Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ευρωεκλογές 2024: Οι 14 πρώτοι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας – Στόχος της Πειραιώς να εκλέξουν τουλάχιστον 8 ευρωβουλευτές

Μπορεί ο σχεδιασμός που αρχικά υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου για «σπάσιμο» της χώρας σε έξι ή επτά εκλογικές περιφέρειες που θα εκλέξουν τους «δικούς» τους ευρωβουλευτές να μην προχώρησε τελικά, προχωράει όμως κανονικά το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για ένα ψηφοδέλτιο που θα εκπροσωπεί κατά το δυνατόν όλες τις περιφέρειες της χώρας.

«Θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά οι Έλληνες πολίτες ποιους ευρωβουλευτές θα στείλουν στην επόμενη Ευρωβουλή για να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα εθνικά δίκαια μέσα στο περίπλοκο περιβάλλον των Βρυξελλών», δήλωσε το Σάββατο από τον Ασπρόπυργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου «με τη σημασία που τους αξίζει».

Ορόσημο για την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας είναι το συνέδριο του κόμματος στο Ζάππειο 5-7 Απριλίου, που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω και της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα αναμένεται να γίνει η επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Ευρωεκλογές: Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Στην τελευταία δημοσκόπηση, της Pulse για τον ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5% και προηγείται με πάνω από 17 μονάδες διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που …ισοβαθμούν στο 12%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 7%, η Νίκη με 3%, ενώ Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά συγκεντρώνουν 2,5%. Στην εκτίμηση ψήφου, με βάση κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ συγκεντρώνει 35,5% ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας το ίδιο ποσοστό, 14%.
«Αν έρθουμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή εδώ, θα πούμε ότι πράγματι η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ πιο εμπεδωμένη και ισχυρή από ότι θα μπορούσε να πει κάποιος, η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας», εκτίμησε ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Συμπλήρωσε δε ότι «από την άλλη πλευρά έχουμε βέβαια έναν κομματικό χυλό, είτε αριστερά της Νέας Δημοκρατίας είτε δεξιά της, ο οποίος είναι ακόμα ερωτηματικό τι θα βγάλει στο τέλος της ημέρας».

Οι στόχοι των ευρωεκλογών στη Νέα Δημοκρατία – Οι 14 πρώτοι υποψήφιοι της ΝΔ

Οι έρευνες αυτές δεν καθησυχάζουν τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, που έχουν θέσει ως στόχο να ξεπεράσουν το 33,12% των περασμένων ευρωεκλογών και να εκλέξουν τουλάχιστον οκτώ ευρωβουλευτές, όσους δηλαδή και το 2019. Το ψηφοδέλτιο καταρτίζεται προσεκτικά τους τελευταίους μήνες και όλες οι επιλογές φιλτράρονται και αναλύονται.

Στους 42 υποψηφίους πρέπει να εκπροσωπούνται άνδρες και γυναίκες, όλες οι γενιές και όλες οι περιφέρειες της χώρας, ενώ θα συνεχιστεί το άνοιγμα στο κέντρο, με επιλογές που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά, όπως είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ο Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας, η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου αλλά και ο Σωτήρης Σέρμπος: Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είχε διατελέσει σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Νίκου Ανδρουλάκη, θέση από την οποία είχε παραιτηθεί εκφράζοντας τη διαφωνία του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και φέρεται να συμφώνησε στην υποψηφιότητά του με τη ΝΔ για τις ευρωεκλογές.

Μαζί με τον κ. Σέρμπο, την Μακεδονία θα εκπροσωπούν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ τουλάχιστον δύο ακόμα γνωστές προσωπικότητες: Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διδάκτωρ του ΑΠΘ και επί σειρά ετών πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, με καταγωγή από τη Φλώρινα, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Από το Αιγαίο υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η πρώτη υποψηφιότητα, του πρώην δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου, που είναι σήμερα πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, ενώ από την Πελοπόννησο πλώρη για το ευρωκοινοβούλιο έχει βάλει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας. Πληροφορίες θέλουν και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά να στελεχώνει το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, όπως βέβαια και οι νυν ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης – με τον οποίο συναντήθηκε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ