Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Politico: Τα nepo babies της πολιτικής – Μητσοτάκης, Μισέλ και Κάλας στις πολιτικές δυναστείες της Ευρώπης

Με τα «nepo babies» της πολιτικής, δηλαδή τους ανθρώπους που συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση ενασχόλησης με τα κοινά, ασχολείται άρθρο του Politico.

Ο όρος nepo babies, τα μωρά του νεποτισμού, γεννήθηκε στις αρχές του 2022 και τότε είχε δημιουργηθεί σχετικό hashtag, το οποίο και έγινε viral στο TikTok. Σήμερα, το Politico δημιούργησε λίστα με τις πολιτικές δυναστείες της Ευρώπης και ανάμεσά τους φιγουράρουν τα ονόματα του Σαρλ Μισέλ, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κάγια Κάλλας μεταξύ άλλων.

Politico: Τα nepo babies της πολιτικής

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνεις πολιτικός – αλλά το να έχεις έναν διάσημο μπαμπά (ή, σπανιότερα μια διάσημη μαμά) μπορεί σίγουρα να βοηθήσει. Αυτό ο τρόπος έχει λειτουργήσει για έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό πολιτικών σε όλη την Ευρώπη (και ιδίως στο Βέλγιο).

Βέλγοι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με τις πολιτικές δυναστείες, στην οποία διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένας στους 10 βουλευτές στο Βέλγιο έχει έναν γονέα που επίσης κατείχε αξίωμα. Το ποσοστό των πολιτικών κληρονόμων στα κοινοβούλια του Βελγίου αυξάνεται τα τελευταία 20 χρόνια – επιστρέφει στα επίπεδα του 19ου αιώνα και δεν πέφτει κάτω από το 12%.

Δεν είναι μόνο το Βέλγιο που φιλοξενεί πολιτικές δυναστείες. Ακολουθούν εννέα ακόμη πολιτικά nepo babies (και υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μπορούσαμε να είχαμε συμπεριλάβει)», προλογίζει το Politico.

Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε θυμηδία με την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος στις ευρωπαϊκές εκλογές και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη παρέμεινε σταθερά στην οικογενειακή επιχείρηση.

Γιος του Λουί Μισέλ, ο οποίος υπήρξε υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ευρωπαίος Επίτροπος και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μισέλ τζούνιορ αγωνίστηκε να αποφύγει τη σύγκριση με τον πατέρα του στην αρχή της καριέρας του (πολλοί παλαιότεροι Βέλγοι τον αποκαλούν ακόμα le fils: ο γιος) . Σύντομα όμως έγινε γνωστός ως ο νεότερος πρωθυπουργός του Βελγίου πριν αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Ματιέ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως υφυπουργός των Βρυξελλών για τη διαχείριση κτιρίων (είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την ανοικοδόμηση του Μεγάρου της Δικαιοσύνης).
Κάγια Κάλας

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η πρώτη γυναίκα που κατείχε ποτέ αυτό το αξίωμα, είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου για την προεδρία Σίιμ Κάλας. Πέρασε επίσης περισσότερο από μια δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιο πρόσφατα ως αντιπρόεδρος και επίτροπος μεταφορών, και επί του παρόντος κατέχει θέση στο Riigikogu, το εσθονικό κοινοβούλιο.

Δικηγόρος και πρώην ευρωβουλευτής, η Κάλας έχει δει τη δημοτικότητά της να αυξάνεται σε όλη τη «Γηραιά ήπειρο» λόγω της σκληρής γραμμής της απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα (είναι τώρα στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας «για την καταστροφή και τη ζημιά μνημείων σοβιετικών στρατιωτών»).

Η Κάλας ζητούσε κυρώσεις στη Ρωσία πολύ πριν εισβάλει στην Ουκρανία και βεβαιώθηκε ότι η Εσθονία ήταν έτοιμη όταν η Μόσχα έκλεινε τις κάνουλες αερίου. Η μητέρα της απελάθηκε στη Σιβηρία όταν ήταν μωρό, μια ιστορία στην οποία αναφέρεται συχνά όταν μιλάει για τη Ρωσία.

Υπάρχουν και άλλα. Ο προπάππους της Κάλλας, Έντουαρντ Άλβερ, ήταν επίσης μεγάλο όνομα στην πολιτική και υπήρξε μια από τις ηγετικές προσωπικότητες που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση.

Μαρίν Λε Πεν

Όπως ο πατέρας, έτσι και η κόρη; Η Μαρίν Λεπέν ακολούθησε τα ακροδεξιά βήματα του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου.

Λόγω των προσπαθειών της να ξεφύγει από το τοξικό παρελθόν του κόμματος και να φλερτάρει τους κεντρώους, η Μαρίν Λεπέν συχνά περιγράφεται ως μια λιγότερο ριζοσπαστική εκδοχή του πατέρα της.

Υπάρχει μια ακόμη «πρώην» Λεπέν που πρέπει να γνωρίζετε. Η Mαριόν Μαρεσάλ ανιψιά της Mαρίν Λε Πέν, αφαίρεσε το Λε Πέν από το όνομά της το 2018 και είναι παντρεμένη με τον Ιταλό ευρωβουλευτή Βιντσέντζο Σόφο, από το Κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας». Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το κόμμα της «Reconquest» θα ενταχθεί στο ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι ο μοναδικός ευρωβουλευτής του θα πρέπει να αλλάξει έδρα.

Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τον Οκτώβριο θα συμπληρώσει 10 χρόνια στην εξουσία, είναι άλλος ένας με την πολιτική στο αίμα του ως γιος του εξέχοντος Νορβηγού διπλωμάτη Θόρβαλντ Στόλτενμπεργκ και της υφυπουργού Kάριν Χάιμπεργκ.

Η αδερφή της Χάιμπεργκ, Μαριάν, ήταν διευθύντρια του γραφείου της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην Ιερουσαλήμ και ήταν παντρεμένη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Johan Jørgen Holst, ο οποίος συμμετείχε στην ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στις συμφωνίες του Όσλο με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Πριν αναλάβει το ρόλο του στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ διετέλεσε υπουργός Βιομηχανίας και Οικονομικών της Νορβηγίας και τελικά έγινε πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, γεννήθηκε σε μια ισχυρή πολιτική δυναστεία. Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1990, και παππούς του ήταν ο εξέχων πολιτικός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θείος του σημερινού πρωθυπουργού ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εξέχων ηγέτης του ελληνικού απελευθερωτικού κινήματος και πρωθυπουργός επί 12 χρόνια.

Η αδερφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Πολιτισμού. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Αθηναίων. Ο γιος της Κώστας Μπακογιάννης ήταν δήμαρχος Αθηναίων.

Δεν υπάρχει μόνο η δυναστεία Μητσοτάκη. Στην οικογένεια Παπανδρέου, υπάρχει ο Γεώργιος Παπανδρέου (που ήταν πρωθυπουργός) και ο γιος του Ανδρέας (που ήταν πρωθυπουργός) και τα παιδιά του ο Γιώργος (που ήταν πρωθυπουργός) και ο Νίκος (ευρωβουλευτής).

Αλεξάντερ ντε Κρου

Επιστροφή στο Βέλγιο. Όπως και ο Σαρλ Μισέλ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Aλεξάντερ ντε Κρου έχει την πολιτική στα γονίδιά του. Ο πατέρας του Χέρμαν ντε Κρου είναι γνωστός πολιτικός και πρώην υπουργός Παιδείας, Μεταφορών και Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική το 2019, έχοντας υπηρετήσει ως βουλευτής για 48 χρόνια.

Ο Aλεξάντερ ντε Κρου μεταπήδησε από τον ιδιωτικό τομέα στην πολιτική το 2009, όταν εξελέγη χωρίς καμία πολιτική εμπειρία ως αρχηγός κόμματος των Φλαμανδών φιλελεύθερων. Αργότερα έγινε υπουργός αρμόδιος για την ανάπτυξη και την ψηφιακή ατζέντα. Εξακολουθεί να επιβλέπει το κέντρο κυβερνοασφάλειας της χώρας και έχει χειριστεί τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για αρχεία κυβερνοασφάλειας κατά τη διάρκεια της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου.

Έγινε πρωθυπουργός το 2020, επικεφαλής ενός επτακομματικλού συνασπισμού.

Mατέους Μοραβιέτσκι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Mατέους Μοραβιέτσκι, από το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, έχει έναν διάσημο ακτιβιστή πατέρα.

Ο Kορνέλ Μοραβιέτσκι ήταν ιδρυτής και ηγέτης του Fighting Solidarity, μιας ριζοσπαστικής απόσχισης του κινήματος της Αλληλεγγύης που πολέμησε ενάντια στον κομμουνισμό. Αργότερα εξελέγη στην κάτω βουλή της Πολωνίας.

Ο Mατέους Μοραβιέτσκι Εργάστηκε ως πρόεδρος τράπεζας πριν γίνει υπουργός Ανάπτυξης το 2015, στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών, Αθλητισμού και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Ανέλαβε πρωθυπουργός το 2017, πριν χάσει τις εκλογές του περασμένου έτους από τον Ντόναλντ Τουσκ.

Βάτσλαβ Κλάους Τζ.

Ο πρώην βουλευτής της Τσεχίας Βάσλαβ Κλαόυς τζούνιορ, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή το 2021, έχει ιστορικό στην πολιτική που εκτείνεται δεκαετίες πίσω. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα του, πρώην πρόεδρο της Τσεχίας για δύο θητείες Βάτσλαβ Κλάους.

Οι δυο τους είχαν πολύ παρόμοιες πολιτικές (ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης επινόησαν τον όρο «Κλαουσισμός», καθώς και οι δύο θεωρείται ότι ενσαρκώνουν τον εθνικό συντηρητισμό ανάμεικτο με τον οικονομικό φιλελευθερισμό) και συμμετείχαν στο ίδιο Δημοκρατικό Κόμμα των πολιτών (ODS), στο οποίο συνιδρυτής ήταν ο Kλάους ο πρεσβύτερος.

Ο νεότερος Κλάους διαγράφηκε από το κόμμα το 2019 επειδή έκανε «αμφιλεγόμενες δηλώσεις», συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν θα ψήφιζε υπέρ του ODS παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα συντηρητικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που υποστηρίχθηκε από πολιτικούς όπως ο Nάιτζελ Φάρατζ και ο Βίκτορ Όρμπάν.

Μόνικα Χολμάγιερ

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Mόνικα Χόλμαγιερ, πρόεδρος της επιτροπής δημοσιονομικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι κόρη του Φραντζ Γιόζεφ Στράους, πρώην υπουργού Άμυνας υπό τον Kόνραντ Αντενάουερ.
Διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Βαυαρίας μέχρι το 2005 και κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009.

Διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Βαυαρίας μέχρι το 2005 και κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009.

Ο πατέρας της αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως υπουργός Άμυνας μετά την υπόθεση Spiegel, όταν δύο δημοσιογράφοι του περιοδικού Der Spiegel ερευνήθηκαν για προδοσία επειδή έγραψαν ένα άρθρο για τις αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ