Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Νίκος Παππάς και το σχέδιο να γίνει πρόεδρος: Από τη σύσκεψη στου Ψυρρή για την ‘’αποκαθήλωση’’ Κασσελάκη, μπροστάρης για την παραμονή του

Την περασµένη Πέµπτη, αµέσως µετά την οµιλία του Στέφανου Κασσελάκη, µε την οποία έβαζε φωτιά στο Συνέδριο, απειλώντας «Βρείτε µου αντίπαλο», έγινε µια µεγάλη σύσκεψη στελεχών που βρίσκονταν απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Στη σύσκεψη, που κράτησε έως τα ξηµερώµατα της Παρασκευής, πήραν µέρος η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά. Η κρίσιµη συνάντηση έγινε στο γραφείο ενός από τα προαναφερθέντα στελέχη στου Ψυρρή και είχε ως αντικείµενο τον τρόπο µε τον οποίο θα απαντήσουν στο γάντι που τους είχε πετάξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, και η ηχηρή παρέµβαση του Αλέξη Τσίπρα, µε την οποία ουσιαστικά ζητούσε να υπάρξουν εσωκοµµατικές εκλογές, για να ανανεωθεί ή όχι η εµπιστοσύνη των µελών του κόµµατος στο πρόσωπο του Κασσελάκη.

Οι µετέχοντες κατέληξαν στο (προφανές) συµπέρασµα πως θα πρέπει να συµφωνήσουν σε ένα πρόσωπο που θα αντιπαρατεθεί µε τον κ. Κασσελάκη. Αυτό δεν ήταν άλλο από την κυρία Γεροβασίλη. Εµπειρη κοινοβουλευτικό, µε επαγγελµατικά και κοµµατικά ένσηµα, αριστερή κουλτούρα, αλλά και απολύτως συνδεδεµένη µε τον Αλέξη Τσίπρα. Είχε, δηλαδή, τα στοιχεία εκείνα που χρειαζόταν η πτέρυγα των διαφωνούντων για να τεθεί απέναντι στον Κασσελάκη. Η παρέα, λοιπόν, συµφώνησε και από το πρωί της επόµενης ηµέρας η κυρία Γεροβασίλη έκανε διάφορα ραντεβού και τηλεφωνικές επικοινωνίες, όπως για παράδειγµα µε τον ∆ιονύση Τεµπονέρα, προκειµένου να εξασφαλίσει τη µέγιστη δυνατή υποστήριξη της υποψηφιότητάς της.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υπογραφές για την αναβολή των εσωκοµµατικών εκλογών

Τις ίδιες ώρες, ωστόσο, άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήµες πως κορυφαία στελέχη µαζεύουν υπογραφές για να µη γίνουν εσωκοµµατικές εκλογές, µε το επιχείρηµα ότι θα ενισχυθεί κι άλλο το κλίµα εσωστρέφειας, µόλις λίγους µήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Σε αυτή τη διαδικασία πρωτοστατούσε ο Νίκος Παππάς µαζί µε τους κ. Σωκράτη Φάµελλο, Πάνο Ρήγα, Γιώργο Τσίπρα και Νίκο Σκορίνη.

Ο Κασσελάκης αξιοποίησε την ασίστ που του έδωσε ο Παππάς και τα υπόλοιπα στελέχη και κάπως έτσι έληξε το µεσηµέρι της Κυριακής το Συνέδριο, δίνοντας παράταση προεδρικής ζωής στον κ. Κασσελάκη έως τις ευρωεκλογές. Οι περισσότεροι φίλοι και αντίπαλοι του κ. Κασσελάκη, ωστόσο, έκαναν συνειρµούς για τη στάση του κ. Παππά. Ο ίδιος άνθρωπος που πήρε µέρος στη σύσκεψη κορυφής για την «αποκαθήλωση» του κ. Κασσελάκη µάζευε υπογραφές για να παραµείνει στη θέση του ο κ. Κασσελάκης και να µη γίνουν εκλογές.

Οι µετέχοντες στην κρίσιµη σύσκεψη της Πέµπτης θυµήθηκαν -µε καθυστέρηση- πως ο κ. Παππάς, επικαλούµενος προσωπικούς-οικογενειακούς λόγους, αποχώρησε λίγο µετά τις 12 τα µεσάνυχτα. Οι συνειρµοί έγιναν δηλαδή όταν αντιλήφθηκαν τη στροφή 180 µοιρών που είχε κάνει ο Νίκος Παππάς σε σχέση µε όσα είχαν αποφασιστεί στη σύσκεψη και µε τα οποία ο πρώην υπουργός ήταν σύµφωνος.

Οι παλαιότεροι ανέσυραν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας διάφορα προσωνύµια ή µύθους που συνόδευαν τον κ. Παππά από τότε που ήταν διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα και µετέπειτα κορυφαίος υπουργός. Οπως αυτά του «Ρασπούτιν», του πολιτικά ραδιούργου, του ανθρώπου που µπορεί να κάνει την οποιαδήποτε επιλογή για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά του σχέδια. Εν προκειµένω, όπως λένε και στις δύο όχθες της Κουµουνδούρου, το σχέδιό του για να αµφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη το βράδυ των ευρωεκλογών, στην περίπτωση που το αποτέλεσµα είναι απολύτως αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Λένε, δηλαδή, πως έπειτα από ένα δυσµενές εκλογικό αποτέλεσµα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποχρεωµένος να προσφύγει στη βάση του κόµµατος. Κοινώς, αυτό που απέτρεψε ο κ. Παππάς στο Συνέδριο θα είναι λαϊκή επιταγή µετά την ενδεχόµενη ήττα. Με υποψήφιο για την ηγεσία τον ίδιο τον Νίκο Παππά!

Βεβαίως, οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται πως, όσο άπειρος κι αν είναι στα κοµµατικά ο κ. Κασσελάκης, θα έχει αντιληφθεί το σχέδιο του κ. Παππά. Γι’ αυτό εκτιµούν πως στις αλλαγές που ετοιµάζει ο κ. Κασσελάκης δεν θα του δώσει τα κλειδιά του κόµµατος έως τις ευρωεκλογές.

«Πολιτικά τελειωµένος»

Ταυτόχρονα µε το «πούληµα» που έκανε στους συντρόφους του, έβαλε απέναντι µια σειρά κορυφαίων στελεχών που δεν θα του συγχωρήσουν τη στάση του. Κυρίως, όµως, λένε ότι πλέον έχει έναν ορκισµένο εχθρό, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον οποίο, όπως µεταφέρουν διάφοροι καλοθελητές στον πρώην πρωθυπουργό, λέει ότι είναι «πολιτικά τελειωµένος». Ο κ. Τσίπρας προφανώς και δεν κάνει διαρροές, όµως συνοµιλητές του µεταφέρουν ότι η ρήξη του µε τον κ. Παππά είναι πλέον οριστική. Αισθάνονται ότι τον ίδιο άδειασε ο άλλοτε στενότερός του συνεργάτης µε την καταλυτική παρέµβαση που έκανε στο Συνέδριο και όχι την κυρία Γεροβασίλη και τα υπόλοιπα στελέχη της σύσκεψης.

Σηµειώνουν, δε, µε νόηµα πως όλα αυτά στην παρούσα φάση µπορεί να µην έχουν απτό πολιτικό αποτέλεσµα, καθώς υπάρχει ένα διάλειµµα ή µια παράταση έως τις ευρωεκλογές. Αµέσως µετά, συµπληρώνουν, θα ανοίξει το παιχνίδι της ανασύνθεσης του χώρου της Κ εντροαριστεράς και θα υπάρξουν διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα φανεί η επιρροή του κάθε στελέχους και, πολύ περισσότερο, του πρώην πρωθυπουργού.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ