Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Θοδωρής Ζαγοράκης: Eδώ και καιρό απέκλιναν οι δρόµοι µας µε τη Ν∆

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ένα από τα πρόσωπα των ηµερών έπειτα από την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές µε το ΠΑΣΟΚ.

Στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «Άλλη όψη» της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» απαντά για την απόφασή του να πάρει «µεταγραφή» στο κόµµα του Νίκου Ανδρουλάκη και µιλά για την απόσταση από τη Ν.∆., αλλά και για την οικογένειά του.

Έπαιξε ρόλο η προσωπική φιλία σας µε τον Νίκο Ανδρουλάκη για να ενταχθείτε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ; Πείτε µας δυο λόγια για τον άνθρωπο Ανδρουλάκη.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη γνωριστήκαµε κατά τη διάρκεια της κοινής θητείας µας στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό είχαµε συχνά την ευκαιρία να συνεργαστούµε, µια ευκαιρία που µου έδωσε τη δυνατότητα να τον γνωρίσω όχι µόνον ως πολιτική προσωπικότητα, αλλά και ως άνθρωπο, και να τον εκτιµήσω τόσο για το πολιτικό του ήθος όσο και για την ποιότητα του χαρακτήρα του. Είναι ένας άνθρωπος συγκροτηµένος, µε όραµα και πνεύµα αγωνιστικότητας, ένας άνθρωπος που σέβοµαι και που µε εµπνέει. Σίγουρα, λοιπόν, όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους.

androulakis_zagorakis

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Αφήσατε να εννοηθεί πως κάτι συνέβη προσωπικά µε τον κ. Μητσοτάκη και δεν βρεθήκατε στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Θα θέλατε να µας πείτε τι έχει γίνει και τα «σπάσατε» µε το πρώην κόµµα σας;

Η αλήθεια είναι ότι από καιρό οι δρόµοι µας µε τον κ. Μητσοτάκη είχαν αρχίσει να αποκλίνουν.

∆εν είναι κάτι πρόσφατο. Θεωρώ ότι ήταν µάλιστα κοινό µυστικό για πολλούς ανθρώπους που είχαν σχέση µε τον χώρο. Ούτε εγώ επεδίωξα κάποια συνάντηση µαζί του αυτό το διάστηµα και σχεδόν µέχρι το τέλος ούτε η Ν.∆. έδειχνε να επιθυµεί κάτι παραπάνω από εµένα. Αυτά όµως δεν έχουν και µεγάλη αξία. ∆εν απασχολούν τον κόσµο αυτά. Αυτό που µετράει είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, όλο και συχνότερα, έπιανα τον εαυτό µου, τη σκέψη και τη συνείδησή µου να αντιδρούν σε κυβερνητικές θέσεις και επιλογές. Και για µένα είναι σηµαντικό οι επιλογές µου να συµπορεύονται µε τις αξίες µου, να µπορώ να προχωρώ µε πίστη σε ό,τι κάνω, να είµαι έντιµος, κατ’ αρχάς, απέναντι στον εαυτό µου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση στάθηκα θεσµικά, σε όλη τη διάρκεια της θητείας µου, τιµώντας τη δέσµευσή µου απέναντι στους πολίτες που µε ψήφισαν και στην παράταξη στην οποία ανήκα κι αυτό είναι για µένα εξίσου σηµαντικό.

Πώς ακούγατε όλα αυτά τα χρόνια τη σφοδρότατη κριτική που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης στη Ν.∆. για θέµατα κράτους δικαίου, υποκλοπών ή για το δυστύχηµα στα Τέµπη; Τη συµµερίζεστε;

Την άκουγα µε πολλή προσοχή και πολλές φορές µε αρκετή αµηχανία. Αυτή είναι η αλήθεια και νοµίζω ότι και αρκετοί εντός της Ν.∆. ένιωθαν το ίδιο. Κοιτάξτε να δείτε, κατ’ αρχάς πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγµατα. Το δυστύχηµα στα Τέµπη θεωρώ ότι συγκλόνισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη και περιµένω κι εγώ να χυθεί άπλετο φως σχετικά µε τους υπαίτιους αυτής της τραγωδίας. Οσον αφορά το ψήφισµα για το κράτος δικαίου στο Ευρωκοινοβούλιο -γιατί φαντάζοµαι αυτό θέλετε να θίξετε πραγµατικά και τη στάση που κράτησα όλο αυτό το διάστηµα- έγιναν αρκετές συζητήσεις επί του θέµατος. ∆εν πήγα ποτέ να υπερασπιστώ πράγµατα και συµπεριφορές που δεν συνάδουν µε τον αξιακό µου κώδικα. Συνυπέγραψα, ωστόσο, το ψήφισµα που υπέγραψαν οι ευρωβουλευτές της Ν.∆., γιατί θεωρώ ότι, όταν είσαι µέλος µιας οµάδας, ακόµη και όταν δεν συµφωνείς, δεν πρέπει να δηµιουργήσεις εσύ το πρόβληµα. Σε προσωπικό επίπεδο, εάν θέλετε, θα ήταν ιδανική ευκαιρία να διαφοροποιηθώ από την οµάδα και να στήσω, εάν θέλετε, ένα αφήγηµα αποχώρησης. ∆εν µε ενδιέφερε ωστόσο κάτι τέτοιο. Κινήθηκα θεσµικά.

“O Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας άνθρωπος συγκροτημένος, με όραμα και πνεύμα αγωνιστικότητας, ένας άνθρωπος που σέβομαι και που με εμπνέει. Σίγουρα, λοιπόν, όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους”

∆ηλώσατε πως είστε «Εθνική Ελλάδος» και τώρα είστε στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό σηµαίνει ότι θα µπορούσατε να πάτε σε οποιοδήποτε κόµµα, ανεξάρτητα από την ιδεολογία που εκφράζει;

Το εύρος των πολιτικών ιδεολογιών είναι τόσο µεγάλο, από άκρο σε άκρο, που, αν κυριολεκτείτε µε τη φράση «ανεξάρτητα από την ιδεολογία που εκφράζει», σαφώς θα σας απαντήσω «φυσικά και όχι»! Κινούµαι σε όλη µου τη ζωή µε οδηγό τις αρχές και τις αξίες που µου µετέδωσε η οικογένειά µου, τις αξίες της δηµοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της σκληρής εργασίας, της οικογένειας. Από την άλλη, το ότι είµαι «Εθνική Ελλάδος» δεν αναιρεί το γεγονός πως δεν µπορούµε, ως πολίτες, να διαφοροποιούµαστε στη βάση των αντιλήψεων και των απόψεών µας. «Εθνική Ελλάδος» δεν σηµαίνει µια απρόσωπη µάζα, που κινείται αυτόµατα σε έναν µονόδροµο, αλλά µια δυναµική σύνθεση ιδεών, που παράγει δηµιουργία και αποτέλεσµα για το κοινό καλό!

Γιατί διεκδικείτε και τρίτη θητεία στην Ευρωβουλή; ∆εν αρκούν τα δέκα χρόνια για να κάνετε πράξη όσα ενδεχοµένως θέλατε να πετύχετε ως πολιτικός;

Τα ζητήµατα που τα τελευταία δέκα χρόνια απασχολούν την Ευρώπη ως ένωση, αλλά και τους πολίτες των κρατών-µελών, η φτώχεια, οι ανισότητες, η ασφάλεια, το Μεταναστευτικό, για να αναφέρω κάποια µόνο, για όποιον παρακολουθεί τις εξελίξεις είναι φανερό ότι όχι µόνο δεν έχουν λυθεί, αλλά προστίθενται σε αυτά κι άλλα, όπως η ενεργειακή κρίση. Μέσα από αυτό το πρίσµα, ο αγώνας είναι διαρκής και συνεχίζεται. Προσωπικά, αφενός είµαι ακόµη σε ηλικία που έχω µεγάλο απόθεµα ενέργειας να διαθέσω για να συνεχίσω το έργο που έχω ξεκινήσει, αφετέρου θεωρώ πως η δικτύωσή µου στην Ευρώπη, που δηµιούργησα µέσα από την επαγγελµατική µου πορεία, µόνο προς όφελος της χώρας µου µπορεί να είναι και το νιώθω ως υποχρέωση να τη θέσω στην υπηρεσία της πατρίδας µου.

Ποιο ποσοστό κατά τη γνώµη σας θα θεωρηθεί επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ; Πού βάζετε τον πήχυ;

Τους στόχους τούς βάζει ο αρχηγός, όχι εγώ. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά δεν είναι παρά αριθµοί που καταγράφονται σε µια χρονική στιγµή. Η πραγµατική επιτυχία είναι ο βαθµός διείσδυσης µιας άλλης αντίληψης στο σώµα των πολιτών, η εµπιστοσύνη που σταδιακά κατακτιέται, η επίδραση στη σκέψη των ανθρώπων, πράγµατα που µπορεί να µην «πιάνει» η καταγραφή των ποσοστών, αλλά συναισθανόµαστε όλοι, κάθε µέρα όλο και περισσότερο, γύρω µας στην κοινωνία.

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε µε λίγα λόγια τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ποια θα ήταν αυτά; Έχει απήχηση ο lifestyle τρόπος που πολιτεύεται;

Κοιτάξτε, το lifestyle του καθενός δεν µε αφορά, κυρίως όταν δεν µε εκπροσωπεί. Σε κάθε περίπτωση, πιο αρµόδιοι να τους απασχολήσει το θέµα είναι οι υποστηρικτές του κόµµατος του οποίου ηγείται. Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει σε θέµατα ουσίας και αποτελεί µια καθαρή πολιτική επιλογή. Σε λίγες εβδοµάδες συµπληρώνονται ακριβώς 20 χρόνια από την κατάκτηση του Euro. Tι αναµνήσεις έχετε και τι πιστεύετε πως άφησε εκείνη η µυθική επιτυχία στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η επιτυχία εκείνη αποτέλεσε την κορύφωση µιας εποχής που η χώρα βρισκόταν σε ανοδική τροχιά και οι Ελληνες είχαν να αντιµετωπίσουν, σίγουρα, πολύ λιγότερα προβλήµατα από όσα εµφανίστηκαν στη συνέχεια. Η οικονοµική κρίση που ακολούθησε και συντάραξε την ελληνική κοινωνία, αλλά και όλα όσα αυτή η κρίση έφερε µαζί της, την ανεργία, την αβεβαιότητα, τις ανατροπές στην κοινωνία, επέδρασαν σε µεγάλο βαθµό στην ψυχολογία των πολιτών. Είναι φυσικό, συνεπώς, ότι η επιτυχία εκείνη καταγράφηκε στη συνείδηση όλων µας ως ένα ορόσηµο για τη χώρα, για την περηφάνια και την ανάταση που µας χάρισε. ∆εν είναι τυχαίο, λοιπόν, που µέχρι και σήµερα διατηρεί τη «µυθική» αυτή αίσθηση που αναφέρετε. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να κρατάµε είναι ότι, αν µία φορά τα καταφέραµε, κι αυτό µέσα σε ένα πλαίσιο σκληρού αγώνα και οµοψυχίας, µπορούµε και πάλι! Με δουλειά, αποφασιστικότητα και οµοψυχία.

Το φετινό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήµατα. Ποια οµάδα πιστεύετε πως θα το κατακτήσει;

Σίγουρα µία από τις 4! Με τον πρώτο βαθµολογικά να έχει το προβάδισµα.

zagorakis_euro_2004

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΠΑΝΤΑ

Αποτελείτε µε τη σύζυγό σας ένα από τα πιο ευτυχισµένα ζευγάρια και µαζί έχετε αποκτήσει δύο παιδιά. Ζηλεύετε ο ένας τον άλλο;
Τόσο η Ιωάννα όσο κι εγώ είµαστε άνθρωποι που αναγκαστικά, λόγω της επαγγελµατικής µας πορείας, κινηθήκαµε σε περιβάλλοντα µε πολύ κόσµο και πολλή, δηµόσια «έκθεση». Όµως, όταν ένας γάµος έχει χτιστεί πάνω στον αλληλοσεβασµό, την κατανόηση και την εµπιστοσύνη, τότε η σχέση είναι δυνατή και ευτυχισµένη. Σίγουρα, όπως όλα τα ζευγάρια, είχαµε κι εµείς τις δύσκολες στιγµές µας. ∆εν χάσαµε όπως ποτέ τον προσανατολισµό µας, την αφοσίωσή µας στην οικογένεια, στα παιδιά µας, στη µεταξύ µας σχέση – κι αυτό είναι που µας κρατάει δυνατούς και ενωµένους.

iwanna_lili_zagorakis

ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΛΗ, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Πώς είναι που τα τελευταία δέκα χρόνια µοιράζετε τη ζωή σας σε Βρυξέλλες και Θεσσαλονίκη; Σας λείπει η οικογένεια;

Σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Είναι, όµως, σηµαντικό ότι καταλαβαίνουν το γιατί κι έχω τη στήριξή τους. Σας στενοχωρεί το γεγονός πως έχετε χάσει πολλές στιγµές των παιδιών σας; Προσπαθώ να µη χάνω καµία από τις σηµαντικές στιγµές τους και βρίσκοµαι δίπλα τους όσο πιο συχνά µπορώ. Εξάλλου, δεν µετράει τόσο το πόσο κοντά στον χώρο βρίσκεσαι µε κάποιον που αγαπάς, όσο η διαθεσιµότητα που δείχνεις στις ανάγκες του, κι εγώ για τα παιδιά µου φροντίζω να είµαι πάντα «παρών».

Τι θα λέγατε στα παιδιά σας αν θα ήθελαν να γίνουν πολιτικοί;

Κι εγώ και η Ιωάννα, ως γονείς, µεγαλώνουµε τα παιδιά µας δίνοντάς τους αρχές και αξίες που θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, όποιον δρόµο κι αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν. Είτε, λοιπόν, αυτός ο δρόµος είναι της πολιτικής είτε οποιοσδήποτε άλλος, το ίδιο πράγµα θα τους έλεγα: να κινηθούν πάντοτε πιστά απέναντι στον εαυτό τους, κρατώντας ψηλά τις αρχές και τις αξίες µε τις οποίες µεγάλωσαν.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 14/04/2024

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ