Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η άβυσσος που χωρίζει τον Κασσελάκη από τον Αλέξη Τσίπρα – Η στάση ζωής, τα ”θαύματα’’ και ο προβληματισμός της Κουμουνδούρου

Οσοι έχουν µιλήσει το τελευταίο διάστηµα µε τον Αλέξη Τσίπρα αντιλαµβάνονται ότι δεν έχει αλλάξει την παραµικρή άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη σε σχέση µε τα όσα είχε γραπτώς δηλώσει δύο ώρες πριν αρχίσει το πολυσυζητηµένο Συνέδριο του κόµµατος. Αποφεύγει, όµως, τις πολλές συζητήσεις, καθώς δεν επιθυµεί να γίνονται διαρροές αναφορικά µε µια σειρά σκέψεις που κάνει για τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως γιατί βρισκόµαστε µόλις δύο µήνες πριν από τις ευρωεκλογές, οπότε δεν θα ήθελε να δώσει κανένα άλλοθι σε κακοθελητές να του χρεώσουν τυχόν αρνητικό αποτέλεσµα.

Το µόνο βέβαιο είναι πως ο κ. Τσίπρας αντιµετωπίζει πλέον µε περισσή δόση χιούµορ πολλά από όσα λέει ο κ. Κασσελάκης, µε αποκορύφωµα τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τις ΗΠΑ για το θαύµα στη βάπτισή του.

Πώς ο Κασσελάκης αλλοιώνει εντελώς τη φυσιογνωµία του ΣΥΡΙΖΑ

Βλέποντας τον τρόπο που αφενός πολιτεύονται, αφετέρου διαβιούν, είναι σαφές πως µιλάµε για δύο διαφορετικούς κόσµους. Ο κ. Κασσελάκης είναι ένας άνθρωπος που η πολιτική τού προέκυψε µόλις πριν από λίγους µήνες. Μεγαλωµένος στις ΗΠΑ, γαλουχήθηκε εµφανώς µε την κυρίαρχη ιδέα του κέρδους. Γι’ αυτό και από µικρό παιδί µπήκε στον κόσµο των επιχειρήσεων, και µάλιστα στην καρδιά του καπιταλισµού. Οι προσλαµβάνουσες που τον διακρίνουν τον οδήγησαν να ασπαστεί πολλές από τις ιδέες του νεοφιλελευθερισµού, όπως προκύπτει από τα κείµενα που έγραφε, κάποια µε ψευδώνυµο, στον «Εθνικό Κήρυκα» της Αµερικής. Ο ίδιος απέδωσε τα κείµενα αυτά στο νεαρό της ηλικίας του. Βεβαίως, οι επιρροές είναι εµφανείς, καθώς δεν χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει τον πλουτισµό του ή να αλλοιώνει εντελώς τη φυσιογνωµία του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως, για παράδειγµα, συνέβη µε την ξενάγηση που έκανε (στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο) στην καινούργια του κατοικία στο Κολωνάκι. Μιλάµε για ένα σπίτι που κοστίζει σχεδόν δύο εκατοµµύρια ευρώ.

Αλλά δεν είναι µόνο η στάση ζωής του κ. Κασσελάκη, είναι και τα όσα δηµοσίως λέει και τα οποία εµφανίζονται πλέον ως θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας κορυφαία στελέχη του κόµµατος, αλλά και αρθρογράφους να εκφράζουν την έντονή αντίδρασή τους. Τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστηµα ο κ. Κασσελάκης για τη φορολογία των επιχειρήσεων, τον φράκτη του Εβρου, το ΝΑΤΟ, το Ισραήλ, αλλά και την αποδοχή του τρίπτυχου «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» έχουν δηµιουργήσει τεράστια αµηχανία στην Κουµουνδούρου. Στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Γιώργος Τσίπρας έκαναν λόγο για προσπάθεια αλλαγής προσανατολισµού του κόµµατος, η οποία δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή. Τα προαναφερθέντα περιέγραψε (κυριακάτικη «Αυγή» 14-4-2024) µε ενάργεια ο Θανάσης Καρτερός, υπογραµµίζοντας πως «σχεδόν οι µισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του ’23 γυρίζουν την πλάτη στο κόµµα και στον πρόεδρό του. Τους απωθεί, αντί να τους έλκει».

Η φυσιολογική πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα

Στον αντίποδα όλων αυτών πολιτεύεται εδώ και δεκαετίες ο Αλέξης Τσίπρας. Γνήσιο τέκνο της γενιάς του, ο πρώην πρωθυπουργός ακολούθησε µια φυσιολογική διαδροµή, η οποία τον ανέδειξε στην ηγεσία του κόµµατός του. Ηγετικό στέλεχος των µαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων της δεκαετίας του ’90, γραµµατέας της Νεολαίας του Συνασπισµού και ακολούθως πρόεδρος του κόµµατος. Πολιτεύτηκε µε ταπεινότητα και µε περηφάνια µιλούσε για την αρτινή καταγωγή του, το σπίτι του στην Κυψέλη κ.λπ. Κάποιες επιλογές του όταν έγινε πρωθυπουργός, όπως για παράδειγµα η εικόνα να κάνει διακοπές σε κότερο και να καπνίζει πούρο, δεν αλλάζουν σε καµία περίπτωση το συνολικό αποτύπωµα της διαδροµής του κ. Τσίπρα. Αποτέλεσµα των βιωµάτων του και της πολιτικής του διαµόρφωσης ήταν και οι ιδέες που προώθησε, ο τρόπος που κυβέρνησε. Κουβαλούσε εµφανώς πολλά από τα συµπλέγµατα της ηττηµένης Αριστεράς, ακόµα και πολλές από τις ιδεοληψίες της. Εστω και έτσι, όµως, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να βαδίσει πάνω σε συγκεκριµένες ράγες. Τώρα, αυτές οι ράγες έχουν χάσει εντελώς τον προσανατολισµό τους, µε αποτέλεσµα να οδηγούν σε οποιαδήποτε (πολιτική) κατεύθυνση. Η διάκριση «Αριστεράς – ∆εξιάς» είναι το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Κασσελάκη, όπως επίσης και η διατήρηση των συµβόλων του κόµµατος, η υπεράσπιση της ιστορικής διαδροµής κ.λπ. Ο κ. Κασσελάκης αλλάζει τελείως τον ΣΥΡΙΖΑ – το επιβεβαιώνει άλλωστε και το µεγαλύτερο µέρος της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου. Το κόµµα που έκανε, π.χ., «αντι-Eurovision» εκδηλώσεις και «πολεµούσε» ακόµα και µε συγκεντρώσεις έξω από κανάλια τα ριάλιτι σόου, έχει µετατραπεί επί των ηµερών Κασσελάκη σε ένα αµιγώς lifestyle κόµµα.

Το ερώτηµα που κυριαρχεί είναι ποια θα είναι η επόµενη ηµέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ µετά τις ευρωεκλογές και αν ένα θετικό αποτέλεσµα θα δώσει νοµιµοποίηση στην ειληµµένη απόφαση του κ. Κασσελάκη να αλλάξει τα πάντα. Σε ό,τι αφορά το µετά, είναι όλα ανοιχτά. Το µόνο σίγουρο πάντως είναι πως ο Αλ. Τσίπρας δεν πιστεύει στα θαύµατα…

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ