Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΔΕΗ: Με 25% στην ΕΜC που θα υλοποιήσει το καλώδιο οπτικής ίνας Ευρώπης-Σ. Αραβίας

To επόμενο βήμα στον East to Med data Coridor για την κατασκευή ενός καλωδίου οπτικής ίνας μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέσει την Ευρώπη με την Σαουδική Αραβία κάνει η ΔΕΗ.

Δύο χρόνια μετά την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας, η Επιχείρηση γνωστοποίησε χθες στο ΓΕΜΗ την δέσμευσή της να καλύψει με ίδια κεφάλαια τη συμμετοχή της κατά 25% στην EMC Subsea Cable Company Ltd παραχωρώντας στη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία  εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων.

Η Επιχείρηση επικαλείται μάλιστα έκθεση της Grand Thornton που καθορίζει το  εύλογο και δίκαιο της συναλλαγής μεταξύ της ΔΕΗ και της κατά 25% συνδεδεμένης εταιρείας.

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει  οι πρώτες επαφές με τις συστημικές τράπεζες, (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) και την σαουδαραβική Bank Aljazira,  οι οποίες θα αναλάβουν το 60% της χρηματοδότησης της ΕΜC με το υπόλοιπο 40% να αποτελεί το μετοχικό κεφάλαιο.

ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Επιχείρηση πέρα από την δική της συμμετοχή θα καλύψει και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της  TTSA CY που συμμετέχει στην κοινοπραξία  κατά 2,841%. H τελευταία συμμετέχει μετοχικά στην εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που συστάθηκε για την επίβλεψη του έργου, και στην οποία έπειτα από την αποχώρηση της Cyta, συμμετέχουν επίσης η Saudi Telecom ( θυγατρική της center3) με 72% και η ΔΕΗ με 25%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ   από κοινού με τις εταιρείες TTSA CY και Centers συνέστησαν το κοινοπρακτικό σχήμα με την επωνυμία EMC Subsea Cable Company Ltd, το οποίο αποτελεί φορέα υλοποίησης του έργου διασύνδεσης δεδομένων μεταξύ της Ευρώπης και της Σαουδικής Αραβίας.

Το Joint Venture προβλέπει την εγκατάσταση ενός καλωδίου μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας που αποτελεί τον Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο ανάμεσα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Το «MENA Hub», είναι ο βραχίονας διεθνούς συνδεσιμότητας και Κέντρων Δεδομένων της STC της Σαουδικής Αραβίας, που θα κατασκευάσει την καλωδιακή υποδομή σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ