Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

2ο δημοτικό σχολείο Ζακύνθου, οι γονείς εκπέμπουν SOS.

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Ένα πρόβλημα που απασχολεί τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια τον χώρο της παιδείας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Ζάκυνθο, είναι αυτό των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δεύτερου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου. Κατά καιρούς γίνονται παρεμβάσεις από τον Δήμο οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα διότι δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες μελέτες και δεν επεμβαίνουν εξειδικευμένα συνεργεία.

Πρόκειται για ένα σχολείο που βρίσκεται στον κεντρικό ιστό της πόλης της Ζακύνθου στο οποίο μάλιστα δεν είναι καθόλου εύκολη η πρόσβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και για το οποίο έχει τα τελευταία χρόνια κλονιστεί έντονα η εμπιστοσύνη των γονέων και των μαθητών αναφορικά με την ασφάλειά του.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι δεν είναι εφικτή τελικά η ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδράνεια των τοπικών αρχών και υπηρεσιών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει επανειλημμένα ενημερώσει εγγράφως όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμαρχο Ζακύνθου, Αντιδήμαρχο Παιδείας Ζακύνθου, Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Ζακύνθου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) για την υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου και δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί η δρομολόγηση της οριστικής επίλυσης του προβλήματος.

Εμείς ως παράταξη έχουμε διαμορφώσει άποψη για το πρόβλημα έχοντας επανειλημμένα επισκεφθεί το συγκεκριμένο κτίριο και καταγράψει τα προβλήματα (όπως άλλωστε φαίνονται και από τις φωτογραφίες που σας επισυνάπτουμε).

Μετά και τον τελευταίο σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή των Στροφάδων στις 29/03/2024 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων απέστειλε μια ακόμα επιστολή προς τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας στην οποία εκτίθενται τα προβλήματα και αναζητούνται άμεσες λύσεις.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα (02/03/2024) κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ζακύνθου έκανε αυτοψία στο κτίριο και εξέδωσε σχετικό πόρισμα. Εν συντομία σας αναφέρουμε τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο σύμφωνα με την εκτίμηση των τεχνικών επιστημόνων:

  1. Άμεση και κατεπείγουσα εκπόνηση πλήρους μελέτης στεγανοποίησης προαυλίου πρώτου ορόφου και δώματος δευτέρου ορόφου, και εν συνεχεία άμεση εφαρμογή της.
  2. Άμεση καθαίρεση όλων των αποσαθρωμένων τμημάτων του σοβά οροφής, εφαρμογή κατάλληλης προστασίας στον εμφανή οπλισμό και εν συνεχεία πλήρης αποκατάστασή του.
  3. Άμεση εξέταση στατικής επάρκειας εξώστη και διερεύνηση πιθανής ανάγκης συντήρησης-ενίσχυσής του.
  4. Άμεση δρομολόγηση επισκευής ή/και αντικατάστασης κουφωμάτων και υαλοπινάκων θυρών και παραθύρων.
  5. Εκπόνηση πλήρους Στατικής Μελέτης για το όλο κτίριο.
  6. Εκπόνηση Ηλεκτρομηχανολογικών Μελετών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, Πυρασφάλειας-Πυροπροστασίας, Θέρμανσης, Ύδρευσης, Φωτισμού, Αερισμού.
  7. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικής Μελέτης και Μελέτης Προσβασιμότητας.

Επειδή ο Δήμος Ζακύνθου, ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας ισχυρίζεται, κατά πληροφορίες μας, ότι δεν έχει την δυνατότητα χρηματοδότησης τόσο των μελετών όσο και της επισκευής που απαιτείται,

επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:

  1. Έχει διαμορφωμένη άποψη για το μέγεθος του προβλήματος;
  2. Προτίθεται να χρηματοδοτήσει η περιφέρεια, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο, τις μελέτες και την επισκευή του κτιρίου;
  3. Έχει αντιμετωπιστεί η περίπτωση προσωρινής μετεγκατάστασης του σχολείου μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της επισκευής και αναβάθμισης του κτιρίου και των εγκαταστάσεων;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ:

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Αλέξανδρος Μιχαλάς

Διονύσιος Γιακουμέλος

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ