Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης: Το εθνικό στοίχημα ανάταξης της Θεσσαλίας να είστε σίγουροι ότι θα το κερδίσουμε – 1,4 δισ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και σχολεία

Μήνυμα πως η ανάταξη της Θεσσαλίας θα ολοκληρωθεί έστειλε από την Καρδίτσα και πιο συγκεκριμένα το Μουζάκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και παρουσίασε το πρόγραμμα αποκαταστάσεων ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου σε σιδηροδρομικές, οδικές και σχολικές υποδομές στην εν λόγω περιφέρεια.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την περιοδεία του στη Θεσσαλία μετά την παράδοση των δύο τελευταία τμήματων του αυτοκινητόδρομου Ε65, τα οποία και εγκαινίασε μιλώντας σε σχετική εκδήλωση στην Καλαμπάκα.

Μητσοτάκης για Θεσσαλία: «Δεν λογαριάσαμε σε καμία περίπτωση προσεγγίσεις κόστους-οφέλους»

«Το έργο που παρουσιάζουμε είναι πολύ σημαντικό και πολύ ακριβό. Το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ, από τα οποία το 1,4 δις αφορά τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές και τα σχολεία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Δεν λογαριάσαμε σε καμία περίπτωση τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους – οφέλους. Οι δρόμοι θα αποκατασταθούν ώστε να είναι προσβάσιμη ακόμη και η πιο δυσπρόσιτη γωνιά της Θεσσαλίας. Αν κάτι μάθαμε από το πέρασμα του Ιανού, είναι ότι κάτι που κατασκευάζεται με σύγχρονες προδιαγραφές, αντέχουν κακοκαιρίες του μεγέθους Ντάνιελ».

Επισήμανε ότι αν η χώρα δεν βρισκόταν σε καλή δημοσιονομική κατάσταση, δεν αναπτύσσονταν κλπ., θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσαν να βρεθούν οι απαιτούμενοι εθνικοί πόροι. Πρόσθεσε ότι για να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι στη Θεσσαλία, στερήθηκαν από άλλα έργα, ενώ στάθηκε και στην ευρωπαϊκή διάσταση της χρηματοδότησης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μίλησε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τις αποζημιώσεις, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική μεταρρύθμιση το νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη κακοκαιρία, λέγοντας ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, η Περιφέρεια και οι Δήμοι συνεργάστηκαν πολύ καλά. Το εθνικό στοίχημα της ανάταξης της Θεσσαλίας να είστε σίγουροι ότι θα το κερδίσουμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός ο οποίος και ευχαρίστησε τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους πολίτες της Θεσσαλίας για την υπομονή και την καρτερικότητά τους. Ευχαρίστησε επίσης την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κυβέρνησης.

Ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τις αποκαταστάσεις από τον Daniel στη Θεσσαλία

Σταϊκούρας: 1,4 δισ. ευρώ κοστίζει η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία 

«Ο προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών αγγίζει το 1,4 δις ευρώ», όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τα οποία το 21% αφορά Ν. Καρδίτσας.

Από αυτά, τα 463 εκ. ευρώ αφορούν έργα στην σιδηροδρομική υποδομή και πιο συγκεκριμένα στο δίκτυο από Λαμία μέχρι την Λάρισα και από Παλιοφάρσαλο έως Καλαμπάκα, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Σημείωσε μάλιστα ότι το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα υπερβεί τα 3,4 δις ευρώ.

«Αντικείμενο της εκδήλωσης είναι η κοινωνική λογοδοσία, να αποτυπωθεί με χρονοδιαγράμματα τι θα γίνει στην κεντρική Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλία» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «οι ανάγκες προτεραιοποιήθηκαν από την ίδια την αυτοδιοίκηση ύστερα από εκτεταμένη διαβούλευση». Καλοκαίρι ξεκινούν τα έργα, άμεσα οι συμβάσεις για τα σχολεία Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα των εργασιών εκτίμησε ότι τα έργα θα έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Ειδικά για τα σχολεία που θα γίνουν με τη συνδρομή της Ένωσης Εφοπλιστών, διευκρίνισε, ότι η ετοιμότητα είναι μεγαλύτερη. Εκτίμησε ότι 20- 25 Μαΐου θα υπογραφούν οι συμβάσεις ώστε τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στο σύνολο των σχολικών μονάδων.

Ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος προχώρησε στην παρουσίαση των έργων. Μίλησε για «απελπιστική κατάσταση» μετά την πλημμύρα στην περιοχή, ενώ εξήρε τη συνδρομή της Περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, με την καθοριστική συνεργασίας του κράτους (Υπ. Κλιματικής Κρίσης κλπ).

57 εκ ευρώ για τη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα

Ο κος Ταχιάος αναφέρθηκε αρχικά στις μεγάλες ζημιές του σιδηροδρομικού δικτύου επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθουν περίπου 57 εκ. Ευρώ για την αποκατάσταση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα.

«Εμείς θα τα τελειώσουμε μέχρι το τέλος του 2025 όπως έχουμε δεσμευτεί» είπε.

Προβλήματα ανά Νομό

Παρουσίασε της κατηγορίες «αστοχιών» ανά Περιφερειακή Ενότητα:

– Π.Ε. Καρδίτσας 257 αστοχίες, 16 γέφυρες, 30 χλμ επεμβάσεις

– Π.Ε. Τρικάλων 241 αστοχίες, 40 γέφυρες, 34 χλμ επεμβάσεις

– Π.Ε. Λάρισας 120 αστοχίες, 28 γέφυρες, 31 χλμ επεμβάσεις

– Π.Ε. Μαγνησίας 309 αστοχίες, 18 γέφυρες, 19 χλμ επεμβάσεις

Κόστος εργασιών και παρεμβάσεις ανά Δήμο στο Ν. Καρδίτσας

Το κόστος εργασιών που προβλέπεται να γίνουν ανά Δήμο στο Νομό Καρδίτσας κατανέμονται ως εξής: – Δήμος Αργιθέας 34, 3 εκ ευρώ σε 46 θέσεις – Δήμος Μουζακίου 81,4 εκ ευρώ σε 109 θέσεις – Δήμος Παλαμά 1,5 εκ ευρώ σε 5 θέσεις – Δήμος Σοφάδων 18,5 εκ ευρώ σε 22 θέσεις – Δήμος Λ. Πλαστήρα 14,4 εκ ευρώ σε 21 θέσεις Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έργα που θα γίνουν στη γέφυρα Αργύρι και στην είσοδο του Ανθηρού, ενώ μίλησε και για την παρέμβαση αποκατάστασης στο δρόμο Ραχούλα – Παλαιοζολγόπι.

Σχολεία

Σε ό,τι αφορά τις αποκαταστάσεις των σχολικών μονάδων που επλήγησαν, έχει προχωρήσει το μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και με τη συνδρομή των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.». Στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε εκ μέρους της Ένωσης η κ. Μελίνα Τραυλού η οποία περιέγραψε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα σχολεία. Πρόκειται για 33 σχολικές μονάδες, από τις οποίες οι επτά είναι δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην περιοχή του Δήμου Παλαμά στα οποία θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης από την ΚΤΥΠ με τη δωρεά της ΕΕΕ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής:

– Νηπιαγωγείο Κοσκινά που έχει 22 μαθητές,

– Δημοτικό Σχολείο Κοσκινά με 36 μαθητές,

– 1ο Νηπιαγωγείο Παλαμά με 20 μαθητές,

– 3ο Νηπιαγωγείο Παλαμά με 35 μαθητές,

– Νηπιαγωγείο Μαραθέας με 6 μαθητές,

– Δημοτικό Σχολείο Μαραθέας με 15 μαθητές,

– 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά με 85 μαθητές.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ