Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αίγυπτος: Πρωταγωνιστής ο Μητσοτάκης στη συνεργασία Καΐρου και Ευρώπης – Συμφωνίες για Μεταναστευτικό, εμπόριο και ασφάλεια

Τον κοµβικό ρόλο της Ελλάδας στις σχέσεις της Αιγύπτου µε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αναδεικνύουν οι τρέχουσες περιφερειακές προκλήσεις στη γειτονιά µας, όπως επισφραγίστηκε στη σύνοδο για το Μεταναστευτικό (και όχι µόνο), που πραγµατοποιήθηκε στο Κάιρο, µε την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ευρωπαίων ηγετών.

Η σύνδεση Αιγύπτου και ΕΕ αναβαθµίστηκε πλέον σε στρατηγική και συνολική συνεργασία, ενώ οι συµφωνίες που υπεγράφησαν καλύπτουν ευρύτατους τοµείς αµοιβαίου ενδιαφέροντος για τις δύο πλευρές, που εδράζονται σε πολιτικές σχέσεις, οικονοµική σταθερότητα, επενδύσεις και εµπόριο, µετανάστευση, ασφάλεια, ανθρώπους και δεξιότητες.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: ”Πρέπει να αποτρέψουμε το άνοιγμα νέων διαδρομών και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε”

Αίγυπτος: Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεργασία Καΐρου και Ευρώπης

Στον απόηχο της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κάιρο και της εξαγγελίας για νέο οικονοµικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατοµµυρίων ευρώ προς την Αίγυπτο για τα επόµενα τέσσερα χρόνια (2024-2027), αξίζει να σηµειωθεί ότι σε δεύτερο χρόνο η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού επισφραγίζει τόσο την ενίσχυση του γεωπολιτικού κύρους της Αθήνας στο διεθνές και περιφερειακό πολιτικό γίγνεσθαι όσο και το γεγονός ότι προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης αναλαµβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο µε διεθνείς αναφορές.

Κάτι που επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς παρεµβάσεις του κ. Μητσοτάκη στα περιφερειακά και ευρωπαϊκά φόρα. Στο πεδίο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο επιβεβαιώθηκαν κατ’ αρχάς οι άριστες διµερείς σχέσεις µε την Αίγυπτο, χώρα εξαιρετικά σηµαντική για την Ελλάδα, µε την οποία µοιραζόµαστε κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων με στόχο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι υπογράμμισε τη στενή συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου, αναγνωρίζοντας ότι το Κάιρο αποτελεί δύναμη σταθερότητας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, ειδικότερα μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα συνεχίσει να στηρίζει τις καλές σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ και έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα θα συνεργαστεί στενά με το Κάιρο για την αποτροπή δημιουργίας ενός νέου διαδρόμου μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με την Αίγυπτο στα θέματα ενέργειας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY Interconnector. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Αλ Σίσι επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το μήνυμα των Ευρωπαίων για στήριξη της Αιγύπτου

Στο Κάιρο μετέβησαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, σε μια αποστολή με ξεκάθαρο μήνυμα να στηριχθεί η Αίγυπτος που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, έχοντας επιφέρει δραματική μείωση των διελεύσεων από το Σουέζ και τεράστια απώλεια εσόδων στην αιγυπτιακή οικονομία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ειδική αναφορά στον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί δραματική αύξηση των προσφύγων προς την Αίγυπτο αρχικά και στην Ευρώπη στη συνέχεια. Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την Αίγυπτο ως αξιόπιστο εταίρο, καθώς και τον μοναδικό και ζωτικό γεωστρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα ασφάλειας, μετριοπάθειας και ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου, της Εγγύς Ανατολής και της Αφρικής. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η Αίγυπτος και η ΕΕ να συνεχίσουν να εργάζονται για την οικοδόμηση και την εφαρμογή μιας θετικής ατζέντας για κοινή ευημερία και σταθερότητα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ