Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κερκύρας: “Άθεοι ηθοποιοί υποδύονται τους Αγίους Αποστόλους, θέλοντας να ξεφτίσουν την πίστη από τις καρδιές των ανθρώπων”

Σε φαινόμενα παρακμής που παρουσιάζονται μέσα από την τέχνη αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, από τον ιερό ναό Αγίων Πάντων Κέρκυρας, όπου λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 14 Απριλίου 2024.

“Ο κόσμος σήμερα μεταλλάσσεται και παγιδεύεται σε πλάνα κηρύγματα. Γίνεται μεθόδευση, ώστε οι άνθρωποι να φύγουν από την εμπιστοσύνη του Θεού και την πίστη. Απανωτά είναι τα χτυπήματα. Προσφάτως είδαμε στη Θεσσαλονίκη, δήθεν για την τέχνη, να περιγελούν την Παναγία ανεβάζοντάς την στον σταυρό για να κοροϊδέψουν το μυστήριο της θείας οικονομίας. Πάλι, άθεοι ηθοποιοί υποδύονται τους Αγίους Αποστόλους, θέλοντας να ξεφτίσουν την πίστη από τις καρδιές των ανθρώπων, να γελοιοποιήσουν τα πρόσωπα εκείνα που προσέλαβαν την χάρη του Κυρίου και εκήρυξαν το ευαγγέλιο πάση τη κτίση”, ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

Το απόγευμα της Κυριακής, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος τελέστηκε ο κατανυκτικός εσπερινός, ομιλούντος με θέμα «Μεθ’ ημών ο Θεός» του Αρχιμ. Χριστόδουλου Τριαντάφυλλου, ιεροκήρυκος του Ιερού Προσκυνήματος και καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρου του Τήρωνος και Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Στρατιάς Κέρκυρας.

Σημεία από το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου:

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος μίλησε αρχικά για την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, την οποία μας υπενθυμίζει η Εκκλησία μας διά της μνήμης του Αγίου αυτή την Δ’ Κυριακή των Νηστειών. Ο άγιος Ιωάννης προήρχετο από τον ασκητικό βίο της Εκκλησίας. Απαρνήθηκε πάντα τα υλικά αγαθά, προκειμένου να ακολουθήσει τον Θεό. Παρότι υπήρξε ηγούμενος και γέροντας, εντούτοις περισσότερο έμεινε στην άσκηση και την ησυχία. Μάς μιλά σήμερα σε έναν κόσμο που είναι προσανατολισμένος και πειθαρχημένος σε άλλες αρχές. Όλα όσα σχετίζονται με τη ζωή της Εκκλησίας σήμερα πηγαίνουν στην άκρη. Ο ασκητικός όμως βίος είναι παράλληλος με τον εν κόσμω βίο. Έχουν τον ίδιο σκοπό. Ο ασκητικός βίος είναι η εντολή του Θεού να ζήσουμε την Καινή Διαθήκη, να αυξήσουμε τις αρετές της στενής και τεθλιμμένης οδού. Και η ίδια η οδός ισχύει και για τον εν κόσμω βίο. Άρση του σταυρού χρειάζεται στον ασκητικό βίο, άρση του σταυρού και εν τω κόσμω. Χωρίς όμως άρση του σταυρού, δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε το πνεύμα του Χριστού, τη θυσία και τον αγώνα. Με τον τρόπο αυτό οι άγιοι της πίστεώς μας αναγγέλλουν τη σωτηρία μας, την ένωσή μας με τον Θεό. Όσο ο άνθρωπος αγωνίζεται να αποκτήσει τα επίγεια, ποτέ δεν θα μπορέσει να κατανοήσει το πνεύμα της αγάπης του Θεού και γι’ αυτό η ασκητική πρόταση της Εκκλησίας μας λειτουργεί αφυπνιστικά, ώστε να δείξουμε την εμπιστοσύνη στον Θεό.

Αυτό διαφαίνεται και στο αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας. Ο Θεός υπόσχεται στον Αβραάμ τη σωτηρία. Του ζητά να αφήσει τον τόπο του και να προχωρήσει προς τη γη της επαγγελίας. Από τη γενιά του Αβραάμ θα προέλθει ένας ισχυρός λαός και ο ίδιος θα γίνει πατέρας πολλών εθνών. Και η υπόσχεση του Θεού θα εκπληρωθεί σε βαθύ γήρας. Μέσα του ανέμενε και έκανε υπομονή, προσδοκώντας ότι ο Θεός δεν θα τον λησμονήσει. Ακόμη και στην πρόσκληση του Θεού να θυσιάσει τον γιό του τον Ισαάκ, που θα έρθει μέσα στην υπομονή, ο Αβραάμ θα συνεχίζει να κάνει υπακοή. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον Θεό με υπομονή και εμπιστοσύνη και θα χαίρει στην αιωνιότητα.

Ο Θεός υποσχέθηκε στον Αβραάμ μια μεγάλη γη, μια μεγάλη πατρίδα. Σε μας υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει την καινούργια γη, την καινή κτίση, την καινούργια πατρίδα. Ο Αβραάμ έκανε υπομονή και εμπιστεύθηκε τον Θεό. Εμείς σήμερα έχουμε την υπομονή και την εμπιστοσύνη να αντέξουμε τους σταυρούς μας, να δεχτούμε ότι ο Θεός κατεργάζεται τη σωτηρία μας; Ο Αβραάμ επέτυχε επαγγελιών. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πετύχουμε τις επαγγελίες του Θεού, να δείξουμε υπομονή και εμπιστοσύνη;

Ο κόσμος σήμερα μεταλλάσσεται και παγιδεύεται σε πλάνα κηρύγματα. Γίνεται μεθόδευση, ώστε οι άνθρωποι να φύγουν από την εμπιστοσύνη του Θεού και την πίστη. Απανωτά είναι τα χτυπήματα. Προσφάτως είδαμε στη Θεσσαλονίκη, δήθεν για την τέχνη, να περιγελούν την Παναγία ανεβάζοντάς την στον σταυρό για να κοροϊδέψουν το μυστήριο της θείας οικονομίας. Πάλι, άθεοι ηθοποιοί υποδύονται τους Αγίους Αποστόλους, θέλοντας να ξεφτίσουν την πίστη από τις καρδιές των ανθρώπων, να γελοιοποιήσουν τα πρόσωπα εκείνα που προσέλαβαν την χάρη του Κυρίου και εκήρυξαν το ευαγγέλιο πάση τη κτίση.

Ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε το εκκλησίασμα ως εξής: «ας δείξουμε υπομονή και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Ας μην πτοηθούμε από την πλύση εγκεφάλου εις βάρος της πίστεως που η αθεΐα, ο ορθολογισμός, το πνεύμα του συμφέροντος γεννούν. Στην ακοή των νέων πολέμων ας μη φοβηθούμε. Ας κάνουμε την προσευχή μας, προσδοκώντας την ανοδική πορεία της ζωής για να φτάσουμε στη χαρά της Αναστάσεως».

Μαθητές από το 5ο Λύκειο Βόλου στη Θεία Λειτουργία

Ο κ. Νεκτάριος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε για μια ακόμη φορά στον παλαίφατο Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, στον οποίο οι άνθρωποι ζούνε την χαρά της Εκκλησίας ως οικογένεια. Καλωσόρισε μαθητές και μαθήτριες από το 5ο Λύκειο Βόλου που επισκέπτονται την Κέρκυρα και εξέφρασε τη χαρά του που μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους συμμετείχαν στη θεία λειτουργία.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ