Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Φρέντης Μπελέρης στα Παραπολιτικά: ”Θα βγω από τη φυλακή με το κεφάλι ψηλά”

Ο εκλεγμένος και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντης Μπελέρης, μιλάει πρώτη φορά για την υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και τα συναισθήματά του και εξηγεί το μήνυμα που στέλνει η συμμετοχή του στη «γαλάζια» ευρωλίστα. Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο θα κάνει προεκλογική εκστρατεία και απαντά σε όσους λένε ότι η υποψήφιότητά του θα ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Πώς νιώσατε όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας;

Συγκινήθηκα και έκλαψα. Η Ελλάδα έδειξε ότι έχει δύναμη και ότι δεν εκβιάζεται. Οτι στέκεται δίπλα μας με αποφασιστικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί διάβασα ότι είχε δεχθεί και διαφορετικές εισηγήσεις. Με την απόφασή του να είμαι υποψήφιος μου δίνει τη δυνατότητα να μιλήσω σε όλους τους Ελληνες για τον δίκαιο αγώνα μας και να φέρω στην καρδιά της Ευρώπης -αν εκλεγώ- όλα όσα αφορούν τον Ελληνισμό της Αλβανίας, και ειδικά τους Χειμαρριώτες. Επειτα από δεκαετίες αγώνων, νιώθουμε ότι δεν είμαστε πια στο περιθώριο.

Είδαμε τον πατέρα σας την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας να δηλώνει: «Δεν μπορώ να χαρώ μέχρι να βγει το παιδί μου από τη φυλακή». Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια τη φυλάκισή σας;

Εσείς όλους αυτούς τους μήνες νιώσατε κάποια στιγμή απογοήτευση, εγκατάλειψη; Να χάνετε την πίστη σας;  Πολύ βαρύ για έναν πατέρα να βλέπει τον γιο του να περνάει όσα περνάω εγώ. Η οικογένειά μου είναι το στήριγμα και το αποκούμπι μου. Τα όσα ζούμε μας έχουν δυναμώσει περισσότερο. Προσωπικά, δεν έχασα την πίστη μου ούτε στιγμή. Δεν θέλω να παραστήσω τον ήρωα. Μου λείπουν η ελευθερία μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου. Ανυπομονώ να βγω έξω να τους αγκαλιάσω. Αλλά θέλω να βγω -και θα βγω- με το κεφάλι ψηλά. Και αν κάτι με γεμίζει δύναμη για να αντέξω όλο αυτόν τον καιρό είναι ότι όλος ο Ελληνισμός της Αλβανίας αλλά και εκατομμύρια Ελληνες σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο έχουν σταθεί δίπλα μου, γιατί ξέρουν ότι ο αγώνας μας είναι για την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας. Πώς μπορώ να χάσω, άλλωστε, την πίστη μου, όταν από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό μου ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, που με επισκέφθηκε στη φυλακή από τον πρώτο κιόλας μήνα; Αντλησα μεγάλη δύναμη, όμως, και από τα όσα είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν τον επισκέφθηκε ο γιος μου, Πέτρος, για την υποψηφιότητά μου. Και είναι η δύναμη για την ελευθερία, στην οποία αναφέρθηκε, που καθοδηγεί και εμψυχώνει τη σκέψη μου μέσα από τη φυλακή.

Τι σημαίνει για τη Χειμάρρα και για την ελληνική μειονότητα η πιθανή εκλογή σας στην Ευρωβουλή και πώς θα βοηθήσει αυτό την υπόθεσή σας;

Αυτό που έγινε στη Χειμάρρα ήταν ένα ξεδιάντροπο πραξικόπημα. Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο τρεις μέρες πριν από τις εκλογές με τη σύλληψή μου, με βάση ένα απολύτως διάτρητο κατηγορητήριο. Και όταν, παρά τις πιέσεις, κέρδισα τις εκλογές, έκαναν τα πάντα για να μην ορκιστώ και να μην αναλάβω τα καθήκοντά μου. Αυτά είναι αδιανόητα για χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο λόγος που έγιναν όλα αυτά είναι επειδή θέλουν να διώξουν τους Ελληνες από τον τόπο μας, υφαρπάζοντας τις περιουσίες μας, για να εξυπηρετήσουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τροφοδοτούνται με μαύρο χρήμα. Επειδή ήμουν εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο και επειδή υπήρχαν και Αλβανοί που διαφωνούσαν με τις μεθοδεύσεις στην περιοχή και με στήριξαν στις εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας, έστησαν όλη αυτή την παρακρατική σκευωρία σε βάρος μου. Οι Βορειοηπειρώτες δεν ξεχνούν τη διαχρονική στήριξη του εθνικού κέντρου και της Νέας Δημοκρατίας. Προσωπικά, δεν ξεχνώ ποτέ και πάντοτε θα αναγνωρίζω, όπου μου δίνεται η ευκαιρία, το έργο και τον αγώνα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ελληνική μειονότητα, ο οποίος με τιμά και με τη φιλία του. Με την υποψηφιότητά μου για την Ευρωβουλή, οι Χειμαρριώτες ξέρουν ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Οτι δεν τους πούλησε κανείς, όπως έλεγαν κάποιοι, και ότι η Ελλάδα μάς στηρίζει στον αγώνα για τα δικαιώματά μας.

Πολλοί λένε ότι η υποψηφιότητά σας θα ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Το ακριβώς αντίθετο θέλω. Η δική μου εκλογή να γίνει καταλύτης, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση. Να αλλάξει η στάση του καθεστώτος προς τους Ελληνες της Αλβανίας, αλλά και συνολικά προς όλους τους Αλβανούς πολίτες. Θέλω να γίνει η Αλβανία ένα κανονικό κράτος Δικαίου, όπου δεν θα μπορεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός να συλλαμβάνει εκλεγμένους αξιωματούχους και να εμποδίζει την ανάληψη των καθηκόντων τους. Αυτό είναι προς όφελος όλων των πολιτών, γι’ αυτό και αρκετοί και σημαντικοί Αλβανοί πολιτικοί στηρίζουν τον αγώνα μου στη Χειμάρρα.

Ισως εσείς δεν το έχετε ακούσει, αλλά ασκείται ήδη κριτική στον πρωθυπουργό από κάποια πολιτικά πρόσωπα και κάποια ΜΜΕ…

Τι να σας πω; Πριν από λίγους μήνες όλα τα κόμματα είχαν καταδικάσει τη δίωξή μου. Ολοι έλεγαν ότι η προφυλάκισή μου είναι ζήτημα δημοκρατίας, ατομικών ελευθεριών και κράτους Δικαίου. Θέλω να ελπίζω πως η υποψηφιότητά μου ως ευρωβουλευτή, για να συνεχίσω και σε διεθνές επίπεδο τον αγώνα των συμπατριωτών μου, δεν θα οδηγήσει κάποιους να αναπαραγάγουν τα επιχειρήματα ακραίων Αλβανών εθνικιστών ή την προπαγάνδα του καθεστώτος.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η υποψηφιότητά σας; Κάποιοι λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κλείσει τρύπα στα δεξιά του. Εσείς σε ποιο κοινό απευθύνεστε;

Εγώ απευθύνομαι σε όσους πιστεύουν ότι η Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και ο σεβασμός των δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτα, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για όσους θέλουν να γίνουν μέλη της. Σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να εμπνέει σεβασμό και να χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να προστατεύει τα δικαιώματα των Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται. Θεωρώ ότι ψηφοφόροι που συμμερίζονται αυτές τις αρχές βρίσκονται σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Αν, ωστόσο, κάποια κόμματα διαφωνούν με αυτό, τότε γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο γιατί πρέπει να ψηφιστούν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς θα κάνετε προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή;

Περιμένω πότε θα γίνει η δίκη στο Εφετείο, για να ξέρω αν θα αποφυλακιστώ πριν από τις ευρωεκλογές. Αν δεν έχω βγει από τη φυλακή μέχρι τις εκλογές, θα στηριχθώ στην οικογένεια και σε κάποιους στενούς φίλους που είναι δίπλα μου σε όλη αυτή την περιπέτεια, οι οποίοι θα με εκπροσωπούν και θα φροντίζουν να μεταφέρουν τις θέσεις μου στα ΜΜΕ και στα social media. Το καθεστώς Ράμα φρόντισε στην Ευρώπη του 2024 να ζήσουμε τέτοιες ντροπιαστικές καταστάσεις. Στο τέλος, όμως, θα νικήσουμε. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Οσοι υποτίμησαν την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας θα εκπλαγούν με το πείσμα μας.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ