Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ερντογάν: Γιατί είναι ανεπιθύμητος στον Λευκό Οίκο ο Τούρκος πρόεδρος – Πώς ακυρώθηκε το πολυπόθητο τετ α τετ με Μπάιντεν

Στις 13 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Τα δεδομένα μέχρι πρότινος ήταν διαφορετικά από την εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα. Πρώτον, έχει μεσολαβήσει η τουρκική αντίδραση στην προαναγγελία της Ελλάδας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Η επαναφορά, δηλαδή, από μέρους της Άγκυρας των «γκρίζων ζωνών» και η σκληρή απάντηση της Αθήνας. Δεύτερον, από τους Τούρκους διέρρευσε ότι θα είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο.

*Διαβάστε εδώ: Τετ α τετ Ερντογάν με Χανίγια: Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τις καταπιέσεις στους Παλαιστίνιους

Ωστόσο, τελικά φαίνεται πως η ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί τετ α τετ του «σουλτάνου» με τον πλανητάρχη.

Φήμες για την ακύρωση

Μέχρι κι αργά χθες το βράδυ, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε αντίδραση από τον Λευκό Οίκο. Άλλωστε, ουδέποτε η αμερικανική προεδρία είχε ανακοινώσει επισήμως ότι προσεκλήθη ο κ. Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Η πληροφορία διέρρευσε από την τουρκική προεδρία και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της γείτονος. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Oda tv, όμως, η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Μολονότι, ο Τούρκος πρόεδρος επεδίωκε εδώ και χρόνια αυτό το τετ α τετ. Απ’ όταν εξελέγη πρόεδρος ο κ. Μπάιντεν.

Σημειωτέον, αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που οι δυο ηγέτες θα έδιναν ραντεβού στον Λευκό Οίκο. Έχουν συναντηθεί σε ευρωπαϊκές πόλεις, στο περιθώριο ΝΑΤΟϊκών συναντήσεων. Ουδέποτε όμως στην Ουάσινγκτον, μ’ ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις διακυμάνσεις των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του Oda tv, η επίσκεψη δεν αναβλήθηκε. Ακυρώθηκε. Το δίκτυο ανέφερε ότι είχε προγραμματιστεί να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα. Από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως τη Γάζα, τα αμυντικά σχέδια και τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, η ακύρωση ήταν απόρροια της βοήθειας που αποφάσισε να παράσχει η Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ, ύψους 26 δισ. δολαρίων.

Ως γνωστόν, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, ενέκρινε νομοσχέδιο ύψους 95 δισ. δολαρίων για παροχή στήριξης σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, τερματίζοντας έτσι ένα εξάμηνο πολιτικό αδιέξοδο. Βεβαίως, από το πακέτο των 26 δισ. δολαρίων που διατίθενται στο Ισραήλ, προβλέπεται ότι 9 δισ. δολάρια θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.

Διαμαρτυρία

Παρ’ όλα αυτά, όπως επεσήμανε κι η ιστοσελίδα HellasJournal, το τουρκικό κανάλι φαίνεται να υπονοεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτός που ακύρωσε την επίσκεψη, διαμαρτυρόμενος για την παροχή της αμερικανικής βοήθειας, συγκεκριμένα προς το Ισραήλ.

Ένα άλλο σενάριο που θα μπορούσε να ευθύνεται για την ακύρωση της -πολυπόθητης για τον κ. Ερντογάνμετάβασής του στην Ουάσινγκτον, είναι η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Για τα περισσότερα δυτικά κράτη, η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Επόμενο ήταν η… φιλοξενία που παρείχε ο κ. Ερντογάν στον Χανίγιε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη να εξοργίσει την Ουάσινγκτον.

Αγνοώντας τη Δύση, ο Τούρκος πρόεδρος συζητούσε επί 2,5 ώρες, σε θερμό κλίμα, με τον ηγέτη της φιλοϊρανικής παλαιστινιακής οργάνωσης που εξαπέλυσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μοναδικός ηγέτης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ που δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Στόχος της Τουρκίας είναι, εάν το Κατάρ αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης στη Γάζα, όπου συνεχίζονται καθημερινά οι φονικές ισραηλινές επιδρομές, η Άγκυρα να πάρει τη θέση του.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ