Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στέφανος Κασσελάκης: Aλλάζει πρόγραµµα και προσεχώς όνοµα – Το «Νέα Ελλάδα» έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και προχωρά στη διαµόρφωση νέου ιδεολογικού στίγµατος

Ενα από τα κλασικά ρητά, αναφορικά µε τη στρατιωτική θητεία, λέει πως «στον στρατό έχεις αρκετό χρόνο να σκεφτείς και λίγο για να πράξεις». Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την 20ήµερη παραµονή του στο στρατόπεδο της Θήβας, εν προκειµένω, θα βρει τον χρόνο να σχεδιάσει στο µυαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ που επιθυµεί. Ηδη, πάντως, µας έχει προϊδεάσει για το πώς αντιλαµβάνεται την πολιτική, τον ρόλο του κόµµατος, τις βασικές του θέσεις. Είναι σαφές πως για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν µικρή αξία οι ταµπέλες, οι παραδοσιακοί πολιτικοί όροι.

Παίζει, βεβαίως, µεγάλο ρόλο το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης ακόµα και τώρα σκέφτεται µε αµιγώς αµερικανικό τρόπο, γι’ αυτό και δεν δείχνει να αισθάνεται εγκλωβισµένος στα κλασικά στεγανά της καθ’ ηµάς Αριστεράς. Κατά µία έννοια, θέλει να µεταφέρει την κουλτούρα αλλά και τις αρχές του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος της Αµερικής στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Στην πραγµατικότητα, φιλοδοξεί να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον µετατρέψει σε ένα εντελώς διαφορετικό κόµµα από αυτό που γνωρίζουµε εδώ και δεκαετίες.

Απλώς, χρειάζεται νοµιµοποίηση. Και είναι προφανές ότι αυτή η νοµιµοποίηση για τις ριζικές αλλαγές που θέλει να κάνει ο κ. Κασσελάκης δεν θα προκύψει, όπως συνηθίζεται, από συνέδριο, αλλά από ένα πετυχηµένο εκλογικό αποτέλεσµα. Περιµένει, δηλαδή, το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών για να προχωρήσει στην πλήρη αναµόρφωση του κόµµατος, η οποία περνάει στην πραγµατικότητα όχι µέσα από ένα υψηλό ποσοστό, αλλά από τη δεύτερη θέση. Στην περίπτωση που το πετύχει, είναι βέβαιο πως θα δούµε ένα άλλο κόµµα.

Τον περιχαρακώνει

Η αρχή θα γίνει από τον τίτλο. Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τον όρο «Ριζοσπαστική Αριστερά» από τον τίτλο του κόµµατος, καθώς θεωρεί ότι τον περιχαρακώνει και δεν τον βοηθά να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια. Ενα από τα ονόµατα που έχουν ήδη ακουστεί είναι αυτό της «Νέας Ελλάδας», χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν θα πέσουν και άλλα στο τραπέζι. ∆ύσκολα, πάντως, θα υπάρχουν στον νέο τίτλο του κόµµατος όροι όπως αυτός περί Αριστεράς και πολύ περισσότερο µε την προσθήκη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Προάγγελος όσων θα επακολουθήσουν είναι οι τελευταίες συνεντεύξεις του κ. Κασσελάκη, αλλά και το περίγραµµα του νέου οικονοµικού προγράµµατος που παρουσίασε την περασµένη Τετάρτη.

Καµία συνέχεια

Ξεκινώντας από το πρώτο, είναι σαφές πως ο κ. Κασσελάκης δεν έχει καµία διάθεση να λογίζεται ως συνέχεια του Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης και της ιστορικής διαδροµής του κόµµατος. Με κάθε ευκαιρία ή αφορµή θα διαχωρίζει πλήρως τη θέση από τα πεπραγµένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ηδη στη συνέντευξη που έδωσε στο Mega αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός αναφορικά µε τους ατυχείς χειρισµούς στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών. Το τελευταίο που θέλει είναι να απολογείται για τα όσα έγιναν την περίοδο 2015-2019. Εξέφρασε, δε, µε πολύ µεγάλη άνεση την αντίθεσή του στον νόµο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016, αναφορικά µε την απαγόρευση επιχειρηµατικής δραστηριότητας στο εξωτερικό των πολιτικών προσώπων. Στην πραγµατικότητα επιδιώκει ένα tabula rasa σε όλα τα επίπεδα. Σαν να ιδρύει, δηλαδή, ένα δικό του, καινούργιο κόµµα, που δεν έχει βαρίδια, δεσµεύσεις, σκελετούς. Εστω και αν αναγκαστικά υπέπεσε στην αντίφαση της υπεράσπισης δύο κορυφαίων πρώην υπουργών, του Νίκου Παππά και του Παύλου Πολάκη. Και λέµε αντίφαση, διότι από τη µία πήρε αποστάσεις από τις πολιτικές επιλογές που έκαναν και από την άλλη δήλωσε ότι τους περιβάλλει µε εµπιστοσύνη. ∆εν θα µπορούσε, ωστόσο, να κάνει διαφορετικά.

Ολικό lifting

Η συνολική αλλαγή της εικόνας του κόµµατος είναι σαφές πως θα συνδυάζεται και µε ένα lifting στις βασικές ιδεολογικές αρχές του. Το οικονοµικό πρόγραµµα που παρουσίασε ξάφνιασε ακόµα και τους παραδοσιακούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι τόσο ως προς το σκέλος των παροχών και το πού θα βρεθούν τα χρήµατα, όσο ως προς τη φιλοσοφία, µε την έννοια ότι ο κ. Κασσελάκης έσπασε ένα διαχρονικό ταµπού της Αριστεράς αναφορικά µε τις εργοδοτικές εισφορές, τις οποίες δήλωσε ότι θα µειώσει κατακόρυφα. Το ίδιο έκανε και µε την πρότασή του για τις φορολογικές µειώσεις στις επιχειρήσεις.

Και το τελευταίο που τον ενοχλεί είναι η κριτική που δέχτηκε από όµορα κόµµατα, για το εάν και κατά πόσο οι θέσεις αυτές έχουν σχέση µε την Αριστερά. Οπως προαναφέραµε, αντιλαµβάνεται µε εντελώς διαφορετικούς όρους την πολιτική, την Αριστερά, τα ιδεολογικά φορτία του χώρου. Ο ίδιος διαφωνεί και δεν το κρύβει, για παράδειγµα, µε µια εµβληµατική φράση που χρησιµοποιούσε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και ο οποίος έλεγε πως «η φορολογική πολιτική είναι το µεγαλύτερο εργαλείο για τα κόµµατα της Αριστεράς». Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σαφές πως θεωρεί ως µεγαλύτερο πολιτικό εργαλείο την προσαρµογή.

Την προσαρµογή στα νέα πολιτικά δεδοµένα, που κατά τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ µοιάζει να µην έχουν ιδεολογικά όρια. Ή, έστω, τα όρια αυτά θεωρεί πως µε άνεση µπορεί να τα ξεπερνά για να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει. Περισσότερα για τις διαθέσεις του κ. Κασσελάκη θα µάθουµε µετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, καθώς θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόµµατος για άλλα ζητήµατα. Και όπως προαναγγέλλεται, θα µας ξαφνιάσει εξίσου, όπως έκανε µε τις οικονοµικές του προτάσεις. Περισσότερα, λοιπόν, για τον ΣΥΡΙΖΑ, που οραµατίζεται ο κ. Κασσελάκης, όταν βγάλει τα χακί…

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ