Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Καθαρές απαντήσεις Φλωρίδη για το κράτος δικαίου – Τα κύρια σημεία της 76σέλιδης επιστολής του από τα ”Παραπολιτικά”

Στις 7 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση «για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που απειλούν το κράτος Δικαίου» και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Πρόκειται για το γνωστό πλέον ψήφισμα για το κράτος Δικαίου στη χώρα μας, που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές και το οποίο έχει προκαλέσει πολύ έντονες συζητήσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, από το Φόρουμ των Δελφών, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, επεσήμανε ότι το ψήφισμα αναφέρεται σε πλειάδα υποθέσεων που είναι εκκρεμείς στην ποινική Δικαιοσύνη και παρεμβαίνει κατά τρόπο που αντιβαίνει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. «Είμαστε κράτος Δικαίου. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ειδικά στο θέμα των εκλογών είμαστε και πιο μπροστά από άλλους. Η Δικαιοσύνη είναι οχυρό της δημοκρατίας», είπε η κ. Αδειλίνη στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης.

Διαβάστε ακόμα: Έκθεση Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη βελτίωση

Ο Γιώργος Φλωρίδης απαντά ένα προς ένα και στα 42 σημεία του ευρωψηφίσματος

Στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, η κυβέρνηση, έπειτα από ενδελεχή μελέτη του ψηφίσματος αυτού και προσεκτική προετοιμασία, έστειλε μια επιστολή 76 σελίδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας ένα προς ένα και στα 42 σημεία του ευρωψηφίσματος.

Οπως τονίζει στην εισαγωγή, η ελληνική κυβέρνηση απαντά «με τον πλέον έγκυρο θεσμικά τρόπο ως προς όλα τα ζητήματα λειτουργίας του κράτους Δικαίου που εγείρονται σε αυτό».

Η απάντηση περιέχει 26 αναφορές σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών, αναγνωρισμένων φορέων και σε δημόσια έγγραφα, ενώ κατηγορεί το Ευρωκοινοβούλιο για «ατεκμηρίωτες πολιτικές εκτιμήσεις και διατυπώσεις» στο ψήφισμά του.

«Η καλή νομοθέτηση αποτελεί πλέον κατάκτηση της ελληνικής Πολιτείας. Από το 2021 δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο σε εφαρμογή της διαδικασίας είτε του επείγοντος είτε του κατεπείγοντος. Ο αριθμός των τροπολογιών έχει φθάσει σε ιστορικό χαμηλό και δεν εγκρίνονται πλέον τροπολογίες της τελευταίας στιγμής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Το θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις έχει ενισχυθεί»

Ειδικότερα, σε σχέση με τις παρακολουθήσεις, για τις οποίες κάνει λόγο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση απαντά πως «η έρευνα έχει αναβαθμιστεί, καθώς έχει ανατεθεί σε αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος λαμβάνει υπόψη όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί», ενώ «το θεσμικό πλαίσιο για τις νόμιμες και τις παράνομες παρακολουθήσεις (Ν. 5002/2022) έχει ενισχυθεί» και παραθέτει όλες τις βασικές σχετικές ρυθμίσεις.

Σε σχέση με τις αγωγές που έχει ασκήσει έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, σημειώνεται πως «δεν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, οι αγωγές ασκήθηκαν μετά την αποχώρησή του από τη θέση που κατείχε».

Στην «αύξηση του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στη χώρα», η ελληνική απάντηση επισημαίνει ότι «το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς υλοποιείται κανονικά», δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ενώ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα επίπεδα διαφθοράς, η Ελλάδα εμφανίζει ποσοστιαία βελτίωση (από 53,3 σε 56,6) στο διάστημα 2017-2022.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει και εφαρμόζει ένα στέρεο πλαίσιο για τον πειθαρχικό έλεγχο των αστυνομικών οργάνων και με εμπλοκή και του Συνηγόρου του Πολίτη, ως πρόσθετη θεσμική εγγύηση, ειδικά για τα ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας», γράφει η επιστολή ως απάντηση στη «βαθιά ανησυχία για τις πολυάριθμες περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας από τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά μειονοτικών ομάδων και ειρηνικών διαδηλωτών εν γένει» που εκφράζει το Ευρωκοινοβούλιο.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης»

Το ψήφισμα κάνει αναφορά στο πολύνεκρο ναυάγιο του περασμένου Ιουνίου ανοιχτά της Πύλου, για το οποίο «υπάρχει μια ανεξάρτητη δικαστική διερεύνηση και αναμένονται τα πορίσματα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει ούτε να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», όπως τονίζει η επιστολή.

Κάνει αναφορά επίσης στη λεγόμενη «λίστα Πέτσα», υιοθετώντας αυτή την ονομασία, με την απαντητική επιστολή να αναφέρει στο σημείο αυτό, μεταξύ άλλων, πως «έχουν δοθεί στη δημοσιότητα με διαφανή τρόπο τα Μέσα τα οποία επιχορηγήθηκαν και τα ποσά τα οποία έλαβαν» και πως «τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην εκστρατεία καθορίστηκαν με την εφαρμογή αντικειμενικών -ποιοτικών και ποσοτικών- κριτηρίων».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του αναφέρεται και σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στον Παναγιώτη Δημητρά, που διώκεται για παράνομη διακίνηση μεταναστών, με την κυβέρνηση να απαντά ότι συνελήφθη στην Κω και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

«Ο κ. Ράμμος ασκεί πλήρως και με ελευθερία τα καθήκοντά του»

Για τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, που δολοφονήθηκε πριν από τρία χρόνια, η απάντηση σημειώνει ότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης και ότι δύο ύποπτοι έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί.

Για τον Ζακ Κωστόπουλο και τη φερόμενη εμπλοκή αστυνομικών στον θάνατό του, η κυβέρνηση απαντά πως τέσσερις αστυνομικοί παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο και το δικαστήριο τους κήρυξε αμετάκλητα αθώους.

«Ο κ. Ράμμος είναι εν ενεργεία διοικητής της ΑΔΑΕ και ασκεί πλήρως και με ελευθερία τα καθήκοντά του, όπως έχει φανεί και κατά τη συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τονίζει η επιστολή σε σχέση με την κατηγορία για «εκφοβισμό και παρενόχληση λειτουργών που ελέγχουν την κυβέρνηση», όπου αναφέρεται ονομαστικά η περίπτωση Ράμμου.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ