Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σκρέκας για πληθωρισμό: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα τρόφιμα έχουν φέρει μηδενικές ανατιμήσεις

Στα μέτρα που έχει εφαρμόσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό και στα μέτρα που θα φέρουν πιο κοντά την βιομηχανία με την αγοράα αναφέρθηκε ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για την κατασκευή εργοστασίων φωτοβολταϊκών στην χώρα μας.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε την αναγκαιότητα προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης που αφορούν σε απαραίτητες δεξιότητες και υπογράμμισε ότι δίνεται έμφαση και στην κινητροδότηση για συγκεκριμένους κλάδους της βιομηχανίας. Η μεταποίηση μπορεί να δημιουργήσει πιο ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο, τόνισε, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών ο οποίος εντάσσεται στους κλάδους που θα δοθούν κίνητρα.

Όπως είπε, υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για να κατασκευάσουν εργοστάσια φωτοβολταϊκών και φορτιστών στη χώρα μας, ενώ εκτός των φωτοβολταϊκών, συνέχισε ότι, θα δοθεί έμφαση στην βιομηχανία για μπαταρίες λιθίου, στην βιομηχανία μετάλλων και δομικών κατασκευών, στην φαρμακοβιομηχανία, στη χημική βιομηχανία και στην βιομηχανία τροφίμων.

Σημείωσε ότι η ισχυρή και μακροπρόθεσμη βιομηχανική βάση χρειάζεται σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον , κάτι που έχει διασφαλιστεί σήμερα στην Ελλάδα, αλλά χρειάζονται και επενδυτικά κίνητρα και υποδομές σε οργανωμένους υποδοχείς και κυρίως ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και όλα αυτά τα θέματα, συνέχισε, είναι προτεραιότητες για την κυβέρνηση.

Σχετικά με τον πληθωρισμό τροφίμων ο υπουργός επανέλαβε ότι παρουσιάζει αποκλιμάκωση και σημείωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν φέρει μηδενικές ανατιμήσεις και μηδενικό πληθωρισμό, συνολικά, στα σούπερ μάρκετ και αυτό θα αποτυπωθεί και στους σχετικούς δείκτες, ενώ υπογράμμισε την σημασία που θα έχει η αναβάθμιση της πλατφόρμας e-Καταναλωτής στην καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά. Για τα αυστηρά πρόστιμα σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να καταστρέψουμε εταιρείες αλλά να υπακούν στο νόμο».

Γενικότερα για την μάχη κατά του πληθωρισμού ο υπουργός, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 κι έχει αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός και ο μέσος μισθός για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα. «Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε. Το εισόδημα των Ελλήνων είναι χαμηλότερο από το μέσο Ευρωπαίο κι εκεί εντείνεται η προσπάθειά μας» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ