Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στ. Γκίκας: «Ελλάδα και Κύπρος έχουν Κοινό Όραμα για την Ανάπτυξη της Αν. Μεσογείου, αλλά και τις ίδιες Γεωπολιτικές Ανησυχίες»

Συνάντηση με την Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Στέφανος Γκίκας, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Αθήνα. Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Βουλευτές, Γιάννης Ανδριανός (ΝΔ), Ευάγγελος Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρης Μάντζος (ΠΑΣΟΚ).

Ο κ. Γκίκας καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής, λέγοντάς τους πως, πέραν του επίσημου σκοπού της επίσκεψης, πρόκειται ουσιαστικά για μια συνάντηση ανάμεσα σε φίλους, αφού η Ελλάδα έχει διαχρονικά την πιο στενή σχέση με την Κύπρο – που είναι αναπόσπαστο μέρος του Ελληνισμού – και αμφότερες έχουν κοινό όραμα για την ανάπτυξη της Αν. Μεσογείου στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και τις ίδιες γεωπολιτικές ανησυχίες.

Ο κ. Γκίκας συνέχισε λέγοντας πως η εποχή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αντιμετωπίζουμε εμπόλεμες καταστάσεις στην γειτονιά μας, με την Ελλάδα και την Κύπρο να παίζουν σημαίνοντα  ρόλο από πλευράς ΕΕ, τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην μείζονα κρίση στην Μέση Ανατολή που απειλούν την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη.

Εν συνεχεία, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2023, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας, με την παρουσία Υπουργών και Υφυπουργών των δύο κρατών, κατά την οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία στον Αμυντικό Βιομηχανικό Τομέα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου, την αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδος στην Κύπρο και ζήτησε διεύρυνση της Κοινοβουλευτικής μας συνεργασίας.

Κλείνοντας τη συνάντηση, Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία συμφώνησαν πως οι μεταξύ τους συναντήσεις πρέπει να είναι πιο συχνές και οι Κύπριοι Βουλευτές προσκάλεσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους της ΔΕ Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, να επισκεφτούν την Κύπρο στο πλαίσιο Ημερίδας για την γεωπολιτική σημασία της Αν. Μεσογείου και τον ρόλο που διαδραματίζουν Ελλάδα και Κύπρος.

Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Στέφανο Γκίκα είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ