Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Υποψηφιότητα Μπελέρη: O ρόλος Παπασταύρου, Βορίδη και το παρασκήνιο της τελικής απόφασης του πρωθυπουργού

Το 1993, λίγο καιρό αφότου είχε επιστρέψει από τη Βοστώνη, ο νεαρός τότε δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ που είχε επισκεφθεί τα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και είχε μείνει στη Δερβιτσάνη, κρατώντας από τότε επαφές με τους ανθρώπους που γνώρισε. Ενας από αυτούς ήταν και ο Φρέντη Μπελέρης. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Μπελέρης γνωρίστηκε και με τον Μάκη Βορίδη. Ο νυν και ο πρώην πλέον υπουργός Επικρατείας ήταν και οι δύο οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του με τη Νέα Δημοκρατία για τις φετινές ευρωεκλογές, με τον κ. Παπασταύρου να είναι εκείνος μάλιστα που έριξε πρώτος τη σχετική ιδέα στο τραπέζι, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζητήσει τη σκέψη αυτή με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που ξέρει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στη «γειτονιά» των Δυτικών Βαλκανίων και γνωρίζει προσωπικά τον Εντι Ράμα. Ηταν εξάλλου για πέντε χρόνια επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια και άλλα τρία χρόνια επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. EULEX στο Κόσοβο. Του είχε επισημάνει τους κινδύνους που θα έκρυβε μια τέτοια απόφαση για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, παραθέτοντας όλες τις παραμέτρους. Επιφυλάξεις φέρεται να εξέφρασε και ο ΥΠ.ΕΞ., Γιώργος Γεραπετρίτης.

Φρέντης Μπελέρης: Τι συντέλεσε στην τελική απόφαση του Μητσοτάκη 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενημερωθεί για την προοπτική της υποψηφιότητας Μπελέρη και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο οποίος μέσω των διαύλων επικοινωνίας Αθήνας και Τιράνων είχε διαμηνύσει ότι η απόφαση αυτή τον φέρνει σε δύσκολη θέση, αλλά είναι αποκλειστικά θέμα του Έλληνα πρωθυπουργού το τι θα πράξει. Ο κ. Μητσοτάκης τα έλαβε υπόψη του όλα αυτά, όπως και παρελθούσες δεσμεύσεις του Ράμα για μια δίκαιη δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, που δεν έγιναν πράξη, αλλά και τα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου -ελεγχόμενα σε έναν βαθμό από την κυβέρνηση της γείτονος χώρας- την περασμένη Παρασκευή. Βασιζόμενα σε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο περί μη συμμετοχής Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., έκαναν λόγο για «ήττα Μητσοτάκη από Ράμα». Δεν έγειραν μόνο αυτά την πλάστιγγα υπέρ του «ναι»: Η σύσφιγξη των σχέσεων με τους ομογενείς στην Αλβανία, η επιχειρηματολογία Παπασταύρου και Βορίδη -αλλά και του Θάνου Πλεύρη-, με έμφαση στην ψήφο της λεγόμενης «πατριωτικής Δεξιάς», οι κρυφές δημοσκοπήσεις που μετρούσαν ψηλά την υποψηφιότητα Μπελέρη, όλα αυτά αθροιστικά συνηγόρησαν στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. το πρωί της περασμένης Κυριακής να προκρίνει την υποψηφιότητα του Φρέντης Μπελέρη για την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Θετική άποψη είχε εκφράσει και ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης. Το γραφείο του πρωθυπουργού είχε το τελευταίο διάστημα τακτική επαφή με τον αδερφό του κ. Μπελέρη, Λέανδρο, και τον γιο του, Πέτρο, οι οποίοι μεταξύ άλλων ενημέρωσαν ότι το αργότερο έως τις 12 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες δηλαδή μετά την έναρξη της πρώτης συνόδου του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Φρέντης Μπελέρης θα έχει αποφυλακιστεί.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ