Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τουρισμός: Το 2024 ο κλάδος θα αποφέρει πάνω από 11 τρισ. δολ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Μια εξαιρετική χρονιά για τις οικονομικές επιδόσεις των ταξιδιών και του τουρισμού γενικότερα προβλέπει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) ότι θα είναι το 2024 για τον κλάδο, ο οποίος αναμένεται να συνεισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ 11,1 τρισ. δολάρια.

Η Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων του WTTC για το 2024 δείχνει ότι ο κλάδος -υπό τα παρόντα δεδομένα- αναμένεται να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό του κατά 770 δισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας ένα στα δέκα δολάρια παγκοσμίως.

Με τη βιομηχανία να ανακάμπτει πέρα ​​από τα προ-πανδημικά επίπεδά της, το συμβούλιο αναμένει ότι 142 από τις 185 χώρες που αναλύθηκαν θα ξεπεράσουν τα ιστορικά εθνικά τους ρεκόρ.

Τουρισμός: Με το δεξί ξεκίνησε το 2024 – Γεμάτες οι κλίνες σε Airbnb και ξενοδοχεία

Σε συνεργασία με την Oxford Economic, η τελευταία έκθεση του WTTC αποκαλύπτει έναν τομέα γεμάτο δυνατότητες, που υποστηρίζει σχεδόν 348 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση άνω των 13,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από το 2019.

Οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στο υψηλό του 2019, φτάνοντας τα 1,89 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αναμένεται να ξεπεράσουν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, φτάνοντας τα 5,4 τρις. δολάρια.

Το στίγμα του 2023
Παρά τις οικονομικές προκλήσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού έχει ανθίσει, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία. Με σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια να διοχετεύονται στην οικονομία, ο κλάδος έφτασε στο απόγειό του πριν από την πανδημία, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του και τον ζωτικό του ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Αντιπροσωπεύοντας το 9,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε κάτι περισσότερο από 9,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ο οικονομικός αντίκτυπος του κλάδου βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το έτος ορόσημο του 2019, μόλις 4% πιο κάτω.

Ο κλάδος δημιούργησε επίσης 27,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας το παγκόσμιο σύνολο σε σχεδόν 330 εκατομμύρια.

Οι διεθνείς δαπάνες σημείωσαν αύξηση 33,1% στα 1,63 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας σημαντική ανάκαμψη για πολλές χώρες, με τις εγχώριες δαπάνες να αυξάνονται κατά πάνω από 18% σε σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, βάζοντας τα θεμέλια για ένα εξαιρετικό 2024.

Μάλιστα, αυτή η αύξηση σημειώθηκε παρά την βραδύτερη ανάκαμψη των δαπανών διεθνών επισκεπτών σε δύο από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα συνεχίσουν να υποφέρουν, ενώ άλλες χώρες θα δουν τους διεθνείς επισκέπτες να επιστρέφουν πολύ πιο γρήγορα.

Η επόμενη δεκαετία
Το WTTC προβλέπει ότι ο τουρισμός και τα ταξίδια έχουν μπροστά τους πεδίο δόξης λαμπρό τα επόμενα δέκα χρόνια, με σημαντική ανάπτυξη και εξαιρετικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

Μέχριτο 2034, ο κλάδος αναμένεται να συνεισφέρει 16 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, αντιπροσωπεύοντας το 11,4% του συνολικού ΑΕΠ.

Αναμένεται επίσης να είναι ένας σημαντικός εργοδότης, υποστηρίζοντας 449 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ