Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αθήνα: Ο Χαρδαλιάς βάζει τέλος στη μετατροπή του Πεδίου του Άρεως σε mall παραεμπορίου

Οριστικό τέλος στο παραεμπόριο και στην υποβάθμιση του Πεδίου του Άρεως είναι αποφασισμένος να βάλει ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των πάρκων που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής. Το Πεδίον του Άρεως, το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, για πολλά χρόνια είχε μετατραπεί σε κέντρο παραβατικότητας και παραεμπορίου, καθώς κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ένα μεγάλο τμήμα του καλυπτόταν για πολλές ημέρες από πάγκους μικροπωλητών, υπό την πρόφαση εορταστικών bazaar.

Οι δραστηριότητες αυτές, εκτός από ακαλαίσθητες, ήταν και οριακά σύννομες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και είναι απορίας άξιο πως τα προηγούμενα χρόνια τα αρμόδια όργανα ελέγχου της Περιφέρειας δεν είχαν επιληφθεί της κατάστασης ώστε να επιβάλουν τα δέοντα. Ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός της μείωσης του αντιτίμου ανά πάγκο μικροπωλητή τις εορταστικές περιόδους, το οποίο από 700 ευρώ το 2013, έφτασε τα 100 ευρώ το 2023, μείωση πρωτοφανής, για την οποία δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί σαφής απάντηση.

Χαρακτηριστικό της αναρχίας και της έλλειψης ελέγχου που υπήρχε μέχρι σήμερα στον πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας, είναι το γεγονός ότι το «εορταστικό παζάρι» φέτος τα Χριστούγεννα κράτησε 53 ημέρες, καταπατώντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα του ανοικτού δημόσιου χώρου.

H νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν πρόκειται να επιτρέψει να συνεχίσει το Πεδίο του Άρεως να είναι ένα υπαίθριο mall, λένε συνεργάτες του Νίκου Χαρδαλιά

Πέρα όμως από τη σιωπηλή καταπάτηση του δημοσίου χώρου, υπήρχαν και σοβαρά θέματα ασφαλείας στα υπαίθρια παζάρια, με τις πρόχειρες καλωδιώσεις, τις δεκάδες φιάλες υγραερίου, την έλλειψη διόδων σε περίπτωση ατυχήματος, την ελλιπή συντήρηση και τον ελλιπή ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων που διατίθενται στους καταναλωτές, ενώ εκατοντάδες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για το άναρχο παρκάρισμα, την ηχορύπανση και την καταστροφή των χώρων πρασίνου κατά τη διάρκεια των παζαριών. Επίσης παραβατικά άτομα, κάνοντας χρήση ουσιών, μέρα μεσημέρι, ήταν κρυμμένα ανάμεσα στις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων και πίσω από τα κάγκελα της περίφραξης.

Συνεργάτες του Νίκου Χαρδαλιά δήλωσαν ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν πρόκειται να επιτρέψει να συνεχίσει το Πεδίο του Άρεως να είναι ένα υπαίθριο mall παραεμπορίου, υγειονομικών παραβάσεων και πηγή όχλησης για τους κατοίκους. «Τα πάρκα θα μείνουν χώροι αναψυχής, ανοικτοί και προσβάσιμοι στους πολίτες, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και οι εικόνες χάους των προηγούμενων ετών ανήκουν πια στο παρελθόν», τόνιζαν. Το άλσος του Πεδίου του Άρεως σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι’ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του ’21. Το άλσος αυτό έχει έκταση 277 στρέμματα μαζί με τον λόφο Φινοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ