Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δύο μεγάλες αγωνίες για το Eργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κέρκυρας –  Χωροθέτηση και ΣτΕ βάζουν επιπλέον εμπόδια στην επόμενη μέρα

Μπορεί να γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση στην περιπέτεια με την κατασκευή του Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Κέρκυρας, τα προβλήματα  όμως δεν σταματάνε να εμφανίζονται εκεί που κανείς δεν υπολογίζει.

Έτσι λοιπόν δυο νέες αγωνίες έχουν προκύψει εσχάτως, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις όποιες φιλότιμες κινήσεις γίνονται με στόχο να κλείσει θετικά το κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού,  που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια κι ακόμα παραμένει ανοιχτό.

Η πρώτη αγωνία αφορά τη χωροθέτηση του Εργοστασίου, που ναι μεν όλοι ασχολούνται με το πώς θ’ απελευθερωθεί από τους όγκους των απορριμμάτων που έχουν συγκεντρωθεί, ιδίως τα δεματοποιημένα, που ξέμειναν από την  προηγούμενη διαχείριση, όμως προκύπτει ένα πολύ σημαντικότερο ζήτημα κι αφορά την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Βλέπετε ο χώρος δεν είναι καθαρός, αλλά προϋπάρχει παλιά χωματερή, που έχει αναπλαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι για να γίνει η εγκατάσταση του εργοστασίου της Ολοκληρωμένης Διαχείριση, θα χρειαστεί σημαντικό τεχνικό έργο για να θεμελιωθεί και μάλιστα με αρκετό ρίσκο καθώς το έδαφος, όπως είναι αντιληπτό δεν έχει τη δέουσα σταθερότητα και συνεκτικότητα. Ακόμα και οι πασσαλοπήξεις που προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις δεν προσφέρουν τη δέουσα σιγουριά στους κατασκευαστές, που δείχνουν να μην θέλουν να ρισκάρουν τη φήμη τους.

Μην ξεχνάμε πως ήδη κάποιες  εξ αυτών βρίσκονται στη φάση κατασκευής ανάλογων έργων σε άλλη Περιφέρεια και για ένα μικρό,  για τα δεδομένα,  έργο στην Κέρκυρα να σκέφτονται αν αξίζει το ρίσκο να διακινδυνεύσουν τη φήμη τους, αλλά και την υπόληψή  τους έναντι της κυβέρνησης.

Παρ’ όλο που το ζήτημα βρίσκεται σε επίπεδο προβληματισμού προς το παρόν, μιας και η διαδικασία για το διαγωνισμό έχει για μια ακόμα φορά μπλοκάρει, εντούτοις βρίσκεται στο τραπέζι, αθροίζοντας στην πραγματικότητα προβλήματα, αντί για διεξόδους, πόσο μάλλον λύσεις.

Πέραν όμως αυτού, σημαντικός προβληματισμός υπάρχει και για την πορεία της υπόθεσης στο ΣτΕ, όπου θα κριθεί η συμμετοχή των εταιριών που διεκδικούν ως τώρα το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Υπάρχει περίπτωση το ΣτΕ να προχωρήσει στην πλήρη ακύρωση των υποψηφίων, αντί ν’ αποφανθεί υπέρ κάποιου, γεγονός που θα σημάνει το τέλος κι αυτής της διαδικασίας, με αποτέλεσμα αυτή να πρέπει να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και χρήμα.

Άλλωστε,  ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που ήδη αντιμετωπίζεται αφορά τη χρηματοδότηση, κάτι που ως γνωστόν  προσπαθεί ήδη να διαχειριστεί τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά κι ο ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ