Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βουλή: Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη (Live)

Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε πως η Εξεταστική δεν ανέδειξε πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων που να συνδέονται με το δυστύχημα, ενώ επέμεινε ότι δεν έχουν βάση οι αιτιάσεις για παρεμβάσεις στον χώρο της σύγκρουσης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για μια Εξεταστική «παρωδία», χαρακτηρίζοντας προσβλητικό και ντροπιαστικό το πόρισμα της πλειοψηφίας. Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση για συγκάλυψη, καθώς οι «γαλάζιοι βουλευτές» αρνήθηκαν – όπως είπε- να καλέσουν βασικούς μάρτυρες, όπως τον πρώην πρόεδρο των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κωνσταντίνο Γενηδουνιά και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππο Τσαλίδη, ενώ σχολιάζοντας την απουσία του πρωθυπουργού από τη σημερινή συζήτηση, την χαρακτήρισε «ομολογία ενοχής».

Από την πλευρά της, η Μιλένα Αποστολάκη εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε  ότι η Εξεταστική Επιτροπή με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας «θα μείνει στην ιστορία ως στίγμα και ως μελανή σελίδα με στόχο τη συγκάλυψη». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ένοχη κάλυψη του Κώστα Καραμανλή.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, χαρακτήρισε προδιαγεγραμμένο έγκλημα την τραγωδία, λέγοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες προδιαγράφουν και ποινικές για πρώην υπουργούς, οι οποίοι είτε με τις ενέργειές τους, είτε με βασικές παραλείψεις τους, υπονόμευσαν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

«Μεθοδικά και συστηματικά επιχειρείται η απόδοση του δυστυχήματος σε ανθρώπινο λάθος», είπε ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση, ενώ η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα, μίλησε για Εξεταστική «ντροπή» και απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι «η προσπάθεια συγκάλυψης θα σας συνοδεύει σε όλο τον δημόσιο βίο σας».

Στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να απαντήσει ειδικά αλλά και συνολικά  -όχι ο πρωθυπουργός που εκφράζει την άποψη ότι τα θέματα αυτά αφορούν αποκλειστικά στη Βουλή- αλλά  ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Τον κύκλο των τοποθετήσεων των αρχηγών ανοίγει πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Έχει προγραμματιστεί συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών -βουλευτών και θα λάβουν τον λόγο, συνολικά 41 βουλευτές. Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών- βουλευτών απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη:

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ