Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτική Γραμματεία: Τα πήρε όλα πίσω ο Κασσελάκης – Άτακτη υποχώρηση μετά την παρέμβαση Τεμπονέρα – Κανονικά το Συνέδριο

Oλοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει βήμα πίσω, ανακαλώντας την επιστολή της Δευτέρας (19/2), που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ανακάλεσε τη χθεσινή του επιστολή προς την Πολιτική Γραμματεία, καθώς όλα τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, πλην τριών, αρνήθηκαν να παρέχουν, κατά πληροφορίες, «λευκή επιταγή».

Κατόπιν αυτού, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να ανακάλεσε και την πρόθεσή του να προσφύγει στη βάση, μετά την παραπάνω εξέλιξη, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει μετά το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί κανονικά στη δημιουργία ενός «πολιτικού κέντρου», που θα λαμβάνει τις αποφάσεις για το κόμμα.

Παράλληλα, και οι δύο πλευρές τόνισαν πως υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και στο Συνέδριο θα συζητηθούν μόνο οι θέσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Νωρίτερα, ηχηρό τελεσίγραφο απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ουσιαστικά λευκή επιταγή από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος λέγοντάς τους «ή πρόεδρος και λευκή επιταγή έως τις εθνικές εκλογές ή αναβάπτιση από το συνέδριο».

«Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια»

«Ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών αν δεν με εμπιστεύεστε. Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός παρά τα ότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητηθεί να το κάνει εδώ τώρα, όπως είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» είπε κατά πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης.

Επί της ουσίας ο κ. Κασσελάκης απαίτησε από την ηγετική ομάδα του κόμματος να του «δώσει» κάτι που δεν είναι στη δικαιοδοσία τους. Με την έννοια ότι τα πάντα προβλέπονται από το καταστατικό σε ότι αφορά στην παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον δεν είναι στις καταστατικές αρχές του κόμματος να δώσει το σώμα του συνεδρίου «έγκριση» στον πρόεδρο του κόμματος. Τέτοια διαδικασία είναι εκτός της λογικής των συνεδρίων του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η αντίδραση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, ακριβώς δυο 24ωρα πριν αρχίσει το προγραμματισμένο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για ένα συνέδριο επανίδρυσης, προσθέτοντας ότι στόχος του είνα να κάνει την μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Και αυτό δεν είναι δίκη μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας”.

“Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είμαι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα…”, τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Τεμπονέρας: Δεν εκβιαζόμαστε

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σήκωσε το γάντι που πέταξε στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζοντας πως: «Δεν εκβιαζόμαστε, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Τεμπονέρας παίρνοντας τον λόγο στην θυελλώδη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος είχε θέσει νέο τελεσίγραφο προς τα μέλη του οργάνου, ζητώντας να μην τον αμφισβητούν αλλιώς θα προσφύγει στη βάση του κόμματος για αναβάπτιση της εκλογής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας, ανέφερε κατά την συνεδρίαση του οργάνου, μεταξύ άλλων πως «Άλλαξε τα όλα» δεν σημαίνει «διάλυσέ τα όλα»» για να προσθέσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρήζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς».

Παράλληλα, άλλα μέλη της Πολιτική Γραμματείας απάντησαν στον κ. Κασσελάκη ότι: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές».

Τζάκρη: Θα γελούν μαζί σας αν πείτε ότι αμφισβητείτε τον Κασσελάκη

Από την πλευρά της η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μετά το μήνυμα της Πολιτικής Γραμματείας προς τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «λευκή επιταγή δεν δίνεται σε κανέναν και κρίνονται όλοι», τόνισε στα μέλη πως «αν πείτε ότι αμφισβητείτε τον Κασσελάκη, θα γελούν μαζί σας». Πρόσθεσε επίση ότι «οι προτάσεις να πάμε σε Κεντρική Επιτροπή θέτοντας θέμα αναβολής του Συνέδριου ή μομφής δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μία Κεντρική Επιτροπή 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3.500 ανθρώπων ότι αμφισβητείτε τον Πρόεδρο επειδή έθεσε ερώτημα για την Κεντροαριστερά, θα γελούν μαζί σας. Πολλώ δε μάλλον αν προσφύγετε στα μέλη για το ερώτημα αυτό».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ