Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βουλή: Μετωπική σε υψηλούς τόνους στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας – Tην Πέμπτη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί της Τρίτης, με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών -κατ` αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων- και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πού θα κινηθούν οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κυβερνητικών στελεχών

Οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, αναμένεται να κινηθούν στους ακόλουθους άξονες: Απόλυτος σεβασμός στον πόνο των συγγενών των θυμάτων, πλήρης εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες εκεί που υπάρχουν, καμία προσπάθεια ή απόπειρα συγκάλυψης από την κυβέρνηση, «κατηγορώ» για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και για «τυμβωρυχία» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως δε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Καραμανλής: Δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ο Κώστας Καραμανλής που έχει βρεθεί στο στόχαστρο σύσσωμης της Αντιπολίτευσης για την τραγωδία στα Τέμπη, ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως «θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη, αλλά και σε όλους όσοι βρίσκονταν στα βαγόνια το μοιραίο βράδυ και τις οικογένειες τους».

«Κανείς μας, πόσο μάλλον εγώ, δεν μπορώ να νιώσω πόνο και κενό της απώλειας τους. Απόλυτος σεβασμός σημαίνει συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου και δεν υπάρχει άλλος στην αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από μένα», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

“Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία”, τόνισε ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Επεισόδιο μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Βορίδη

Τρομερή ένταση υπήρξε κατά την ομιλία του Μάκη Βορίδη στην πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη, με τον υπουργό της Επικρατείας να αναφέρεται στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας λέγοντάς της: «Κυρία Κωνσταντοπούλου είστε η επιτομή της χυδαιότητας».

Λίγα λεπτά πριν η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε το λόγο και ανέφερε: «Τελικά λέτε ότι εσείς κ. Καραμανλή και ο κ. Μητσοτάκης είστε αθώοι. Αυτό λέτε; Τολμάτε να αντικρίσετε τις οικογένειες των θυμάτων;», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνέχισε: «Δεν μας είπατε τι αποφασίσατε με τον κ. Μητσοτάκη μετά τον θάνατο των 57 ατόμων για την υποψηφιότητά σας. Μιλάτε για την οδική ασφάλεια;».

Μόλις ανέβηκε στο βήμα ο κ. Βορίδης της απάντησε: «Είστε η επιτομή της χυδαιότητας κ. Κωνσταντοπούλου. Οι συνάδελφοί μου κάνουν αγώνα αντοχής για όλα αυτά που λέτε», απάντησε στους χαρακτηρισμούς της κ. Κωνσταντοπούλου ο Μάκης Βορίδης.

Όπως ήταν φυσικό η Ζωή Κωνσταντοπούλου… εξερράγη από τα έδρανα με τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα να μην της δίνει τον λόγο, τηρώντας το πρωτόκολλο και ζητώντας της να μην διακόπτει τον κ. Βορίδη.

«Σταθήκατε σε ένα δημοσίευμα. Επιλέξατε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς», συνέχισε ο κ. Βορίδης.

Στη συνέχεια η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε στον κ. Βορίδη: «Είναι κανιβαλική η στάση σας απέναντι στα θύματα. Εγώ δεν κουβαλούσα τσεκούρια, δεν περπάτησα στη ζωή μου με τις πλάτες και τις τσέπες κανενός. Εσάς σας νοιάζει η πολιτική σας επιβίωση. Σήμερα κάνατε την πιο κυνική σας ομολογία, είπατε ότι έχει κριθεί το κατηγορητήριο, με τις ψήφους της ΝΔ».

Για να ανέβει κι άλλο το θερμόμετρο με τον κ. Βορίδης να τονίζει απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας»:

«Υπήρχε ανθρώπινο σφάλμα ή όχι; Μας λέτε ότι το κάνουμε για επικοινωνιακούς λόγους. Γιατί να το κάνουμε; Υπάρχουν ήδη κρατήσεις για το θέμα αυτό. Ψεύδη και συκοφαντίες όλα αυτά που λέτε».

«Λάθος κάνετε αν νομίζετε ότι θα περάσει έτσι το θέμα. Όλα έχουν ένα όριο στη χυδαιότητα», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης σε όσα ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Γεωργιάδης σε Κωνσταντοπούλου: Μυθεύματα όσα είπατε για τον μηχανοδηγό

Σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαίτερα σε όσα είπε χθες η κα Κωνσταντοπούλου ότι εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων και ειδικά στις αναφορές της ότι ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας ήταν εθελοντής στο γραφείο του κ.Μητσοτάκη,

Ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι επικοινώνησε μαζί του ο πατέρας του Σπύρου Βούλγαρη και τον εξουσιοδότησε να πει στην αίθουσα ότι όλα αυτά είναι μυθεύματα και συκοφαντικά.

Πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη είπε με έμφαση ο υπουργός Υγείας.

Μπούρας σε Κωνσταντοπούλου: Μας σπάσατε τα νεύρα

Το νέο επεισόδιο που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή είχε πρωταγωνιστές την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον αντιπροέδρο της Βουλής Θανάση Μπούρα ο οποίος προήδρευε της συνεδρίασης όπου συζητείται η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης.

Η νέα κόντρα συνέβη λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή, πρώην υπουργού Μεταφορών, ο οποίος μίλησε για την τραγωδία των Τεμπών. Την ώρα που ο κ. Μπούρας εξηγούσε στους βουλευτές τα βήματα της διαδικασίας μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάτι είπε σε έντονο τόνο προς το προεδρείο, με αποτέλεσμα ο κ. Μπούρας να της απαντήσει: «Μας σπάσατε τα νεύρα!».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπούρας έδωσε ξανά τον λόγο στην κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν άφησε αναπάντητη τη φράση του κ. Μπούρα. «Επιτρέπετε να λέτε σε αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος “μας έχετε σπάσει τα νεύρα”; Αλλά αυτά τα κάνετε γιατί αντιλαμβάνεστε την ευθύνη της κυβέρνησης στην τραγωδία των Τεμπών», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Παρεμβαίνοντας, ο κ. Μπούρας πήρε τον λόγο και η ένταση εκτονώθηκε.

Χατζηδάκης: Η αντιπολίτευση δεν νοιάζεται τόσο για θύματα στα Τέμπη όσο για τις δημοσκοπήσεις

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι «ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη αντιπολίτευση. Αν θεωρητικά ψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας, το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο ότι θα έχει πέσει η κυβέρνηση που έχει αναστηλώσει το κύρος της χώρας. Αλλά και ότι θα κληθεί να κυβερνήσει μία αντιπολίτευση τοξική και χωρίς κανένα σχέδιο!»

Παράλληλα, τόνισε ότι «Η αντιπολίτευση παραβιάζει βασικούς κανόνες άσκησης της πολιτικής που ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αγνοεί το τεκμήριο της αθωότητας και αδιαφορεί για τους κανόνες μίας δίκαιης δίκης. Δεν νοιάζεται τόσο για τα θύματα όσο για τις δημοσκοπήσεις!».

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην είναι συγκλονισμένος, κανείς που να μην έχει σκεφτεί ότι τα παιδιά στο τρένο θα μπορούσαν να ήταν και δικά του παιδιά. Και κανείς δεν πιστεύει πως δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες – και πάντως όχι η κυβέρνηση. «Τις ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο τότε Υπουργός Μεταφορών ο οποίος υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του. Αλλά δεν υπάρχει και κανείς που να μην πιστεύει ότι στο δυστύχημα των Τεμπών, τα ανθρώπινα λάθη έπαιξαν καθοριστική σημασία. Καθώς το βράδυ εκείνο παραβιάστηκε 7 φορές ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του ΟΣΕ μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Εγώ ο ίδιος έχω ακούσει με τα αυτιά μου βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή να το παραδέχονται», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο μόνος κερδισμένος από ενδεχόμενη συγκάλυψη των ευθυνών για αυτή την τραγωδία είναι σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η αντιπολίτευση. «Σίγουρα όχι οι οικογένειες των θυμάτων και επίσης σίγουρα όχι η κυβέρνηση. Διότι οι πολίτες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θέλουν να μένει καμία σκιά σε τέτοιες υποθέσεις. Και τιμωρούν όποιον επιχειρήσει κάτι τέτοιο».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι – σε αντιδιαστολή – η Νέα Δημοκρατία για το Μάτι κατήγγειλε μεν τις κυβερνητικές ευθύνες, λάθη και παραλείψεις αλλά δεν ζήτησε να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες Υπουργών ούτε κατήγγειλαν οι ευρωβουλευτές της το θέμα σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. «Ούτε η Νέα Δημοκρατία το είχε κάνει. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά είχε διανοηθεί τέτοια πράγματα. Αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ, που τώρα κάνει άλλα! Όλα τα θύματα είναι θύματα και όλες οι οικογένειες είναι πονεμένες. Είναι ξεκάθαρο για μένα, ότι αυτή η αδίστακτη δημαγωγία δεν υπηρετεί τίποτα άλλο παρά μικροκομματικές ανάγκες! Οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μία τέτοια αντιπολίτευση. Που δεν νοιάζεται τόσο για τα θύματα όσο για τις δημοσκοπήσεις», σημείωσε. «Οι ελπίδες όλων μας -και οι δικές μας, καθώς δεν είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι ανθρώπινα από εσάς- είναι στην Δικαιοσύνη. Μια Δικαιοσύνη που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα διεξάγει μία δίκαιη δίκη!»

Σε σχέση με τα θεσμικά ζητήματα τα οποία θίγονται και στην τελευταία έκθεση της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

«Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχουν γίνει λάθη ή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Για το δε ζήτημα των υποκλοπών, έχω μιλήσει εγώ ο ίδιος, από αυτό εδώ το βήμα της Βουλής και έχω ξεκαθαρίσει την άποψή μου. Και δεν έχω παρά να επαναλάβω όσα είχα και τότε σημειώσει! Χωρίς να αλλάζω λέξη!»

Πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα που περιλαμβάνει:

-Την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου το 2023 στην ΕΕ που μιλάει με εξαιρετικά θετικό τρόπο για την Ελλάδα!

-Την έκθεση της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), που σημειώνει τη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια!

-Την έκθεση του Economist για την ποιότητα της Δημοκρατίας, που κατατάσσει την Ελλάδα στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου!

«Είναι, άραγε, όργανό μας ο Economist; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Το Συμβούλιο της Ευρώπης;» διερωτήθηκε και κατέληξε:

«Δεν είναι η ώρα η χώρα να διχαστεί, ούτε να παίξει με το μέλλον της. Είναι αντίθετα η ώρα να προχωρήσει ενωμένη μπροστά!

Εμείς με σοβαρότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, διορθώνοντας όπου είναι αναγκαίο τα όποια λάθη μας.

Η αντιπολίτευση προσπαθώντας επιτέλους να γίνει λιγότερο αναξιόπιστη και βάζοντας στην άκρη τη διαρκή ψευδολογία και τον ακραίο λαϊκισμό.

Και η χώρα χωρίς να σπαταλήσει την πρόοδο των τελευταίων ετών.

Οι Έλληνες έχουμε κάνει στροφή στην υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα. Και θα επιμείνουμε στη μόνη πολιτική δύναμη που σήμερα εγγυάται ένα ασφαλές μέλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες: τη Νέα Δημοκρατία!»

Απαντώντας εξάλλου στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που ακολούθησαν, ο κ Χατζηδάκης σημείωσε τα εξής:

Για τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ (Ε.Τσακαλώτο):

-Προφανώς δεν έγιναν όλα τέλεια στον ΟΣΕ. Αλλά σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης τα κόμματα της αριστεράς ήταν απέναντι, οπαδοί της ακινησίας.

-Στην ανάπτυξη επί ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν κάτω από το μισό της ΕΕ, σήμερα είμαστε πάνω από το διπλάσιο. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε φτάσει στο τέλος του πίνακα στις επενδύσεις, την τελευταία 4ετία έχουμε σημειώσει ρεκόρ εικοσαετίας ιδίως στις ξένες επενδύσεις. Ειδικά στην οικονομία, δεν μπορεί η αριστερά με την τραγελαφική διαχείριση που έκανε να κάνει και τον εισαγγελέα σήμερα.

Για τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ (Μ.Κατρίνης):

-Έχω μιλήσει πέντε φορές για τις υποκλοπές από αυτό το βήμα. Και σήμερα μίλησα χωρίς να προκληθώ. Οι ψηφοφόροι σας μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, αν οδηγείτε το κόμμα σας στην Συριζοποίηση.

Για τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης (Κ.Χήτας):

-Εμείς δεν έχουμε μαγικές συνταγές, τις μαγικές συνταγές τις διαθέτει το κόμμα σας. Όλα αυτά που λέτε για την οικονομία πηγαίνετε να τα πείτε στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα, στη Νέα Ιωνία, το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία κάποιο λόγο είχαν. Πάει πολύ με την κατ’ επάγγελμα υποστήριξη των λαϊκών συμφερόντων!

Χρυσοχοΐδης: Έωλη και προσχηματική η πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης

Έωλη και προσχηματική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, τοποθετούμενος επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης: Δεν τεκμηριώνεται και δεν προσφέρει τίποτα, ούτε στο πολιτικό κλίμα ούτε κυρίως στην διαλεύκανση του ειδικού θέματος που επικαλείται, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αφού υποστήριξε ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να απαλύνει τα συναισθήματα των συγγενών των θυμάτων είναι ο δρόμος της κατανομής ευθυνών όπου υπάρχουν, ο δρόμος της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της ανάληψης της ευθύνης εκεί που υπάρχει, επισήμανε ότι «ένα χρόνο μετά, οι ευθύνες είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η δικαιοσύνη δεν έχει μιλήσει ακόμα. Και πάνω σε αυτό το κενό της μη απόδοσης ευθυνών, βρίσκουν χώρο τελικά η κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απέκρουσε τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης: «Υπάρχει κανείς που το ισχυρίζεται αυτό σοβαρά και τεκμηριωμένα, με αποδείξεις, με στοιχεία; [..] Έχουμε ήδη 33 κατηγορούμενους. (Υπάρχει) εφέτης – ανακριτής, Ευρωπαίος Εισαγγελέας, δύο πραγματογνώμονες, ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να στοιχειοθετήσει τελικώς, επιχείρημα παρεμπόδισης ή συγκάλυψη;» Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί κάποιος να το ισχυριστεί αλλά όχι να το τεκμηριώσει. Απλώς γιατί δεν ισχύει. Δεν γίνεται, ανεξάρτητα από τις προθέσεις μίας κυβέρνησης. Το ξέρει και η αντιπολίτευση αυτό» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, ως υπουργός της κυβέρνησης και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «η Ελληνική Αστυνομία ετέθη από την πρώτη στιγμή στη διάθεση των ανακριτικών αρχών, των δικαστικών αρχών, και θα συνεχίσει να το πράττει μέχρι τέλους. Μέχρι να μιλήσει οριστικά και αμετάκλητα η Δικαιοσύνη. Και για το σύνολο αυτής της τραγωδίας και για κάθε πτυχή και ερωτηματικό που έχει έρθει και πρέπει να απαντηθεί».

Όσο για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, είπε ότι η χώρα μας λαμβάνει βαθμό 9 στα 10 στο δείκτη Δημοκρατίας του Εκόνομιστ καθώς και ότι «δεν είναι δυνατόν, η πολιτική εμπάθεια να συνδυάζεται με την παχυλή άγνοια και να υπονομεύει την ίδια την χώρα και τους θεσμούς της.

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εκλογές με παρατηρητές; Πενήντα χρόνια είμαστε εδώ, όλοι μαζί. Τη φτιάξαμε όλοι μαζί και την παλέψαμε όλοι μαζί την Δημοκρατία μας. Και αυτό θέλει πρόταση μορφής.. Όχι η “μονταζιέρα” την οποία επικαλείται. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσει το ψεύδος και η παραχάραξη των γεγονότων, η ατιμωρησία των πραγματικών υπευθύνων μόνο και μόνο γιατί κάποιοι φαντάζονται ότι μπορεί να κάνουν πολιτική καριέρα στις πλάτες του λαού και των συμφερόντων του. Να το ξεχάσουν αυτό» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης πρέπει να έρθει αύριο στη Βουλή και να απολογηθεί

«Στον κ. Μητσοτάκη έχει κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, αυτός πρέπει να απολογηθεί αύριο», «το ερώτημα της πρότασης δυσπιστίας είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Όλα τα σχέδια παραβίασης του κράτους δικαίου αφορούν τον κ. Μητσοτάκη, το Μαξίμου και τα κεντρικά της ΝΔ», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Φάμελλος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα ενόψει της ομιλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ζητώντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως ερωτήματα έθεσε και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη με αφορμή σημερινές αναφορές του.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει αναγκαστικά στη Βουλή, «θα έρθει να απολογηθεί στη Βουλή την οποία υποτίμησε και δεν ήταν όταν συζητάγαμε το πόρισμα της εξεταστικής, γιατί υποτίμησε τη Βουλή, την κοινωνία, την δημοκρατία και την μνήμη των θυμάτων – και αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι: πρέπει να έρθει εδώ και να απολογηθεί».

Τόνισε ότι «οι βουλευτές της Ν.Δ. καλούνται να υπερασπιστούν το ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και εκτίθενται καθημερινά έναντι της κοινωνίας, γιατί τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά τους διαψεύδουν». Έφερε ως παράδειγμα τις «σημερινές αοριστίες και υπεκφυγές» του κ. Τριαντόπουλου:

«Αυτά που είπε σήμερα διαψεύδουν τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει μία βδομάδα μετά το δυστύχημα, όπου παραδέχτηκε ότι ο ίδιος ήταν παρών και υπεύθυνος του έργου των μπαζωμάτων από τις 2-5 Μαρτίου και σήμερα ήρθε να πει ότι δεν είχε καμία ευθύνη». «Οι βουλευτές της Ν.Δ. αύριο θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους, θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και το κομματικό συμφέρον, το συμφέρον της καρέκλας του κ. Μητσοτάκη και των υπολοίπων τζακιών που καλύπτει», σχολίασε.

Πυρά Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη

Παρέμβαση στην Ολομέλεια έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως η οικογενειακή παράδοση του κ. Μητσοτάκη είναι γεμάτη συνομωσίες.

Περασε μια μερα στην συζήτηση και δεν εχουμε ακουσει κατι καινουργιο, πρεπει να οδηγηθούμε καπου σε αυτή τη διαδικασία, είπε και συνέχισε <<Άλλα λέει ο κ. Φλωρίδης το πρωι αλλα το απόγευμα, τα άλλαξε γιατι καταλαβε ότι αυτό εκθετει την κυβερνηση της ΝΔ>>.

«Μπορείτε να κοροϊδέψετε λίγους για πολύ, αλλά όλους για πάντα δεν μπορείτε. Τα επιχειρήματα περί διαπλοκής του ΠΑΣΟΚ είναι γελοία. Κάνοντας ζάπινγκ βλέπει κάθε πολίτης στα κανάλια ποιος περνάει την άποψή του. Παντού μια πανίσχυρη προπαγάνδα της ΝΔ. Θα πει ο Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμενος; Τα δικά σας κίνητρα είναι καθεστωτικά» είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σχολίασε πως οπότε βρεθείτε σε δύσκολη θέση μιλάτε με τη γλώσσα του Βελόπουλου.

Τριαντόπουλος για Τέμπη: «Δεν υπήρχαν εντολές για διαμόρφωση του χώρου, αλλά πρωτόκολλα» 

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος απάντησε σε όλα όσα ακούγονται γύρω από δική του εμπλοκή στην τραγωδία, διαψεύδοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για το «μπάζωμα» του χώρου.

«Οι ισχυρισμοί για τη διαμόρφωση του χώρου δεν είναι βάσιμοι. Όσοι το ισχυρίζονται δεν μπορούν να γεμίσουν ούτε μία πρόταση με όσα αναφέρουν. Δεν υπήρχαν εντολές για διαμόρφωση του χώρου, αλλά πρωτόκολλα», τόνισε.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι μετά το τραγικό δυστύχημα «όλες οι ενέργειες έγιναν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να γίνουν τα προβλεπόμενα και να εντοπιστούν τα θύματα. Ήταν εκεί οι υπηρεσιακοί για να ανταποκριθούν».

Ο κ. Τριαντόπουλος πρόσθεσε ότι βρέθηκε στη Λάρισα λίγες ώρες μετά το δυστύχημα για τον συντονισμό και τη στήριξη των οικογενειών. «Βρέθηκα εκεί ως μέλος κυβερνητικού κλιμακίου. Ασχοληθήκαμε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα, η φιλοξενία των συγγενών, διασταυρώσεις και αναγνωρίσεις των θυμάτων. Τη στήριξη συγγενών θυμάτων και συγγενών», είπε ο κ. Τριαντόπουλος.

Μάλιστα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην εξώδικη απάντηση του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος, όπως είπε, δεν αναφέρει πουθενά το όνομά του.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Όλο το ηχητικό υλικό έχει δοθεί αυτούσιο στις δικαστικές αρχές – Η δικαιοσύνη ως μόνη αρμόδια θα κάνει τη δουλειά της

«Η κυβέρνηση δεν κρύφτηκε και ούτε κρύβεται ποτέ» τόνισε από την πλευρά της κατά την παρέμβαση της στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, επί της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα για τα Τέμπη. «Κάποιοι βολεύονται…», είπε με νόημα η κ. Μιχαηλίδου, επαναλαμβάνοντας ότι τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη ο γενικός κανονισμός κινήσεων παραβιάστηκε επτά φορές.

«Η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί αν γίνονταν όλα όπως θα έπρεπε», είπε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη.

«Δεν έδωσε η κυβέρνηση παραποιημένο ηχητικό υλικό, από την τραγική νύχτα στα Τέμπη. Αντιθέτως, ολόκληρο το ηχητικό υλικό έχει δοθεί αυτούσιο και χωρίς καμία επεξεργασία στις δικαστικές αρχές», ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Και συνέχισε: «Ολόκληρο το ηχητικό υλικό έχει δοθεί αυτούσιο και χωρίς καμία επεξεργασία στις δικαστικές αρχές, ώστε η δικαιοσύνη, ως η μόνη αρμόδια, να κάνει τη δουλειά της και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που η ίδια κρίνει. Σε αυτή τη διαδικασία κανείς και καμία δεν βρίσκεται το απυρόβλητο. Όποιος και να είναι, σε όποια θέση και αν βρίσκεται. Αλλά η κυβέρνηση δεν είναι δικαιοσύνη. Οι ρόλοι των δύο είναι διακριτοί και ευτυχώς που είναι διακριτοί, και γι΄αυτό το λόγο είμαστε κράτος δικαίου. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να μην παρεμποδίζουμε και ακόμη περισσότερο να διευκολύνουμε τον ρόλο της δικαιοσύνης, εκεί που από την δική μας την πλευρά μπορούν τα στοιχεία να δοθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Αναφερόμενη στη σύμβαση 717 και την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι θα παραδοθεί σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τον παρέλαβε η κυβέρνηση. «Θα τον κάνουμε καλύτερο και θα τον κάνουμε ασφαλέστερο. Πρέπει όμως περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό το ενδεχόμενο του ανθρώπινου λάθους. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να το πράξουμε. Η ολοκλήρωση της σύμβασης 717, ναι, θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη και αν αυτή είχε ολοκληρωθεί, θα είχε αποτρέψει αυτό το δυστύχημα ή κάποιο άλλο», είπε η υπουργός Εργασίας.

Σκυλακάκης για πρόταση δυσπιστίας: Δίνεται μάχη στην αντιπολίτευση για το ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος στις ευρωεκλογές

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Δίνεται μάχη στην αντιπολίτευση για το ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος στις ευρωεκλογές, τόνισε κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν αυτά που έγιναν στα Τέμπη», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι «ο κ. Κασσελάκης είναι ξένο σώμα ακόμη και στο κόμμα του. Δεν έχει ούτε πολιτική σκέψη ούτε πολιτική κρίση».

Κριτικάροντας την απόφαση του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση δυσπιστίας είπε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες με κάποια Μέσα Ενημέρωσης». «Μου κάνει εντύπωση που το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει και τα κακώς κείμενα στον ΟΣΕ ενώ είχε κυβερνήσει για πολύ καιρό».

Συρεγγέλα: «Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας, για ποια συγκάλυψη μιλάτε;»

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», δήλωσε από το βήμα της Βουλής η γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Απάντηση σε όλες τις κατηγορίες σας δίνει η αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Συρεγγέλα.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε «Εκμεταλλεύεστε μια εθνική τραγωδία που μας έχει συγκλονίσει όλους. Πετάτε λάσπη, εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο, μιλάτε για συγκάλυψη. Πού είναι η συγκάλυψη;». Και διερωτήθηκε: «Γιατί λέτε ψέματα στους συγγενείς των θυμάτων;». «Πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα και εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο κάνοντας λόγο για συγκάλυψη για να είστε αρεστοί», τόνισε και ζήτησε εξηγήσεις.

«Θα μας εξηγήσετε επιτέλους για ποια συγκάλυψη μιλάτε αφού δεν έχετε διατυπώσει καμία στοιχειοθετημένη κατηγορία ώστε να σας απαντήσει η κυβέρνηση; Παραβλέψατε τις μαρτυρίες που στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσαν πως ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης παραβιάστηκε 7 φορές μέσα σε 5 λεπτά.

Και στήσατε ένα αφήγημα για την ολοκλήρωση της Σύμβασης 717 η οποία δεν θέλετε να γνωρίζει ο κόσμος ότι και να είχε ολοκληρωθεί δεν ήταν σίγουρο ότι θα απέτρεπε το τραγικό δυστύχημα».

Αναφερόμενη στο θέμα του «μπαζώματος» όπως το χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση είπε: «Μας κατηγορήσατε για «μπάζωμα» και παραποίηση στοιχείων την ώρα που όλα έγιναν από τις επιχειρησιακές αρχές όπως ορίζει το πρωτοκολλο τους».

Συνέχισε δε σε οξείς τόνους: «Και τέλος, χρησιμοποιώντας μπαγιάτικα δημοσιεύματα νομίζατε ότι βγάλατε είδηση περί δήθεν μοντάζ και επεξεργασμένων αρχείων την ώρα που η ίδια η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει απαντήσει πως όλο το υλικό έχει δοθεί ακέραιο στις ανακριτικές αρχές από τις 2/3/2023.

Εδώ λοιπόν έχουμε μπροστά μας δύο τινά:

Ή μέσα στην ταραχή σας πάτε να φρενάρετε τον εκλογικό σας κατήφορο πάνω στην υπονόμευση της επιτυχίας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ή έχουμε να κάνουμε με μία ενορχηστρωμένη επίθεση στην κυβέρνηση τους λόγους της οποίας γνωρίζετε πολύ καλά και θα τους αποδείξει η ιστορία».

Κικίλιας: Μικροπολιτική, λαϊκισμός και εκμετάλλευση γεγονότων

Ο Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά του, τόνισε τα εξής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης:

«Αυτό που παρατηρώ είναι εικόνες από το παρελθόν και κακή προβολή αυτού του οποίου έχει να δώσει ο κοινοβουλευτισμός. Μικροπολιτική, λαϊκισμός και εκμετάλλευση γεγονότων».

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο η αντιπολίτευση δεν θα φέρει στο φως τις τραγικές πτυχές του δυστυχήματος και δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά αντιθέτως θα υπάρξει πολιτική σύγχυση ενώ θα προβληθεί και ο χειρότερος εαυτός της πολιτικής προς τα έξω.

«Αν επιζητάτε κομματικά οφέλη προκαλείτε το αντίθετο. Δεν είναι αυτό απάντηση στα ποσοστά σας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Συγκάλυψη για το αν συγκρούστηκαν μετωπικά 2 τρένα; Θα αποφασίσει η δικαιοσύνη και θα παραπέμψει αυτούς που πρέπει και θέλει. Δικαίωση με αυτό τον τρόπο δεν θα βρεθεί. Θέλετε να μεταθέσετε την ευθύνη», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας από το βήμα της Ολομέλειας.

Φλωρίδης: Για τα μπάζα είναι όσοι μιλούν για μπαζώματα στα Τέμπη

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στην καταψήφιση της διάταξης από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα επέτρεπε στον ανακριτή να διεξάγει έρευνα χωρίς όρια για το δυστύχημα στα Τέμπη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας.

Όπως είχε δηλώσει άλλωστε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός στον ΣΚΑΙ, έπρεπε να αλλάξει ο νόμος προκειμένου να επιτραπεί στον ανακριτή να ακούσει τα ηχητικά από το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Όταν ανέλαβα υπουργός, μου ανέφεραν ότι ο ανακριτής δεν μπορεί να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων γιατί δεν του το επιτρέπει ο νόμος. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό κατεπείγουσα διάταξη και έδωσε να γίνει εντολή να γίνει άμεσα», είχε πει.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο υπουργός ανέφερε ότι «περιμένατε να υπάρξει ένα σήμα από κάπου – εξωθεσμικά – για να υποβάλετε πρόταση μομφής», ενώ για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν έχει καμία σχέση και καμία επαφή με την τρίτη ελληνική Δημοκρατία».

«Η διατύπωση της άποψης ότι χρειαζόμαστε ξένους παρατηρητές δεν έρχεται μόνο από τον αρχηγό σας, αλλά την ακολούθησε και ο κ. Φαραντούρης ο οποίος επικαλέστηκε την Ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση: ζητάτε δηλαδή την επέμβαση ξένων δυνάμεων αφού εσείς με το 12% δεν μπορείτε να την ρίξετε και πρέπει να έρθει κάποιος από έξω για να το κάνει».

«Μπαζώθηκε λέει ο χώρος, για φαντάσου. Ω τι χώματα είναι αυτά;» είπε ο Φλωρίδης και κατηγόρησε τα κόμματα του προοδευτικού τόξου για «αριστερόστροφο φασισμό». Μάλιστα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το έγκλημα στα Τέμπη, λέγοντας ότι «είναι για τα μπάζα όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν αυτό το θόλο πράγμα για τα μπαζώματα».

Παράλληλα, συνέχισε λέγοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχω νέα… θα ανατριχιάσετε τώρα… τη διάταξη αυτή δεν την ψηφίσατε… δεν την ψηφίσατε. Εδώ σας έχω εδώ είστε. Τη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση για να δώσει δυνατότητα σε ανακριτές για να ακούσουν κάθε συνομιλία δεν την ψηφίσατε, εσείς που ενδιαφέρεστε για την αλήθεια και τη διαφάνεια. Μαζί με εσάς δεν την ψήφισαν και οι άλλοι υποκριτές οι κύριοι της Νίκης και οι κυρίες. Και φυσικά το ΚΚΕ που δεν ψηφίζει τίποτα».

Σκοπός είναι, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι να ελαχιστοποιηθεί έως καταργηθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού απέναντι στους θεσμούς με βάση τους οποίους λειτουργεί η ελληνική δημοκρατία (…) «Ο φασισμός ξεκινάει πάντα με την υπονόμευση των βασικών θεσμών δημοκρατίας… του κοινοβουλίου και της δικαιοσύνης… σε αυτό η κυβέρνηση απαντά με πράξεις…» επισήμανε.

Φάμελλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να δώσει απαντήσεις

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, «ευθεία επίθεση» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο OPEN. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να δώσει απαντήσεις σε κοινωνία και οικογένειες θυμάτων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμψηφισμού για το μεγαλύτερο έγκλημα», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι το έγκλημα στα Τέμπη είναι αδιαμφισβήτητο. Μάλιστα, τόνισε ότι «το κράτος δικαίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κυβέρνηση».

Γεραπετρίτης: Η πρόταση δυσπιστίας έχει σημαντικές πλημμέλειες

«Η πρόταση δυσπιστίας έχει σημαντικές πλημμέλειες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη Βουλή επι της πρότασεως δυσπιστίας που από χθες είναι σε εξέλιξη στην Ολομέλεια.

«Πόσες εξεταστικές συγκροτήθηκαν περισσότερα από 20 χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ; Καμία. Πόσες εξεταστικές συγκροτήθηκαν στα χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ; Καμία. Σε λιγότερο από 5 χρόνια έχουμε τρεις εξεταστικές επιτροπές», ρώτησε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ο σταθμάρχης μπορούσε να δει πως η κατεύθυνση των δύο συρμών ήταν σε γραμμή σύγκρουσης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών για το δυστύχημα των Τεμπών κάνοντας λόγο για μια «σειρά από σφάλματα».

«Φαίνεται ότι ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία, η μομφή στην κυβέρνηση δεν τιμά την μνήμη των νεκρών», συνέχισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Πάντοτε θα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγων», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε από πού προκύπτει ότι η κυβέρνηση παραποίησε στοιχεία.

«Το “κανένα σύστημα δεν λειτουργούσε” δεν ισχύει , έχω εδώ την έκθεση της Επιτροπής, πείτε μου ποια σελίδα. Στείλτε μου ένα sms», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Νέας Αριστεράς και του ΚΚΕ.

«Το σύστημα της αυτόματης χάραξης λειτουργούσε, ο σταθμάρχης θα μπορούσε να κάνει αυτόματη χάραξη», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι <<πως ελέγχονται τα φορτία αλλά αν κάποιος παραβαίνει τα νομότυπα το ερευνά η δικαιοσύνη>>. Μιλώντας για τα συστήματα που έχουμε είπε ότι δεν υπάρχουν ούτε στο 20% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων και αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που έχουν γίνει.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ ο μόνος πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης, καταθέτει καθημερινά μομφή

Μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως το ΚΚΕ είναι ο μόνος πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης, καταθέτει καθημερινά μομφή. Σημείωσε πως από την πλευρά του κόμματος του Περισσού υπερψηφίζεται η πρόταση μομφής, και πρόσθεσε πως: «Καταθέτουμε και στη Βουλή την μομφή που καταθέτουμε καθημερινά μαζί με το λαό, τη νεολαία, το εργατικό-λαϊκό κίνημα στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης και τις συνέπειές της». 

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην τραγωδία των Τεμπών είπε «μομφή για το έγκλημα των Τεμπών και την άθλια, αποκρουστική, κατάπτυση προσπάθεια συγκάλυψής του» είπε και έκανε λόγο για «συγκάλυψη από τότε που η κυβέρνηση έτρεξε να μπαζώσει τον χώρο του εγκλήματος και να μοντάρει – ή όποιος το έκανε – τα υλικά των συνομιλιών, μόνο και μόνο για ενισχυθεί το αφήγημα περί αποκλειστικά ανθρώπινου λάθους και να πει ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης».

«Θέλατε να κρύψετε την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια και τις ζωές των ανθρώπων, μια πολιτική την οποία έχετε υπηρετήσει τόσο εσείς όσο και προηγούμενες κυβερνήσεις, μια πολιτική που ακολουθείται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες ακόμα και τις πιο ανεπτυγμένες» σημείωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα.

Βελόπουλος σε βουλευτές της ΝΔ: Είστε χοντρόπετσοι 

Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης εξαπέλυσε επίθεση στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονται στην Ολομέλεια χαρακτηρίζοντάς τους «χοντρόπετσους».

«Δεν θα γελάτε όταν μιλάω έχασα φίλο στα Τέμπη», είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας. «Ο αγώνας που κάναμε από τον Μάρτιο του 2023 επιτέλους δικαιώνεται. Για τους νεκρούς δεν μιλάει κανείς εδώ μέσα. Περίμενα κάποιοι να μετανοήσουν. Δυστυχώς, είστε αμετανόητοι», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Παράλληλα, εξαπέλυσε τα πυρά του στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «επικαλείστε τη Δικαιοσύνη που εσείς διορίζετε». Και σημείωσε: «Δουλειά της κυβέρνησης είναι να υπακούει στον ελληνικό λαό». «Ψευδεστε στον ναό της Δημοκρατίας», πρόσθεσε. «Να πάμε σε εκλογές και να δικαιωθούν οι 57 ψυχούλες στα Τέμπη», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος ολοκληρωνοντας την ομιλία του.

Νατσιός: «Η Ελλάδα έχει καταντήσει βασίλειο διαφθοράς»

«Η Ελλάδα έχει καταντήσει βασίλειο διαφθοράς, αλλά σιγά σιγά έρχεται στο φως η αλήθεια», τόνισε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, μιλώντας στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη.

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα επεσήμανε: «Οι 57 αυτές ψυχές μαρτύρησαν σε ένα κράτος ανομίας. Φτάνει η ώρα της Δικαιοσύνης για τα Τέμπη».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ