Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Άδωνις Γεωργιάδης στα “Παραπολιτικά” για τα απογευματινά χειρουργεία: ”Άμεση λύση σε χιλιάδες ασθενείς”

«Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά, διότι κάτι που το συζητούσαμε στην Ελλάδα για 32 ολόκληρα χρόνια τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είναι για μένα μεγάλη επιβράβευση, ως υπουργός Υγείας να ξέρω ότι με αυτή τη μεταρρύθμιση δίνω άμεση λύση σε χιλιάδες Ελληνες ασθενείς, που περιμένουν μήνες έως και χρόνια για να χειρουργηθούν. Και νομίζω ότι, εάν δώσουμε λίγο χρόνο στη μεταρρύθμιση καλόπιστα και χωρίς τις συνήθεις συγκρούσεις, θα έχουμε δώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εφόδια για να συνεχίσει πολλές δεκαετίες ακόμα να είναι ισχυρό». Αυτά δηλώνει αποκλειστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ η εμβληματική μεταρρύθμιση με τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της εφαρμογής της.

Ο κ. Γεωργιάδης κήρυξε την Τρίτη συμβολικά την έναρξη της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στη χώρα από το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», ενώ έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας ΑΧΕΠΑ και «Αγιος Παύλος», στα νοσοκομεία της Αθήνας «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και «Γεώργιος Γεννηματάς», καθώς και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Νοσοκομείο Καβάλας, αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν, μεταξύ άλλων, και τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Αγιος Λουκάς», στο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ περισσότερες από 150 χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας τους ώστε να μπορέσουν να διενεργήσουν απογευματινά χειρουργεία.

Σοβαρή αρχή μεταρρύθμισης

«Η πανδημία της COVID-19 μάς έκανε να κατανοήσουμε ότι το σύστημα Υγείας στη χώρα μας είναι ένα και ενιαίο. Υπήρξε σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εκείνη την περίοδο, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαχειρίστηκε μια πρωτοφανή πανδημία, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα». Αυτό τονίζει στα «Π» ο συντονιστής διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας ΚΑΤ, Εμμανουήλ Φανδρίδης, ο οποίος σπεύδει να μας εξηγήσει επίσης ότι «ο νέος θεσμός των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί μία σοβαρή αρχή μεταρρύθμισης στο σύστημα. Ο θεσμός θα αυτορρυθμιστεί, με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών και τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να αποσυμφορηθούν οι πρωινές λίστες αναμονής για χειρουργείο, λίστες οι οποίες επιβαρύνονται κυρίως από τα μικρά και μεσαία χειρουργεία και όχι από τα μεγάλα και τα δύσκολα, τα οποία αντιμετωπίζονται αμέσως στα πρωινά χειρουργεία του ΕΣΥ».

«Εμείς στο ΚΑΤ», συνεχίζει ο κ. Φανδρίδης, «έχουμε τεράστιες λίστες αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, τα οποία στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούν χειρουργεία μικρής και μεσαίας βαρύτητας και τα οποία μπορούν κάποια από αυτά να εξυπηρετηθούν και στα απογευματινά χειρουργεία. Δεν πρέπει να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας στο ΕΣΥ, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων καταργεί τον ρόλο του ΕΣΥ. Η στοχευμένη ενίσχυση με υγειονομικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι επίσης απαραίτητη». Ο κ. Φανδρίδης αναφέρει ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν εμπλέκονται με τη λειτουργία των πρωινών χειρουργείων ούτε και με τις εφημερίες του νοσοκομείου.

«Ο ρόλος του ΚΑΤ, ως τραυματολογικού και ορθοπεδικού κέντρου, δεν αλλοιώνεται. Η εξυπηρέτηση των ασθενών με κατάγματα είναι στην πρώτη γραμμή και η αποκλειστική διάθεση μόνιμων χειρουργικών αιθουσών για το κάταγμα και το τραύμα, που εφαρμόζεται στο νοσοκομείο, είναι μια σημαντική παρέμβαση. Νομίζω ότι θα είναι επίσης θετική από το υπουργείο Υγείας η παρέμβαση για την ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς όπου απαιτείται, όπως και ιδιωτικό έργο από γιατρούς του ΕΣΥ», καταλήγει.

«Εναντίον ποιού “εχθρού”»

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι έχει ήδη εκδηλωθεί μία σφοδρή αντίθεση στον νέο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων από τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, χρησιμοποιεί μία ιδιαζόντως σκληρή γλώσσα και δηλώνει σχετικά στα «Π»: «Εγκαινιάζοντας πανηγυρικά τα “απογευματινά” επί πληρωμή χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, μίλησε για “νίκη”. Δεν είπε όμως εναντίον ποιου “εχθρού” θέλει να νικήσει. Εναντίον του λαού, που πληρώνει αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές και σκληρούς φόρους, ο οποίος εκβιάζεται να ξαναπληρώσει “νόμιμο” τσουχτερό κρατικό φακελάκι προκειμένου να χειρουργηθεί;».

Και ο κ. Παπανικολάου συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι πως τις λίστες αναμονής, που επικαλείται ο κ. Γεωργιάδης, τις δημιούργησε η ίδια η κυβέρνησή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπου λειτουργεί καθημερινά το 60% των εξοπλισμένων χειρουργικών αιθουσών λόγω τραγικής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολλές αιτήσεις νοσηλευτών να διοριστούν έστω ως επικουρικοί».

Και καταλήγει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ: «Επίσης ο κ. Γεωργιάδης έχει εξαγγείλει την άμεση νομοθέτηση ανεξέλεγκτης “εξόδου” γιατρών ΕΣΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και ανεξέλεγκτης “εισόδου” ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να εκτελούν και αυτοί ιατρικές πράξεις επί πληρωμή. Δηλαδή έχει εξαγγείλει τη θανατική ποινή στο ΕΣΥ 40 χρόνια μετά την ίδρυσή του».

*Δημοσιεύτηκε στα “Παραπολιτικά”

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ