Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Live η ομιλία Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει πως πολύς κόσμος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εν λόγω συζήτηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται δημόσια για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μήνες (μετά το συνέδριο της Καθημερινής).

«Έχουμε μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού, το διακύβευμα των εκλογών είναι για τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη να βγουν πρώτα. Έχουν πολύ υψηλά ποσοστά και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό; Για 2 λόγους: η Ευρώπη περνά από αλλεπάλληλες κρίσεις εδώ και μια 15ετία, που εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας του κόσμου, σπρώχνοντας τον σε απλουστευτικές λύσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δεύτερο είναι η υποχώρηση της πολιτικής: Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Αν η Αριστερά δεν αντιμετωπίσει το αίσθημα ανασφάλειας, αν δεν επαναπατρίσει την έννοια της ασφάλειας, δεν θα έχει τύχη. Να βγάλουμε το πηλίκιο από την ασφάλεια και να δώσουμε μια έννοια πέραν από αυτή του νόμου και της τάξης, να υπάρχει μια βιοτική ασφάλεια, μια οικονομική ασφάλεια, μια κλιματική και γεωπολιτική ασφάλεια.

Στην Ελλάδα το διακύβευμα των εκλογών είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα: να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, που μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φθορά, που πληρώνει έναν χρόνο μετά. Τρέχει μόνος του, σε έναν αγώνα στίβου, και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος.

«Σε αυτές τις Ευρωεκλογές κινδυνεύουμε να έχουμε εικόνα φοιτητικών εκλογών, όπου όλοι θα βγουν ως κερδισμένοι. ΥΠάρχει ένα χρονόμετρο: αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάρει πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, θα είναι ήττα για τον ίδιο, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα λάβουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Delphi Forum

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ