Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ευρωεκλογές 2024: Ο Βελόπουλος, η Νίκη και το χάος στα άκρα – Τα κόµµατα δεξιά της Δεξιάς βλέπουν ως ευκαιρία τις ευρωκάλπες και αναζητούν διάσηµους υποψηφίους

Με υψηλές προσδοκίες ετοιµάζονται για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου τα κόµµατα στα δεξιά της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας», ενώ στα άκρα επικρατεί αρκετός αναβρασµός λόγω επικείµενων δικαστικών εξελίξεων.

Οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις στα κράτη-µέλη της Ε.Ε. δείχνουν αλµατώδη άνοδο των σκληρών δεξιών και εθνικιστικών σχηµατισµών, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται αυξητική τάση, παράλληλα µε το διψήφιο µέγεθος των αναποφάσιστων και του «Κανένα».

Ευρωεκλογές 2024: Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τα κόµµατα στα δεξιά της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας»

Στις µετρήσεις προηγείται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου µε ποσοστό άνω του 9%, διεκδικώντας την 4η θέση από το ΚΚΕ. ∆ηµοσκοπικά έχει διπλασιάσει τη δύναµή του σε σχέση µε το 4,18% που έλαβε το κόµµα στις ευρωεκλογές του 2019, εκλέγοντας τότε έναν ευρωβουλευτή, τον Εµµ. Φράγκο. Ο κ. Βελόπουλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ευρωψηφοδέλτιο αναµένοντας -σύµφωνα µε συνεργάτες του- εξελίξεις στη Νέα ∆ηµοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Κατά τις ίδιες πηγές συνοµιλεί και µε παλαιά στελέχη της φιλελεύθερης παράταξης από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ονόµατα

Πρώτος από τα κοινοβουλευτικά κόµµατα που ανακοίνωσε ψηφοδέλτιο είναι ο πρόεδρος της Νίκης, ∆ηµ. Νατσιός, συµπεριλαµβάνοντας µεταξύ άλλων σε αυτό τον διευθυντή του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου, καθηγητή Ακη Τσελέντη, τον διευθυντή Καρδιοχειρουργικής του «Ιπποκρατείου» Γ. Σταυρόπουλο, την καθηγήτρια Νευρολογίας Εριέττα Πελίδου, τον ηθοποιό Νίκο Αναδιώτη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Β. Στίγκας, έχει εκδηλώσει επιθυµία να κατεβεί στις ευρωεκλογές ή έστω να παρουσιάσει ψηφοδέλτιο, αλλά αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι το Εκλογοδικείο θα εγκρίνει τη συνέχιση της συµµετοχής του κόµµατος που κατηγορείται ότι τον περασµένο Ιούνιο παραπλάνησε το Α1 τµήµα του Αρείου Πάγου, λειτουργώντας κατ’ ουσίαν ως προκάλυµµα του καταδικασµένου Ηλία Κασιδιάρη.

Χρυσή Αυγή

Οι Σπαρτιάτες µπορεί δηµοσκοπικά να υποχώρησαν κάτω από το 2%, παρά ταύτα η δυναµική του υπόγειου ρεύµατος της Χρυσής Αυγής, που τους έστειλε στη Βουλή σε µόλις δύο εβδοµάδες στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, παρακολουθείται µε προσοχή.

Πυρήνες εν ενεργεία άλλωστε της Χρυσής Αυγής φέρεται ότι αναζητούν συγγενείς χώρους που κατόπιν συµφωνίας θα «δέχονταν» το σταθερό ακροατήριο της οργάνωσης.

Ενας τέτοιος θεωρείται το Εθνικό Μέτωπο του Μάνου Κώνστα, που δηµιουργήθηκε το 2012, και κάποια στιγµή τον περασµένο Απρίλιο συνεργάστηκε µε το κόµµα των Ελλήνων του Η. Κασιδιάρη, ωστόσο αποδεσµεύθηκε από τη συνεργασία και κατήλθε στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου, άρα έχει επικυρωθεί ως προς τη νοµιµότητά του από τον Αρειο Πάγο. Ο Κώνστας είναι παλαιό στέλεχος της Νεολαίας της ΕΠΕΝ και κατά καιρούς συνεργάζεται µε διάφορα ακροδεξιά σχήµατα.

Σηµειώνεται ότι στις ευρωεκλογές του 2019 η Χρυσή Αυγή µε ποσοστό 4,87% κατέλαβε 2 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανοδική τροχιά για τη Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου

Σε ανοδική πορεία δείχνουν οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις ότι βρίσκεται η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που κινείται προς το 2,5%. Η νεαρή νοµικός θα κατεβεί η ίδια υποψήφια ευρωβουλευτής µε οµάδα επιστηµόνων της γενιάς της.

Οσο δε για το κόµµα Πατριώτες του επιχειρηµατία Πρόδροµου Εµφιετζόγλου, συµπεριλαµβάνει στην ευρωλίστα τη Γεωργία Μπίκα, που ήταν υποψήφια και στις περιφερειακές εκλογές, καθώς και ακόµη 9 άτοµα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διακεκριµένοι επαγγελµατίες.

Τέλος, ο νέος πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Φίλιππος Καµπούρης, λέγεται ότι έχει προσεγγίσει τον τραγουδιστή Θέµη Αδαµαντίδη. Τον περασµένο Οκτώβριο ο Αδαµαντίδης είχε τραγουδήσει σε εκδήλωση του κ. Καµπούρη, που τότε διεκδικούσε την Περιφέρεια Αττικής.

Η ευρωπαϊκή τάση

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύµφωνα µε την τελευταία µέτρηση της IPSOS για τo Euronews, σε δείγµα 26.000 ψηφοφόρων από τα κράτηµέλη της Ε.Ε., τα φιλοευρωπαϊκά κόµµατα θα εξακολουθήσουν να καταλαµβάνουν το 63% των 729 εδρών του Ευρωκοινοβουλίου, παρά τη δυναµική της Εναλλακτικής ∆εξιάς και της Ακροδεξιάς η οποία βρίσκεται στην κορυφή σε τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά µέλη της Ε.Ε.

Με 30 επιπλέον έδρες που προβλέπονται µεταξύ I.D. (Identity and Democracy) και ECR (European Conservatives and Reformists), η Alt-Right θα έχει άνοδο, αλλά αυτό περιλαµβάνει υποστήριξη σε χώρες που συχνά θεωρούνται οι πιο ένθερµες φιλοευρωπαϊκές. Ο Εθνικός Συναγερµός, το γαλλικό κόµµα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, προβλέπεται να κερδίσει 10 επιπλέον έδρες και να γίνει το µεγαλύτερο κόµµα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο µαζί µε το CDU/CSU της Γερµανίας.

Ο Geert Wilders, ο νικητής-έκπληξη των εθνικών εκλογών του Νοεµβρίου 2023 στην Ολλανδία εκτιµάται ότι θα καταλάβει εννέα. Οι Αδελφοί της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι, προβλέπεται να καταλάβουν 24 από τις 76 έδρες της Ιταλίας, ενώ στο Βέλγιο, δύο δεξιά κόµµατα, το Vlaams Belang (Φλαµανδικό Συµφέρον) και το NVA, θα καταλάβουν από τρεις έδρες.

Το κόµµα AfD της Γερµανίας προβλέπεται να έχει 15 ευρωβουλευτές, καταλαµβάνοντας την τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ