Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

“Μετά τα εθνικά πάρκα, να µιλάµε ή όχι µε την Άγκυρα;”, Άρθρο του Τάσου Χατζηβασιλείου

Χρειάστηκε να περάσουν µόνο λίγες ηµέρες από τις τουρκικές δηµοτικές εκλογές για να αυξηθεί η ένταση της ρητορικής της Αγκύρας, µε αφορµή τη δηµιουργία εθνικών θαλάσσιων πάρκων από την Ελλάδα.

Η Τουρκία εσκεµµένα πολιτικοποίησε το ζήτηµα της προστασίας του περιβάλλοντος.

*Διαβάστε εδώ: “Σκοπίµως ερµηνεύει αυθαίρετα τη ∆ιακήρυξη”, Άρθρο του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου

Η κλιµατική κρίση αποτελεί παγκόσµια πρόκληση και αφορά εξίσου τους Έλληνες και τους Τούρκους. Είναι ένα πεδίο συγκλίσεων, το οποίο όµως η Άγκυρα προσέγγισε ως αφορµή για αποκλίσεις.

Κακώς, λοιπόν, συνέδεσε το ζήτηµα της προστασίας της βιοποικιλότητας των θαλασσών µε τη διµερή µας διαφορά περί καθορισµού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και θέσεων, κινούµενη πάντα στο πλαίσιο των Συνθηκών και του ∆ιεθνούς ∆ικαίου.

Άλλωστε, αυτή ήταν και η ξεκάθαρη απάντηση της χώρας µας.

Στο µεταξύ, η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε την εκεί κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι στα ελληνικά θαλάσσια πάρκα. Έπειτα από 48 ώρες πιέσεων, η Άγκυρα τελικά αντέδρασε.

Είναι σαφές ότι τα «απόνερα» των δηµοτικών εκλογών είναι πλέον ορατά. Το κυβερνών κόµµα, µέσω ρητορικών εξάρσεων, θα επιχειρήσει τον «επαναπατρισµό» ψηφοφόρων που επέλεξαν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, το ισλαµιστικό κόµµα του Φατίχ Ερµπακάν, γιου του πρώην πρωθυπουργού Νετζµετίν Ερµπακάν.

Για τον Ερντογάν είναι αδήριτη ανάγκη να επουλωθεί το τραύµα που προκλήθηκε από την ήττα στις δηµοτικές εκλογές.

Παράλληλα, µε την αντίδρασή της στο ζήτηµα των θαλάσσιων πάρκων, η Τουρκία υπενθύµισε για άλλη µία φορά τις έωλες θέσεις που διαχρονικά έχει προβάλει. Κανένας δεν είναι αφελής για να πιστέψει ότι η ηρεµία στο πεδίο σηµαίνει αυτόµατη αλλαγή της τουρκικής θεώρησης.

Όµως, κανείς δεν µπορεί να αµφισβητήσει ότι η σηµερινή νηνεµία στο πεδίο αποτελεί θετικό κεκτηµένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ορισµένοι στην Ελλάδα αναρωτιούνται για το αν θα ήταν σκόπιµο να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν το προσεχές διάστηµα.

Η διαδικασία επαναπροσέγγισης πρέπει να συνεχιστεί, για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας. Η κυβέρνηση προχωρά βήµα-βήµα, χωρίς αυταπάτες, χωρίς φόβο και χωρίς να µετακινηθεί ούτε βήµα από τις εθνικές θέσεις. ∆εν δεχόµαστε παιχνίδια µε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας. Η επικοινωνία µε την άλλη πλευρά δεν σηµαίνει υπαναχώρηση. Επικοινωνούµε για να διερευνήσουµε πιθανές συγκλίσεις στα ζητήµατα χαµηλής πολιτικής. Μέσω της θετικής ατζέντας επιχειρείται η οικοδόµηση εµπιστοσύνης, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Η Τουρκία αντέδρασε στον ελληνικό σχεδιασµό για θαλάσσια πάρκα µε ανίσχυρα και αβάσιµα επιχειρήµατα.

Η Ελλάδα απάντησε χωρίς περιστροφές µε τρόπο τεκµηριωµένο και ξεκάθαρο. Αλλωστε, η πολιτική µας δεν ετεροκαθορίζεται. Γιατί, λοιπόν, να φοβόµαστε την επικοινωνία µε την Άγκυρα; Φοβάται µόνο όποιος δεν έχει πίστη στο δίκαιο των θέσεών του. Και η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 13/04/2024
*Τάσος Χατζηβασιλείου: Βουλευτής Σερρών, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας και Επίκουρος Καθηγητής του Hellenic American University

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ