Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοντογεώργης: ”Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απάντηση στην ακρίβεια”

Στο εισόδημα των πολιτών λέγοντας ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απάντηση στην ακρίβεια» αναφέρθηκε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης στην εκπομπή «Νewsroom», ενώ μίλησε και για Πασχαλινό καλάθι αλλά και το «καλάθι του νονού», κάνοντας λόγο για δύο από τα μέτρα που θα βοηθήσουν τους πολίτες.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, την οικονομική πολιτική, την ακρίβεια αλλά και την σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου.

Όσα είπε για τη Θεσσαλία και το master plan

«Η προσοχή μας ήταν στραμμένη στη Θεσσαλία αυτές τις ημέρες και λόγω των καταστροφών. Φαίνεται ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα» δήλωσε στους δημοσιογράφους Γιώργο και Στέλλα Παπαμιχαήλ επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες «το υπουργείο των υποδομών θα παρουσιάσει για τη Θεσσαλία το σύνολο όλων των έργων που θα εκκινήσει σε κάθε περιφέρεια», τονίζοντας ότι πρόκειται για έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο και την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. «Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας που θα φέρει εις πέρας και ένα μέρος του master plan, κυρίως ως προς τα αντιπλημμυρικά, αλλά όχι μόνο τις καλλιέργειες» σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης προσθέτοντας ότι προχωράει και το πρόγραμμα κρατικής αρωγής και της ενίσχυσης των αγροτών για τις ζημιές που υπήρξαν.

Όσον αφορά στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού απάντησε ότι «η κυβέρνηση επανάφερε τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό κρατικό έλεγχο. Η αναδιοργάνωση που γίνεται στις ΔΕΗ, δηλαδή στις δημοτικές επιχειρήσεις, αφορά κυρίως στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους». Αναφορικά με το αρδευτικό νερό δήλωσε ότι στόχος είναι να μη χάνουμε νερό που είναι τόσο πολύτιμο.

Ακρίβεια

Ερωτηθείς για την ακρίβεια τόνισε ότι υπάρχει μια πρόοδος της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώθηκε και χθες από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard & Poor’s, υποστηρίζοντας ότι: «Προφανώς ο κόσμος αυτό δεν το εισπράττει στο σύνολό του, γιατί όντως υπάρχουν εισαγόμενες κρίσεις και κυρίως για τον πληθωρισμό. Υπήρχαν και στρεβλώσεις από την πανδημία και κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης».Όπως είπε, οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά και η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του e-katanalotis θα βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με αυτούς τους τρόπους προσπαθούμε ταυτόχρονα με τη σταθερή πολιτική που έχουμε για την ενίσχυση των εισοδημάτων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απάντηση και σε αυτή την κρίση».

Το Καλάθι του Πάσχα και το Καλάθι του Νονού

Ο κ. Κοντογεώργης πρόσθεσε ότι με ενέργειες όπως το Καλάθι του νονού, το Καλάθι για το Πάσχα θα υπάρξει έλεγχος της αγοράς για τον περιορισμό των ανατιμήσεων, αναφέροντας: «Αυτό το οποίο πετυχαίνουμε αυτή τη στιγμή είναι ο ρυθμός αύξησης να μην είναι τόσο σημαντικός όσο ήταν πριν. Δεν λύνει το πρόβλημα. Εκεί όμως επιμένουμε πάρα πάρα πάρα πολύ και με ελέγχους».

Και συμπλήρωσε ότι: «Προσπαθούμε με τα μόνιμα μέτρα σταθερής αύξησης και ενίσχυσης του εισοδήματος να ενισχύσουμε και ταυτόχρονα με έναν εξορθολογισμό και καλύτερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς. Αυτά είναι τα εργαλεία που έχουμε αυτή τη στιγμή.
Αυτά είναι τα εργαλεία που έχουμε αυτή στιγμή κάθε μέρα εμπλουτίζουμε και με νέες πρακτικές, ηλεκτρονικές και σε επίπεδο ελέγχων ελέγχων της αγοράς, να βοηθήσουμε τον καταναλωτή».

Οι Ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη με ευρύτερα διακυβεύματα

Σχετικά με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι «είναι μια εθνική κάλπη και το αποτέλεσμα προφανώς έχει μια αντανάκλαση στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς», τονίζοντας ότι αποστολή της κυβέρνησης είναι «να βελτιώνουμε την κοινωνία, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών. «Όλα αυτά που αφορούν θα έλεγα τους λόγους, τους εσωτερικούς, δηλαδή πώς ενισχύουμε περισσότερο την υγεία και την παιδεία, πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της στέγης» είπε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικές».

«Τα διακυβεύματα είναι σημαντικά κι εμείς θεωρούμε ότι ο κόσμος θα αξιολογήσει τη δουλειά που έχει γίνει. Ξέρει ο κόσμος ότι εκεί χρειάζεται διαπραγματευτική ικανότητα και αξιοπιστία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει πετύχει. Και γι αυτό το κεκτημένο αυτής της περιόδου πρέπει να διαφυλάξουμε και να το ενισχύσουμε», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας με τις δημοσκοπήσεις και το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, αφού επεσήμανε ότι «η υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη έχει ένα συμβολισμό», συμπλήρωσε ότι: «Η όλη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου – άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και την ομογένεια, με διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές, άνθρωποι που συνενώνονται σε αυτήν την κοινωνική και πολιτική συμμαχία του προοδευτικού πατριωτισμού, του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού – δίνει και το σύνθημα πώς θα πορευθούμε στις εκλογές. Κανείς πολίτης δεν είναι δεδομένος, όλες οι κάλπες ξεκινούν με το να είναι άδειες, εμείς θα παρουσιάσουμε αυτά που έχουμε κάνει και θέλουμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο για τη χώρα μας».

Τέλος πρόσθεσε ότι «οι πολίτες θα αξιολογήσουν και τις αντίθετες προτάσεις – αν αυτές υπάρχουν, γιατί αυτή τη στιγμή ακούμε μόνο μια στείρα αντιπολίτευση και ένα λαϊκισμό που δεν πρέπει να αναβιώσει. Πράγματα που μας κόστισαν στο παρελθόν δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αναβιώσουν».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ