσει εσωτερική αναταραχή στην κυβερνώσα παράταξη, λόγω των αντιδράσεων από µερίδα «γαλάζιων» βουλευτών.

Στόχος του Μητσοτάκη να “καθαρίσει” το τοπίο εντός Φεβρουαρίου

Αναµφίβολα, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η έκβαση της προγραµµατισµένης για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού µε εκπροσώπους του αγροτικού κόσµου θα κρίνει σε µεγάλο βαθµό το πώς θα εξελιχθεί η στάση των αγροτών, µε τον πρωθυπουργό ωστόσο να έχει στείλει το ξεκάθαρο µήνυµα ότι «ανοιχτοί δρόµοι σηµαίνει ανοιχτός διάλογος», εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση της κυβέρνησης να εξετάσει όλα τα αιτήµατα των διαµαρτυρόµενων πολιτών, συνυπολογίζοντας τις δηµοσιονοµικές δυνατότητες της χώρας, µε το τέρας της ακρίβειας να αποτελεί ταυτοχρόνως την κυριότερη πηγή δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Στο Μέγαρο Μαξίµου, πάντως, εκτιµούν ότι το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα θα βρεθεί η «χρυσή τοµή» µε τους αγρότες, ενώ αντίστοιχα περί τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν θα ψηφιστεί το νοµοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των µη κρατικών ΑΕΙ, θα αποκατασταθεί το τεταµένο κλίµα στα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική βούληση είναι να «καθαρίσει» το τοπίο εντός του τρέχοντος µηνός, προκειµένου από τον Μάρτιο να εγκαινιαστεί η πορεία της Νέας ∆ηµοκρατίας προς τις ευρωπαϊκές κάλπες του Ιουνίου, µε το κυβερνών κόµµα να επιστρέφει σε «προεκλογικό mode», ενόψει του σηµαντικού οροσήµου της 9ης Ιουνίου. Συνεπώς, από τον επόµενο µήνα το βάρος Μαξίµου και Πειραιώς πέφτει στην επερχόµενη εκλογική αναµέτρηση, µε στόχο να επανεπιβεβαιωθεί η κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη και της κεντροδεξιάς παράταξης στο πολιτικό σκηνικό, προωθώντας το µήνυµα ότι το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών θα κρίνει την πολιτική σταθερότητα της χώρας, ξορκίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνήθη για τις ευρωκάλπες χαλαρή ψήφο, αλλά και την αντίληψη ότι οι προσεχείς εκλογές αποτελούν ευκαιρία για την αποστολή µηνυµάτων διαµαρτυρίας.

Αλλωστε, από το επόµενο κιόλας διάστηµα, µετά την ολοκλήρωση των ταξιδιών του σε Βελιγράδι, Μόναχο και Ινδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά εντατικές περιοδείες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, όπου ο σχεδιασµός προβλέπει την επίσκεψη και την επιθεώρηση των µεγάλων έργων υποδοµών που δροµολογήθηκαν κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία, µε στόχο να ενισχύσει το προφίλ της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, κατά τη λογική «το είπαµε, το κάναµε», της προηγούµενης περιόδου. Σε αυτή την κατεύθυνση αναµένεται µέσα στον επόµενο µήνα να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.∆., ούτως ώστε να ριχτούν στη µάχη οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο.

Το εναρκτήριο λάκτισµα θα δοθεί στο συνέδριο της Ν.∆., που θα πραγµατοποιηθεί µε αφορµή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραµανλή και τον µισό αιώνα από την ίδρυση της παράταξης που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Στην πορεία προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, το Μαξίµου θα επιδιώξει να ενισχύσει το αφήγηµα ότι η Ν.∆. αποτελεί το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόµµα που µπορεί να ενισχύσει τη θέση της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσιάζοντας τα επιτεύγµατα της προσέλκυσης πόρων µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονοµίας, την καθιέρωση των εθνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών, αλλάζοντας την προσέγγιση της Ευρώπης στη διαχείριση του µεταναστευτικού ζητήµατος, αλλά και την αµυντική θωράκιση της Ελλάδας, µέσω ισχυρών συµµαχιών. Μεγάλη έµφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταµείο Ανάκαµψης και τα κοινοτικά προγράµµατα, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει την Παρασκευή στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος τον στόχο για τη δηµιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας, επαναλαµβάνοντας το κυβερνητικό πλάνο για ανάπτυξη µε παράλληλο σχεδιασµό γενναίων µεταρρυθµίσεων.

Έµφαση στις υποδοµές

Το µήνυµα που περνά ο πρωθυπουργός είναι ότι 36 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης αντιστοιχούν σε περίπου 18% του ελληνικού ΑΕΠ και κατευθύνονται σε πολλούς τοµείς της Οικονοµίας, µε έµφαση στην υλοποίηση σηµαντικών και αναγκαίων υποδοµών, όπως στον κρίσιµο τοµέα της Υγείας. Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνάντησή του µε τους 13 περιφερειάρχες, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δηµιουργία δηµόσιας πλατφόρµας, µέσω της οποίας θα παρέχεται λεπτοµερής ενηµέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια, µε στόχο τον έλεγχο και την απορροφητικότητα των πόρων, την πορεία υλοποίησης των έργων, αλλά και τη λογοδοσία των αρµόδιων για την εκτέλεσή τους φορέων. Να σηµειωθεί ακόµη ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί το νοµοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα µέτρα της «πολεοδοµικής µεταρρύθµισης», στα οποία περιλαµβάνονται νοµοθετική λύση για την εκτός σχεδίου δόµηση, πολεοδοµικές ρυθµίσεις για τα αυθαίρετα, νέα αυστηρά µέτρα καταστολής της αυθαίρετης δόµησης µε κατεδαφίσεις αλλά και παρεµβάσεις για τον αιγιαλό και την παραλία, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί η µεγάλη προωθούµενη µεταρρύθµιση στη ∆ικαιοσύνη, µε στόχο την ταχύτερη απονοµή της, και ο νέος ∆ικαστικός Χάρτης.

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ