Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τριαντόπουλος: ”Ενεργοποιήθηκε το σχήμα στεγαστικής συνδρομής στη Θεσσαλία – Μέχρι 22.000 ευρώ στους πληγέντες”

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Τριτολογίες» φιλοξενήθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος και αναφέρθηκε σε φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τους πληγέντες των περιοχών της Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως η εκπομπή πραγματοποίησε οδοιπορικό στη Θεσσαλίας, καταγράφοντας την κατάσταση, που επικρατεί έξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Συνολικά, 180.000 είναι οι πλημμυρισμένες περιοχές κοντά στη λίμνη Κάρλα, όπως επισήμανε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν δύο μέρη στο πρόβλημα, με το πρώτο να αφορά το χωριό Κανάλια. «Εκεί έχουμε χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης μας έχει δηλώσει ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν προχωρήσει οι αποκαταστάσεις, η απάντληση των νερών», σχολίασε, αρχικά, ενώ για το μεγάλο κομμάτι του προβλήματος ο Χρήστος Τριαντόπουλος είπε πως «περιμένουμε τη μελέτη από την ολλανδική εταιρεία, που έχει εμπλακεί και είναι να την παραδώσει στην κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες».

Διαβάστε ακόμα: Πλημμυροπαθείς: Συνεχίζονται οι πληρωμές πρώτης αρωγής – Έχουν καταβληθεί 155 εκατ. ευρώ σε 45.292 δικαιούχους

Χρήστος Τριαντόπουλος: «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς»

Επίσης, για τους υγειονομικούς κινδύνους, που έχουν προκύψει μετά το πλημμυρικό φαινόμενο ο Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς, την περιφέρεια, τους δήμους, το υπουργείο Υγείας και τους υγειονομικούς φορείς προκειμένου να γίνονται οι σχετικές αναλύσεις και παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα της αποκατάστασης των ζημιών, ο ίδιος ανέφερε πως έθεσε έναν ορίζοντα ενός-ενάμιση έτους και ήδη η κυβέρνηση έχει σχηματοποιήσει την ενίσχυση προς τους αγρότες.

Οι μέχρι τώρα αναλύσεις στη γη, σύμφωνα με τον υφυπουργό, δείχνουν πως δεν έχουν επηρεαστεί τα στοιχεία του νερού και αναμένεται να φανεί τι θα αποκαλυφθεί όταν φύγει το νερό.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czaloikbx3zt)

Η εκπομπή «Τριτολογίες» βρέθηκε στη δομή, που ζουν οι πλημμυροπαθείς στη Φαρκαδόνα και η απόγνωση ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια των ανθρώπων αυτών. Αυτό, που ζητούν είναι ένα χρονοδιάγραμμα για το τι πρόκειται να συμβεί και με ποια βήματα. «Το σχέδιο είναι ίδιο για τις περιοχές αυτές, που έχουν πληγεί. Παρέχουμε οικίσκους στους δήμους», τονίζει ο Χρήστος Τριαντόπουλος, με τους πολίτες, ωστόσο να ζητούν να μη δίνονται τα χρήματα για κοντέινερ αλλά στους ίδιους για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. «Έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής, όπου δίνονται μέχρι 22.000 ευρώ χωρίς άδεια από ιδιώτη μηχανικό αλλά από άδεια της υπηρεσίας. Οπότε οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους», αναφέρει σχετικά με το θέμα ακόμη.

Στο παράπονο των πολιτών ότι δεν έχει πάει κανείς μετεκλογικά ούτε από την κυβέρνηση, μόνο προεκλογικά από τον δήμο, προεκλογικά από την περιφέρεια ο Χρήστος Τριαντόπουλος απαντάει πως η κυβέρνηση είναι σε όλες τις περιοχές. «Με μεγάλη χαρά την επόμενη περίοδο σχεδιάζουμε να βρεθούμε και εκεί αλλά θα είναι κρίσιμη η αξιοποίηση των πόρων, που δίνουμε από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χρήστος Τριαντόπουλος: «Περιμένουμε την ολιστική μελέτη από τους ειδικούς συμβούλους από την Ολλανδία»

Σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση, που επίσης είναι καθοριστικής σημασίας για την περιοχή ο υπουργός τονίζει πως έχουν διοχετευθεί δεκάδες εκατομμύρια για να γίνουν οι καθαρισμοί στα ρέματα. «Περιμένουμε επίσης και την ολιστική μελέτη από τους ειδικούς συμβούλους από την Ολλανδία, να ‘ρθουν να υπογραμμίσουν ποιες είναι οι παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν στον θεσσαλικό κάμπο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι λύσεις, που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντούν και στο πρόβλημα της έλλειψης υδάτων και στο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης», πρόσθεσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ