Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

“Σκοπίµως ερµηνεύει αυθαίρετα τη ∆ιακήρυξη”, Άρθρο του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου

Η πρόσφατη αντίδραση της Τουρκίας στις ανακοινώσεις των Ελλήνων υπουργών Περιβάλλοντος, Εξωτερικών και Γεωργίας για τη δηµιουργία ενός µεγάλου θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο αναδεικνύει τον διαφορετικό τρόπο µε τον οποίο µεταφράζει και προσπαθεί να αξιοποιήσει η Άγκυρα τη ∆ιακήρυξη Φιλίας των Αθηνών.

*Διαβάστε εδώ: Ελληνοτουρκικά: Αγκάθια στον δρόμο προς τον… διάλογο

Η Τουρκία σκοπίµως ερµηνεύει αυθαίρετα τη ∆ιακήρυξη, θεωρώντας ότι η δέσµευση για αποφυγή «προκλητικών ενεργειών» ισοδυναµεί µε απαγόρευση άσκησης κυριαρχικών δικαιωµάτων.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία, επικαλούµενη τη ∆ιακήρυξη, επιχειρεί να περιορίσει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωµάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η Τουρκία, εµφανίζοντας την Ελλάδα ως παραβάτη, που εργαλειοποιεί περιβαλλοντικά ζητήµατα, επιχειρεί de facto αναγνώριση της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», µιας θεωρίας που στερείται νοµικού ερείσµατος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.

Η Ελλάδα, ερµηνεύοντας ορθά τη ∆ιακήρυξη, τη θεωρεί έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που διογκώνουν τις εντάσεις.

Η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στηρίζεται στην εσφαλµένη άποψη ότι η κυριαρχία σε κάποια νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί.

Η Τουρκία, αγνοώντας τις σαφείς διατάξεις των διεθνών Συνθηκών, ιδιαιτέρως της Συνθήκης της Λωζάννης, αµφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε πλήθος νησιών.

Η Άγκυρα ερµηνεύει κακοπροαίρετα τη Συνθήκη της Λωζάννης, θεωρώντας ότι η ρητή αναφορά νησιών σε αυτήν, αλλά και σε άλλες Συνθήκες, αποτελεί προϋπόθεση κυριαρχίας.

Η ερµηνεία αυτή αγνοεί το πνεύµα και το γράµµα των Συνθηκών, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια αµφισβήτησης για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αποτελεί αβάσιµη και παράνοµη προσπάθεια της Τουρκίας να αµφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, εντασσόµενη στην πάγια πολιτική του αναθεωρητισµού. ∆εν χωρά αµφιβολία, λοιπόν, ότι η αντίδραση της Τουρκίας δεν υποδηλώνει έλλειψη κατανόησης, αλλά σκόπιµη παραποίηση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου.

Η κατηγορία της εργαλειοποίησης της περιβαλλοντικής προστασίας εκ µέρους της Ελλάδας για δήθεν προώθηση της δικής της ατζέντας στερείται σοβαρότητας και αγνοεί την υποχρέωση της Ελλάδας για την προστασία του περιβάλλοντος, σύµφωνα µε τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η δε έκφραση πρόθεσης συνεργασίας µε την Ελλάδα εκ µέρους της Τουρκίας σε περιβαλλοντικά ζητήµατα, επικαλούµενης το Ναυτικό ∆ίκαιο για κλειστές ή ηµίκλειστες θάλασσες, είναι εξόχως υποκριτική, καθώς στηρίζει την άποψη περί δήθεν ύπαρξης αµφισβητούµενων περιοχών στο Αιγαίο. Η Ελλάδα οφείλει να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώµατα, να υπερασπιστεί την ορθή ερµηνεία της ∆ιακήρυξης Φιλίας των Αθηνών και να απορρίψει την πρόθεση της Τουρκίας για de facto αναγνώριση της παράλογης θεωρίας των «γκρίζων ζωνών».

Οφείλουµε να διαφυλάξουµε τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα, στηρίζοντας τα επιχειρήµατά µας στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο και στις διεθνείς Συνθήκες, αλλά και κινητοποιώντας τις διεθνείς συµµαχίες µας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 13/04/2024

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ