Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων: Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, η απόφαση, σχετικά με την εγκατάστασηπλυντηρίου – λιπαντηρίου στην Απόλπαινα Λευκάδας;

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων σχετικά με την εγκατάσταση  πλυντηρίου – λιπαντηρίου στην Απόλπαινα Λευκάδας αναφέρει:

Στην συνεδρίαση του Π.Σ που πραγματοποιήθηκε στην Λευκάδαστις 18-3-23λήφθηκε η υπ’αριθμ.59-7/18-03-23 (ΑΔΑ Ρ1ΖΚ7ΛΕ-6ΤΒ)και αφορούσε το πλυντήριο – λιπαντήριο στη Λευκάδα, Η απόφαση αυτή ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και αναφέρει συγκεκριμένα.
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητά επανεξέταση της αδειοδότησης της εγκατάστασης στο πλαίσιο ευρύτερης θεώρησης της οδικής ασφάλειας της περιοχής, στην κατεύθυνση πρόσθετων μέτρων και περιορισμών λαμβάνοντας υπ’ όψη στοιχεία όπως κυκλοφοριακός φόρτος της οδού, συχνότητα ατυχημάτων κ.λ.π.
Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητά την ανάληψη πρωτοβουλίας άμεσης συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τον Δήμο Λευκάδας για την υλοποίηση της 128/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας που είναι σχετική με το υπό συζήτηση θέμα»

Στις 15 /10/21 είχαμε καταθέσει επερώτηση για το ίδιο θέμα στην οποία αναφέραμε συγκεκριμένα: «Το τελευταίο διάστημα είναι έντονες οι διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής της Απόλπαινας,στην Λευκάδα, σχετικά με την επικείμενη δημιουργία εγκατάστασης εξυπηρέτησης (πλυντήριο- λιπαντήριο) βαρέων οχημάτων. Επίσης, θα δημιουργηθεί αποθήκη γκαζιού και χημικών υλικών.
Είναι εύλογες οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, αφού η δημιουργία μιας βιομηχανικής, ουσιαστικά, εγκατάστασης θα πρέπει να βρίσκεταιεντός οριοθετημένων βιομηχανικών ζωνών ή βιοτεχνικών πάρκων, που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, κάτι που συμβαίνει σε άλλους νομούς ενώ στην Απόλπαινα πρόκειται να γίνει ανάμεσα σε οικίες. Αυτή η ενέργεια, αναπόφευκτα, θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αυξάνοντας παράλληλα την επικινδυνότητα της οδού Αναπαύσεως.. Η έλλειψη νερού το καλοκαίρι στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε νερό της συγκεκριμένης επιχείρησης, η έλλειψη αποχέτευσης και μάλιστα ειδικού τύπου για επικίνδυνα χημικά και ορυκτέλαια είναι σαφείς ενδείξεις μελλοντικής υποβάθμισης που δεν πρέπει να παίρνονται αψήφιστα από την Περιφερειακή αρχή και τις υπηρεσίες της ΠΕ Λευκάδας.»

Κατά την συζήτηση του ίδιου θέματος στην συνεδρίαση του Π.Σ τον Μάρτη του 2023, στην Λευκάδα, όλοι οι περιφερειακοί Σύμβουλοι, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, είχαν συμφωνήσει για την κρισιμότητα του ζητήματος και είχαν αποδεχτεί τις αιτιάσεις των κατοίκων για την επικινδυνότητα της λειτουργίας του πλυντηρίου –λιπαντηρίου, επίσης για τις συνθήκες υπερβολικής κίνησης στην περιοχή και του δύσκολου οδικού δικτύου. Η τότε Περιφερειακή Αρχή αποδέχτηκε την πρόταση της ΑΝΑΣΑ η οποία ψηφίστηκε και από τις άλλες δυνάμεις της μειοψηφίας, του κ. Σπύρου και του κ. Αλεξάκηκαι συνδιαμόρφωσαν την απόφασηστην οποία αναφερόμαστε παραπάνω. ΩςΛαϊκή Συσπείρωση είχαμε καταθέσει διαφορετική πρόταση η οποία είχε ως εξής:

«Να γίνει μέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου, όχι σε συνθήκες χειμώνα αλλά σε συνθήκες θερινής σεζόν, για να αποτυπωθεί η πραγματική επικινδυνότητα της κατάστασης.

Να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την όχληση στον οικισμό.

Να σταθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο στο πλευρό του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων, ανακαλώντας την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του πλυντηρίου.»

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων μέχρι και σήμερα, Μάρτη του 2024,δεν έχει γίνει καμία ενέργεια υλοποίησής της απόφασης αυτής του Π.Σ., σχετικά με τον έλεγχο των αδειοδοτήσεων και μετρήσεις επικινδυνότητας στη γύρω περιοχή.

Πάνω από 3 χρόνια τώρα οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται σε έναν κυκεώνα αντιφατικών αποφάσεων και προσφυγών, υποσχέσεων, παραλείψεων και καθυστερήσεων από όλους τους κρατικούς θεσμούς,Υπουργούς, βουλευτές, Περιφερειακές και δημοτικές αρχές, Αποκεντρωμένη κλπ. Επαναφέρουμε λοιπόν το συγκεκριμένο ζήτημα για δύο λόγους:.
Α. Γιατί δεν άλλαξαν οι λόγοι που καθιστούν δίκαιες τις ενστάσεις των κατοίκωνκαι
Β.. Γιατί δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους κατοίκους, να παίρνουμε αποφάσεις θετικές ως προς τα αιτήματά τους και να μην υλοποιούνται, χωρίς μάλιστα καμία εξήγηση προς αυτούς και προς το περιφερειακό συμβούλιο για προβλήματα που τυχόν έχουν ανακύψει, εφόσον υπάρχει η βούληση να αντιμετωπιστούν.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης:
1.Γιατί δεν είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;
2.Θα αναλάβετε ως νέα Περιφερειακή Αρχή την ευθύνη γιατην υλοποίησή της:
3.Τι μέτρα θα παρθούν για την δικαίωση των κατοίκων της περιοχής.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γκισγκίνης Νίκος, Μπαλού Αλεξάνδρα, Σοφός Παναγιώτης

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ