Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στη Βουλή η τροπολογία για την αύξησή του επιδόματος γέννησης

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος γέννησης που προβλέπει την αύξηση των ποσών που χορηγούνται στις νέες μητέρες μέχρι και 1.500 ευρώ.

Μάλιστα όσες απέκτησαν παιδί μέσα στο 2023 και υπέβαλλαν αίτηση προκειμένου να λάβουν το εν λόγω επίδομα, τα χρήματα αυτά θα δοθούν αναδρομικά μέχρι τον Απρίλιο.

Τα αναδρομικά ποσά για το επίδομα γέννας αρχίζουν από 400 και φτάνουν έως και 1.500 ευρώ και αφορούν στις μητέρες, οι οποίες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Εφόσον βεβαίως στο μαιευτήριο, μαζί με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, οι γονείς υπέβαλλαν αίτηση για τη χορήγησή του.

Ποιες περιπτώσεις αφορά το επίδομα:

Το λεγόμενο επίδομα γέννας, θεσμοθετήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020 και προσδιορίστηκε στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Πλέον όμως αυξάνεται μόνιμα και μάλιστα αναδρομικά «πιάνοντας» και τις γεννήσεις που έγιναν εντός του 2023: Η αύξηση του ποσού είναι προοδευτική και συνδέεται με τον αριθμό των τέκνων.

Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Το επίδομα γέννησης αναπροσαρμόστηκε και είναι ανάλογο του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού).

Μέχρι πρότινος η ενίσχυση διαμορφωνόταν σε 2.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Το ποσό ήταν προκαθορισμένο και δεν άλλαζε καθώς ήταν το ίδιο για κάθε παιδί.

Η ενίσχυση, αυξήθηκε και διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2.400 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί
  • 2.700 ευρώ, για εκείνους που έχουν δύο
  • 3.000 ευρώ, για οικογένεια που αριθμεί μετά τη νέα γέννηση 3 παιδιά
  • 3.500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί ή και περισσότερα

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού. Η 2η δόση καταβάλλεται 5 μήνες από τον μήνα της γέννηση του παιδιού.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ