Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης για το Πρόγραμμα “Αιγίς”: Η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση, το τρίπτυχο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Το πρόγραμμα «Αιγίς» παρουσιάζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου στην εκδήλωση πρόκειται να παρέμεβει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα απειλώντας όλο και πιο συχνά ζωές, περιουσίες και κρίσιμες υποδομές. «Το ζήσαμε και πέρυσι» με τις φωτιές σε Δαδιά, Ρόδο και άλλες περιοχές, ενώ «ακολούθησαν οι κυκλώνες Daniel και Elias» που προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες.

Ειδική μνεία στους πυροσβέστες έκανε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως με αυτοθυσία δίνουν όλες τις μεγάλες μάχες.

«Να πω ένα ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής. Μιλώ για πυροσβέστες, ΕΜΑΚ, εθελοντές» πρόσθεσε  ο πρωθυπουργός.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι γινεται καλύτερο για να μας βρει έτοιμους το φετινό καλοκαίρι, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου (…) Η συντριπτική πλειοψηφία των δασικών πυρκαγιών αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Είναι λίγες αυτές που γιγαντώνονται (…) Έχουν γίνει πλέον πιο αυστηρές και οι ποινές για τους εμπρηστές και για αυτούς που από αμέλεια ευθύνονται για πυρκαγιές (…) Κανένα περιθώριο για αδράνεια».

«Η αντιπυρική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει. Φέτος είχαμε πολλές φωτιές και μάλιστα από τον Μάρτιο», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Δείτε την παρουσίαση του προγράμματος «Αιγίς»

Παρουσίαση του Προγράμματος "ΑΙΓΙΣ"

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Αιγίς»

Το «ΑΙΓΙΣ» περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού αλλά και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ στηρίζεται σε 4 πυλώνες: α) αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων β) συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης γ) εξοπλισμός και μέσα συντονισμού και δ) επιχειρησιακός εξοπλισμός και μέσα αντιμετώπισης.

Η κυβέρνηση επενδύει στην πρόληψη και θωρακίζει τη χώρα για να μπορεί να αντέξει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και του κινδύνους από πυρκαγιές, πλημμύρες και γενικά έντονα καιρικά φαινόμενα και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει επενδύοντας και στο ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, έντονες είναι οι προετοιμασίες για την αντιπυρική περίοδο και για τον λόγο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προμήθεια drones ανίχνευσης και κατάσβεσης, έργο που υπολογίζεται γύρω στα 13,6 εκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ