Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊου θα γίνει τελικά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ημερομηνία.

Μητσοτάκης για θαλάσσια πάρκα: «Παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας»

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Άγκυρας ως προς τη δημιουργία θαλάσσιών πάρκων στο Αιγαίο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας».

«Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευθήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα. Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας.

Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει από την προοπτική να χτίσουμε μία θετική ατζέντα. Αύριο, για παράδειγμα, θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει ικανοποίηση, καθώς Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν σε αυτά τα νησιά χωρίς βίζα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τόνισε ότι «το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του, έναντι του Ισραήλ».

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια υποψηφιότητα με «πολύ βαρύ συμβολισμό»: «Δεν θέλω να μιλώ για μεμονωμένες υποψηφιότητες, αλλά η υποψηφιότητα Μπελέρη έχει πολύ βαρύ συμβολισμό, όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, τον αντιλαμβάνονται», είπε συγκεκριμένα.

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής ασχολήθηκε με το κρίσιμο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ χθες συζητήθηκαν οι ευρωτουρκικές σχέσεις για την πρόοδο των οποίων, η Άγκυρα θα αξιολογείται διαρκώς για τη στάση της και δεν θα θεωρείται τίποτα δεδομένο, γεγονός για το οποίο ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Επιβεβαίωση Big Mouth για την ημερομηνία επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο και η ημερομηνία αυτής αποτελεί μια επιβεβαίωση της στήλης Big Mouth, που ανέφερε πως την παραμονή – την 12η Μαΐου – ο Μητσοτάκης θα πήγαινε στην Καππαδοκία και στις 13 Μαΐου θα γίνει η συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα σε Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

– Αν και, όπως σας έχω γράψει, στο Μαξίμου δεν με συμπαθεί ούτε ο Πίνατ, από κάτι φίλους που συνομιλούν με κυβερνητικούς έμαθα ότι ο Μάιος θα είναι ένας γεμάτος (εκτός των άλλων) διπλωματικά μήνας για τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, η πηγή μου μού είπε ότι, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό πρόγραμμα, το πιθανότερο σενάριο με τα σημερινά δεδομένα είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί τη 12η Μαΐου στην Καππαδοκία και την επομένη, δηλαδή στις 13 Μαΐου, να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» το τελικό πρόγραμμα, αυτός είναι ο σχεδιασμός που έχει γίνει από τους Γεραπετρίτη και Φιντάν. Μάλιστα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν αποκλείεται να συναντηθούν και πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία. Πάντως, μέχρι τότε πρέπει να σας πω ότι μεσολαβούν άλλοι δύο σταθμοί. Η επίσκεψη των Τούρκων που συμμετέχουν στην ομάδα που συζητεί τα Μέτρα Οικονομικής Εμπιστοσύνης στις 22 Απριλίου και μια δεύτερη, που σχετίζεται με την παρουσία του υφυπουργού Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει να κάνει με τη θετική ατζέντα των συζητήσεων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ