Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σκουπίδια με «ονοματεπώνυμο»  και εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας του 2014 – Το σχέδιο για τ’ απορρίμματα παρουσίασε ο Σπύρος Νεράντζης

Με πιστή εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας που ισχύει από το 2014 και ουδέποτε μπήκε σε λειτουργία και μια προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας στην περισυλλογή των απορριμμάτων από το ιστορικό κέντρο, σχεδιάζει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας να προχωρήσει στη λύση του γόρδιου δεσμού της καθαριότητας.

Το σχέδιο ανέπτυξε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Νεράντζης σε συνάντηση που είχε με τους φορείς της πόλης, στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας το απόγευμα της Δευτέρας και η καινοτομία θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι η αυστηροποίηση της τήρησης του κανονισμού, μιας κι από τις 22 Μαΐου 2024, όποιος δεν τον ακολουθεί κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου.

Κρίθηκε μάλιστα λειτουργικό να επιστρέψουν στο 2014, μιας και ο κανονισμός έχει ήδη ψηφιστεί, άρα κι είναι άμεσα εφαρμόσιμος, ενώ κάθε νέα απόπειρα, όπως και για ενιαίο κανονισμό στους τρεις Δήμους του νησιού (κάτι που είχε ειπωθεί στην έναρξη των νέων θητειών) μάλλον «αναβάλλεται» λόγω του χρόνου που θα χρειαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή.

Πέραν αυτού, ο κ. Νεράντζης περιέγραψε και το πλάνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από το ιστορικό κέντρο, που αποτελεί το… διαχρονικό πονοκέφαλο της υπηρεσίας Καθαριότητας.

Πλέον η αποκομιδή θα γίνεται σε τρεις βάρδιες με τη χρήση των μικρών απορριμματοφόρων (πυραυλάκια), με τα πράσινα να μαζεύουν τα σύμμικτα και τα λευκά την ανακύκλωση.

Για την ανακύκλωση το πλάνο είναι να τοποθετούνται όλα τα ανακυκλώσιμα σε ενιαία σακούλα, δηλαδή χαρτί, γυαλί, πλαστικό κι αλουμίνιο όλα μαζί  και στη συνέχεια η διαλογή θα γίνεται στο ΚΔΑΥ, πλάνο που έχει ήδη συμφωνηθεί με το Κέντρο Διαλογής στο Τεμπλόνι.

Βέβαια και για την εναπόθεση των απορριμμάτων προβλέπεται μια… καινοτομία, μιας και οι σακούλες από κάθε κατάστημα ιδίως εκείνων υγειονομικού ενδιαφέροντος , θα είναι με ονοματεπώνυμο, ούτως ώστε να γνωρίζει (για ευνόητους λόγους ελέγχου) η υπηρεσία τον εκάστοτε αποστολέα των σκουπιδιών.

Παράλληλα, η εναπόθεση σκουπιδιών στους κάδους από τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου θα γίνεται υποχρεωτικά με τροχοφόρα, καρότσια ή άλλο μέσο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση από τις… «συρόμενες σακούλες»  στο τέλος της ημέρας! 

Τα καταστήματα εστίασης υποχρεούνται επίσης να διαθέτουν ειδικούς κάδους έξω από τους χώρους τους, για να διευκολύνονται οι καταναλωτές στην απόθεση των συσκευασιών από τα προϊόντα που καταναλώνουν, ενώ παράλληλα η μεταφόρτωση των απορριμμάτων στα πυραυλάκια θα γίνεται με ευθύνη των καταστημάτων και δεν θα πρέπει να περιμένουν τα πληρώματα των οχημάτων καθαριότητας  να κάνουν όλη τη δουλειά μόνοι!

Σε ότι αφορά τέλος τα ογκώδη,  που είναι μια μάστιγα για την αποκομιδή, θα πρέπει να επισημανθεί πως προκρίνεται ένας διαχωρισμός σε ότι έχει να κάνει με την αστική εναπόθεση, δηλαδή τα νοικοκυριά που θα εξυπηρετούνται δωρεάν, ενώ οι επαγγελματικές εναποθέσεις θα χρεώνονται!

Σε κάθε περίπτωση τα σχέδια και οι προγραμματισμοί είναι αναγκαίοι έναντι ενός τόσο κρίσιμου στοιχήματος για κάθε δημοτική αρχή, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η επιτυχία ή αποτυχία τους κρίνονται στο πεδίο εφαρμογής!

FacebookTelegramEmailPrintFriendlyΑνταλλαγή

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ