Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Σε “ανοιχτή γραµµή” µε Τελ Αβίβ, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση σε Ιράν και Ισραήλ απευθύνει η Ελλάδα µε έκδηλη ανησυχία για τυχόν περαιτέρω κλιµάκωση που θα µπορούσε να πλήξει την ασφάλεια στην περιοχή µας μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

Εκτός, όµως, του προφανούς κινδύνου για την περιφερειακή σταθερότητα, οι εφιαλτικές ανατιµήσεις και η αύξηση των µεταναστευτικών ροών απασχολούν ισόποσα την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα: Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ φέρνει ανησυχία στην Ελλάδα: Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο – Ερώτημα το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μεσανατολικό: Σε ανοιχτή γραμμή µε Τελ Αβίβ, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες η Ελλάδα 

«Οποιαδήποτε κλιµάκωση αυτή τη στιγµή θα ήταν µια καίρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Συνεχίζουµε να στεκόµαστε δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγµή προτρέπουµε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγουµε µια ενδεχοµένως πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιµάκωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοµιλώντας µε την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρµόδια για τις Αξίες και τη ∆ιαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίµου, δίνοντας έτσι το στίγµα της ελληνικής στάσης.

Στο ίδιο κλίµα ήταν κι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος δήλωσε πως θα πρέπει να επιδειχθεί η οφειλόµενη αυτοσυγκράτηση. «Η περιοχή, και ο κόσµος ολόκληρος, δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών», σηµείωσε. Ασφαλείς πληροφορίες της «Α» αναφέρουν πως η Αθήνα είναι σε ανοιχτό δίαυλο µε το Ισραήλ. Ο κ. Γεραπετρίτης είναι σε «ανοιχτή γραµµή» µε τον Ισραηλινό οµόλογό του, Έλι Κοέν, το ίδιο κι ο υπουργός Άµυνας, Νίκος ∆ένδιας, µε τον Γιοάβ Γκάλαντ.

Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή, µόλις ο κ. ∆ένδιας προσγειώθηκε στην Αθήνα επιστρέφοντας εσπευσµένα από τις ΗΠΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικώς µε τον κ. Γκάλαντ, προτού µεταβεί στο Μέγαρο Μαξίµου για το έκτακτο ΚΥΣΕΑ. Φυσικά, διαρκής παραµένει η συνεννόηση της Αθήνας µε την Ουάσινγκτον. Ουδείς, όµως, στην ελληνική πλευρά µπορεί µετά βεβαιότητος να προχωρήσει σε ασφαλείς εκτιµήσεις, κυρίως επειδή ο Μπενιαµίν Νετανιάχου σε αυτή τη φάση είναι πολιτικά πιεσµένος και άρα απρόβλεπτος.

Θέμα χρόνου τα αντίποινα του Ισραήλ

Τα αντίποινα, πάντως, θεωρούνται θέµα χρόνου, το ερώτηµα όµως που τίθεται είναι το αν θα είναι στοχευµένα, δηλαδή περιορισµένης έκτασης, όπως άλλωστε ζητά η ∆ύση.

Ως εκ τούτου, ο πλανήτης κρατά την ανάσα του για το αν και (κυρίως) για το πώς θα απαντήσει το Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη και µε αυτή την έννοια ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης ελλοχεύει. Από την ώρα που ξεκίνησε η επίθεση, τα τηλέφωνα σε Ευρώπη και Αµερική πήραν φωτιά προκειµένου να υπάρξει διευρυµένη συνεργασία της ∆ύσης για έναν κοινό στόχο: την αποκλιµάκωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ συγκαλεί σήµερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προκειµένου να ασκηθεί όση πίεση γίνεται για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ αύριο Τετάρτη τη σκυτάλη θα πάρουν οι ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Κοµισιόν ήδη επεξεργάζεται το ενδεχόµενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων κατά του Ιράν. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν ντόµινο επιπτώσεων και στην ψυχολογία των διεθνών αγορών. Σε περίπτωση που κλείσουν τα στενά του Ορµούζ, θα αυξηθούν ραγδαία οι τιµές στα καύσιµα προκαλώντας νέο κύµα ανατιµήσεων. Υπενθυµίζεται πως η παράταση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα κρατά κλειστή και τη ∆ιώρυγα του Σουέζ. Ενδεικτικά η τιµή για ένα κοντέινερ έχει φτάσει πλέον τα 3.000 δολάρια, είναι, δηλαδή, περίπου ενενήντα ευρώ ακριβότερη από πέρσι. Η παράλληλη κρίση σε Ορµούζ και Σουέζ θεωρείται καταστροφική για το διεθνές εµπόριο και κατ’ επέκταση για το ελληνικό εµπόριο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ