Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

”Πόκερ” Μητσοτάκη µε διπλωµατία, Υγεία και Παιδεία: Η στρατηγική κατά της ακρίβειας, το µέτωπο του ΕΣΥ και η ασφάλεια στα Πανεπιστήµια

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο σχεδιασµός του Μεγάρου Μαξίµου, προκειµένου η Ν.∆. να µπει δυναµικά στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωκάλπες του Ιουνίου, αλλά και να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων δηµοσκοπήσεων. Βλέπετε, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόµµα και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθούν να διατηρούν αδιαµφισβήτητο και ισχυρό προβάδισµα σε όλους τους δείκτες, είναι σαφές πως τα πολιτικά και κοινωνικά µέτωπα της περιόδου που διανύουµε έχουν αφήσει τα σηµάδια τους τόσο στη γενικότερη εικόνα του κυβερνώντος κόµµατος όσο και σε αυτή του πρωθυπουργού.

Ενδεικτική ήταν η έρευνα της GPO για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, όπου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει έδαφος και ταυτόχρονα το κυβερνών κόµµα δεν υπερβαίνει στην πρόθεση ψήφου το 29%. Φυσικά, η διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παραµένει εµφατική, όπως και η αντίστοιχη του πρωθυπουργού από Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, καθώς ακόµη και αυτή η ελεγχόµενη και αναµενόµενη κυβερνητική φθορά δεν εισπράττεται από τους αντιπάλους, αλλά από τον «Κανένα» και το «∆εν ξέρω/∆εν απαντώ». Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η δυναµική της Ν.∆. και του Κυρ. Μητσοτάκη θα ενισχυθεί αµέσως µετά την προώθηση της καµπάνιας για τις ευρωεκλογές, τη συνειδητοποίηση από την πλευρά των πολιτών ότι η χώρα βαδίζει σε ακόµη µία αναµέτρηση (αφού µοιραία τα δεδοµένα του εκλογικού χρόνου είναι πολύ διαφορετικά) και βεβαίως το κλείσιµο των εκκρεµοτήτων µε τις δύσκολες παρεµβάσεις που ήρθαν στο προσκήνιο από τα Χριστούγεννα και µετά.

Στην κορυφή αυτής της επιχείρησης θα βρεθεί και πάλι το βαρύ χαρτί της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος το διάστηµα που έρχεται θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες σε ό,τι έχει να κάνει µε το κοµµάτι της επένδυσης στην προσωπική του υπεροχή έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών. Αρχικά, και σε συνέχεια της εµφατικής παρουσίας του στην Ουκρανία και στο Βουκουρέστι για το Συνέδριο του ΕΛΚ, αλλά και µε φόντο την επικείµενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του µε τον πρόεδρο Μπάιντεν, θα επιχειρήσει να αναδείξει µέχρι εκείνη τη στιγµή τα άλµατα που συντελέστηκαν την περίοδο της διακυβέρνησής του σε ό,τι αφορά τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις και κατ’ επέκταση την αύξηση της γενικότερης επιρροής της χώρας στο διπλωµατικό πεδίο.

Με δεδοµένη µάλιστα τη συνθήκη των επερχόµενων εκλογών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, θα επιδιώξει να αποφύγει τυχόν πολιτικού τύπου εγκλωβισµό του (εξάλλου, ουδείς θα πρέπει να αγνοεί την παράµετρο της δηµοσκοπικής δυναµικής του Ντόναλντ Τραµπ), επιµένοντας πως η παρακαταθήκη αυτή είναι πέρα από πρόσωπα και ηγεσίες και αγγίζει το ίδιο το µέλλον της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, στη βάση των συσχετισµών και µε τις προτεραιότητες της Ουάσινγκτον στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Στο κάδρο της υπενθύµισης του ισχυρού προφίλ του στο εξωτερικό και της αξιοποίησης κάθε σηµαντικής ελληνικής πρωτοβουλίας τοποθετείται και η παρουσία του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, όπου µαζί µε την πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και τον Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ ντε Κρο, την Ιταλίδα οµόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, συζητούν µε τον πρόεδρο Αλ Σίσι για µια σειρά κρίσιµων ζητηµάτων, ανάµεσα στα οποία εκείνο των µεταναστευτικών ροών από τη χώρα της Β. Αφρικής, µε την Ελλάδα να έχει να αντιµετωπίσει την περίπτωση των εισροών από τη Γαύδο. Ειδικά δε στο κοµµάτι αυτό η κυβερνητική πλευρά έρχεται να απευθυνθεί, εκτός των άλλων, και στο κοµµάτι της δεξιάς βάσης της, από όπου παρατηρούνται αξιοπρόσεκτες, αν µη τι άλλο, δηµοσκοπικές διαρροές. «Μόνο η διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει πως έχει τον τρόπο να διαφυλάττει αποτελεσµατικά τα σύνορα της χώρας», λένε χαρακτηριστικά συνοµιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», αποτυπώνοντας τις στοχεύσεις του Μαξίµου.

Τα στοιχήµατα

Στο εσωτερικό µέτωπο, ορµώµενος από την επιτυχηµένη, όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαδικασία των επισκέψεων στα σουπερµάρκετ, ο πρωθυπουργός ετοιµάζεται να εφαρµόσει ανάλογη τακτική σε ένα άλλο κρίσιµο θέµα της καθηµερινότητας, όπου µε βάση τις µετρήσεις προκύπτουν σηµαντικά κενά σε ό,τι έχει να κάνει µε την άποψη των πολιτών για τα κυβερνητικά πεπραγµένα.

Ο λόγος φυσικά για την Υγεία, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποδείξει ως το µεγαλύτερο στοίχηµα αυτής της θητείας. Στο πλαίσιο αυτό και ανάλογα µε το πρόγραµµα των περιοδειών ανά την ελληνική περιφέρεια, ο Κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να επισκέπτεται τουλάχιστον ένα νοσηλευτικό ίδρυµα ανά 15 ηµέρες, προκειµένου να σχηµατίσει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, αλλά και να δηµιουργήσει ισχυρούς συµβολισµούς αναφορικά µε την κυβερνητική αποφασιστικότητα για την προώθηση του πλάνου εκσυγχρονισµού και αναδόµησης του ΕΣΥ. Ακόµη µία δέσµη πρωτοβουλιών στην οποία θα ποντάρει η ηγεσία της κυβέρνησης το αµέσως επόµενο διάστηµα είναι η ασφάλεια στα δηµόσια Πανεπιστήµια, µε µια δέσµη µέτρων και θεσµικών ενεργειών που θα αγγίζουν σε επίπεδο καθηµερινότητας τον ρόλο όχι πια µόνο της Αστυνοµίας, αλλά και των πρυτανικών αρχών και του υπουργείου Παιδείας. «Θα είναι η απάντηση και η πλήρης διάψευση για τις Κασσάνδρες της αντιπολίτευσης, που προέβλεπαν εγκατάλειψη του δηµόσιου Πανεπιστηµίου από την κυβέρνηση χάριν της ίδρυσης των µη κρατικών», σηµειώνουν υψηλόβαθµοι κοµµατικοί παράγοντες.

Ρελάνς µε νέες υποψηφιότητες

Να αντιστραφεί το αρνητικό κλίµα που δηµιουργήθηκε εξαιτίας της υπόθεσης Ασηµακοπούλου θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίµου και η Πειραιώς από την εβδοµάδα κιόλας που έρχεται. Βλέπετε, µπορεί άπαντες να συνοµολογούν ότι ο πρωθυπουργός, µε τα γρήγορα ανακλαστικά που επέδειξε στο θέµα αυτό, υπερασπίστηκε εκ νέου την πάγια στόχευσή του για την αποφυγή οποιασδήποτε περίπτωσης που θίγει τις έννοιες της αξιοπιστίας και της διαφάνειας, τις οποίες επιθυµεί να προβάλλει σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι τα γεγονότα των τελευταίων ηµερών τραυµάτισαν εκ νέου την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, θα επιδιωχθεί άµεσα ρελάνς, αρχής γενοµένης µε την προώθηση ισχυρών υποψηφιοτήτων από τις τάξεις του απόδηµου Ελληνισµού, οι οποίες είναι πιθανό να κλειδώσουν εντός των επόµενων ηµερών. Για τον λόγο αυτόν έχει προγραµµατιστεί σύσκεψη κορυφής, ώστε να προκύψουν εξελίξεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ