Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιαννακοπούλου: Ξεκάθαρο “ναι” στον γάμο των ομόφυλων και στην τεκνοθεσία – Η απάντηση της στην παρέμβαση Ιερώνυμου

Στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας με θέμα την «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η Νάντια Γιαννακοπούλου επισήμανε την σοβαρότητα του υπό συζήτηση θέματος που άπτεται των ατομικών ελευθεριών των συμπολιτών μας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Συζητάμε σήμερα ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, ένα ανθρώπινα και κοινωνικά ευαίσθητο θέμα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι μια αλλαγή στην οποία πρέπει να προχωρήσει και η Ελλάδα, είναι θέμα ισότητας ανθρώπων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιοσύνης και δημοκρατίας.»

Στην συνέχεια η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν απέφυγε να καυτηριάσει την στάση όσων αναπαράγουν ιδεοληπτικές και ψεύτικες θεωρίες για κινδύνους στον θεσμό της οικογένειας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Κανένας δεν μπορεί στο όνομα ιδεοληψιών, άρνησης της πραγματικότητας και της αναγκαιότητας να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας και τα παιδιά τους, να υψώνει λάβαρα άρνησης και δημιουργίας ψεύτικων κινδύνων για τον θεσμό της οικογένειας. Κανείς δεν κινδυνεύει, καμία ουσία της οικογένειας δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Κάποιοι δε, και αναφέρομαι σε κάποιους από αυτούς που μπορούν να έχουν αντιρρήσεις, ας μην αξιοποιούν το Νομοσχέδιο που συζητάμε για να ξεσπάνε σε απαράδεκτα ομοφοβικά παραληρήματα στα οποία θα κατέφευγαν με ή χωρίς τις ρυθμίσεις που προβλέπονται. Ας μη καταφεύγουν σε φτηνό λαϊκισμό και σε μαθήματα πατριωτισμού και της θρησκείας σε όσους θα ψηφίσουμε το Νομοσχέδιο. Πατριωτισμός και θρησκευτική πίστη πάνε μαζί με τον σεβασμό προς κάθε άνθρωπο, την αγάπη προς κάθε άνδρα ή γυναίκα ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές ή σεξουαλικές διαφορετικές επιλογές. Δεν μπορούν να συνδέονται με τον διχασμό και την άρνηση της ισότητας.

Παράλληλα η κα. Γιαννακοπούλου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι:

«Δεν μπορώ να κρύψω ως Βουλευτής και ως άτομο με βαθιά πίστη, την έκπληξη και απογοήτευση μου από το χθεσινό αίτημα του Αρχιεπισκόπου τον οποίο σέβομαι απεριόριστα. Πρόκειται για καθαρά πολιτική παρέμβαση, η οποία είναι εκτός του θεσμικού εκκλησιαστικού και πνευματικού ρόλου του και αποτελεί ευθεία παρέμβαση προς τη νομοθετική εξουσία και το έργο της. Θλίβομαι όταν ζητείται να γίνουν γνωστά τα ονόματα όσων ψηφίσουν, σαν να επιδιώκεται ένας διαχωρισμός καλών και κακών παιδιών, σαν να μην είμαστε όλοι παιδιά της εκκλησίας. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι όμως και η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής πιστεύω ότι θα δείξει ότι δεν επηρεάζεται.»

Στην συνέχεια η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε την ξεκάθαρη θέση του κόμματος λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται με ξεκάθαρη καθαρή θέση, διαμορφωμένη μέσα από συλλογικές διαδικασίες στον ύψιστο βαθμό. Προσέρχεται με απόφαση Συνεδρίου του στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και έχει πάρει πολύ πριν την θέση που αρμόζει σε ένα κίνημα μεταρρύθμισης, ανθρωπισμού, ισότητας, αλλαγών.

Είναι κρίμα μια χώρα που με τις μεταρρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου το 1983 και το 2002 βρέθηκε στην πρωτοπορία, χάρη στην προοδευτική διάθεση και στο πολιτικό όραμα του ΠΑΣΟΚ, σήμερα να είναι θεσμικός ουραγός.

Στον έντονο δημόσιο διάλογο και στο ενδιαφέρον ολόκληρης της κοινωνίας, όλο αυτό το διάστημα, ακούστηκαν και εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Μέχρι ένα σημείο, υγιείς προβληματισμοί και διαφωνίες. Σε τελευταία ανάλυση σε Δημοκρατία ζούμε. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, τις ενστάσεις του.

Σέβομαι την άποψη κάθε πολίτη που μπορεί να τον ξενίζει κάτι, να έχει αμφιβολίες, αντιρρήσεις. Όμως συγγνώμη, δεν μπορώ να αισθανθώ το ίδιο, για όσους διαισθάνομαι ότι χρησιμοποιούν το θέμα για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη που αναμένουν ή που μιλάνε υπό την πίεση κύκλων.»

Ενώ κλείνοντας την ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου τόνισε: «Ας αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα: το δικαίωμα καθενός, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να διαμορφώσει αυτόνομα τη ζωή του, να επιλέξει ανεπηρέαστα τον/τη σύντροφό του και να αποφασίζει ελεύθερα αν, πότε και με ποιον /ποια θα συμβιώσει, θα παντρευτεί και θα διαμορφώσει την κοινή οικογενειακή του ζωή.

Το Νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και σ΄ αυτό θα έχουμε συμβάλει όλοι. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία και όλους τους πολίτες, ένα μήνυμα που θα αφομοιώσει και θα δεχτεί. Γιατί χρέος του πολιτικού συστήματος είναι να δείχνει δέκα βήματα μπροστά, για να πάει η κοινωνία ένα. Γιατί η Ελλάδα πάντα κοίταζε και θα κοιτάζει μπροστά. Γιατί η κοινωνία πάντα ενωνόταν μέσα στον χρόνο πάνω σε αρχές και αξίες και έτσι έκανε βήματα προς τα εμπρός.

Και γιατί τελικά amor vincit omnia. Η αγάπη νικάει τα πάντα.»

15.02.2024 Ολομέλεια στην Ολομέλεια

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ