Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στέφανος Κασσελάκης: “Στόχος να ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές”

Παρακολουθήστε ζωντανά από την Αστυπάλαια, όπου και βρίσκεται κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ενόψει των Ευρωεκλογών τη συνέντευξη που δίνει στο OPEN ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Σε ερώτηση για τα βασικά προβλήματα των νησιωτών, ανέφερε πως είναι η υγεία, οι συγκοινωνίες και η παιδεία. Το πολύ βασικό ζήτημα είναι η υγεία, το οποίο είναι ζήτημα όλης της χώρας, αλλά εδώ είναι πιο οξύ, λόγω της υποστελέχωσης.

Εμείς φέραμε τροπολογία με bonus 1000 ευρώ για τους γιατρούς στα νησιά, εξομοίωση με προσωπικό των ΕΔ, βοήθεια στην αγορά του σπιτιού, εφόσον μείνουν 5 χρόνια, αλλά και κίνητρο για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Η τροπολογία κοστίζει 35 εκ. ευρώ, δηλαδή 1 ευρώ από τη διανυκτέρευση των τουριστών, αλλά η ΝΔ είναι δογματική και το απορρίπτει.

Υπάρχει ένα ζήτημα στέγης, αυτά τα ενοίκια δεν μπορούν να είναι για ένα μικρό διάστημα και να τους πετούν έξω. Χρειάζεται επίσης ενίσχυση της στελέχωσης, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό των νοσοκομείων και για το φιλότιμο που δείχνουν για να κρατήσουν τους πολίτες εν ζωή.

Θα καταργήσουμε τα απογευματινά χειρουργεία, αν γίνουμε κυβέρνηση, είπε επίσης. Δεν έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία, σπουδάζουμε τους γιατρούς και φεύγουν έξω. Η πρώτη προτεραιότητά μας, αν γίνουμε κυβέρνηση, θα είναι το δημόσιο κράτος.

Είπε επίσης πως πρέπει να επενδυθεί ένα ποσοστό 5% του ΑΕΠ στην υγεία, που πρέπει να ενισχυθεί όπως και η παιδεία.

Για την ακρίβεια και το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί κυβέρνηση, έκανε λόγο για ψέμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν έκανε λόγο για «εισαγόμενη ακρίβεια». Προτείνουμε την θέσπιση πλαφόν 5% στο κέρδος για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά η ΝΔ δεν το κάνει. Είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες στο ρεύμα, αλλά και στον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Υπάρχουν ολιγοπώλια.

Έχουμε προτείνει σύστημα «Τειρεσία» για τις εταιρίες που αισχροκερδούν, επιβάλοντας απαγόρευση στο να συμμετέχουν σε έργα για το Δημόσιο για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Προτείνει την θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα, λέγοντας πως οι άνθρωποι δεν αντέχουν και πως αυτό θα επιστραφεί στην οικονομία. Δεν πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο, αλλά οι πολίτες πεινούν.

Προτείνουμε συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

Σε ερώτηση για το αν είναι κοστολογημένο το πρόγραμμα, εμείς το χτίζουμε κάθε μέρα, θα γίνουν προτάσεις νόμου με διάφανη κοστολόγηση, για να ξέρουν οι Έλληνες τι θα γίνει, όταν γίνουμε κυβέρνηση.

Για τις Ευρωεκλογές και το ποιο αποτέλεσμα ικανοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει πως στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κυβερνήσει, διεκδικεί την πρωτιά.

Αλλάζουμε τις δομές του κόμματός μας για να είναι προσιτή σε όλο τον κόσμο. Το Προοδευτικό Κέντρο έχει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί είναι η φυσική του θέση.

Σε ερώτηση για το αν προσομοιάζει με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, απαντά πως όλος ο κόσμος που θεωρεί ότι είναι προοδευτικός να σκεφτεί τις αξίες των πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση ρίχνει λάσπη, βάζουν μήτρια από τον Κασιδιάρη στο ψηφοδέλτιο και δεν αποπέμπουν βουλευτή για ακροδεξιό λόγο, τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ έχουν εκμεταλλευτεί ομοφοβικό λόγο, η ΝΔ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά προς την άκρα δεξιά.

Σε ερώτηση με βάση τα όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης ότι δεν υποβλήθηκε υπόμνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους Σπαρτιάτες για να κόψουν ψήφους από τη ΝΔ, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία επαφή με την άκρα Δεξιά, λέγοντας πως δεν θέλουμε τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών.

Άσκησε κριτική για τα Τέμπη, κάνοντας λόγο για μπάζωμα και μετακίνηση των χωμάτων, στα οποία «υπάρχουν οστά», επαναλαμβάνοντας την ρητορική περί μονταζιέρας και πως υπήρξε εντολή από την κυβέρνηση για αυτήν την ενέργεια. «Ζητάμε να ξέρουμε την αλήθεια, η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τον Κώστα Καραμανλή στη Δικαιοσύνη».

Είπε επίσης πως θα καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για να «υπάρχει ισότητα όλων απέναντι στον νόμο». Θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω.

Πρόθεσή μου είναι να πάω στην Κέρκυρα το Πάσχα, θα πάω στην Εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν εμπορεύομαι την πίστη μου, σέβομαι τους συμπολίτες μου που είναι άθεοι.

Σε ερώτηση για το βουλευτή της Νίκης και τις… σφαλιάρες, σημειώνει ότι ο νόμος αφορά την ισότητα στο γάμο και όχι το γάμο των ομοφύλων, λέγοντας πως «οι λέξεις πληγώνουν». Έκανε λόγο για αναχρονιστικό λόγο, θέτοντας το ερώτημα αν θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη χώρα.

«Έχουμε γίνει μια κοινωνία της ατομικής ευθύνης και του γρήγορου πλουτισμού, θα ήθελα να βρούμε τρόπο να ομονοήσουμε, να ενισχυθεί η αριστερή, συλλογική ευθύνη».

Επανερχόμενος στο ζήτημα του κοινωνικού κράτους, σημείωσε πως «ένα 7% στη Δημόσια Παιδεία είναι αυτονόητος στόχος». Για τη στέγη, έκανε λόγο για ανάγκη οικοδόμησης σπιτιών σύγχρονων, φιλικών στο περιβάλλον, τόσο στην Αθήνα, όσο και αλλού, με στόχο την επιστροφή των αποδήμων.

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει εκλογές σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, είπε πως «είναι καλό να ξαναζυγιστούμε» και πως «υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση να ξεπεράσουμε το 20%». «Η αλαζονεία της κυβέρνησης πρέπει να τελειώσει».

Σε ερώτηση για τα σχόλιά του για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, είπε πως έχω πει πολύ καλά λόγια για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον τρόπο που υπερασπίζεται τη Μαρία Καρυστιανού.

Σε ερώτηση για το αν είναι θυμωμένος, λέει ότι είναι κουρασμένος από το ταξίδι στη θάλασσα.  Η ΝΔ μεγαλώνει επ’άπειρον το χρέος της και δεν ξέρω ποιος το πληρώνει, ενώ το έχει ρυθμίσει.

Σε ερώτηση για το πόθεν έσχες, έχω πει 100 φορές ότι θα το υποβάλω.

Περισσότερα σε λίγο…

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ