Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης: Πιθανός διάδοχος της Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τον Economist – Το απέκλεισε ο ίδιος

Με αφορμή το ενδεχόμενο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην παραμείνει στο τιμόνι της Κομισιόν για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, αρκετά είναι τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ που δημοσιεύουν το τελευταίο διάστημα λίστες με ονόματα υποψηφίων αντικαταστατών της, μεταξύ των οποίων και εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Economist βάζει στο κάδρο τον Έλληνα πρωθυπουργό ως πιθανό υποψήφιο σημειώνοντας: «Μια αποτυχία του υποψηφίου που προτείνουν οι ηγέτες της ΕΕ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο θα οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο. Αν όχι η Φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος;

economist1

»Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην αφεντικό της ΕΚΤ, θα δημοσιοποιήσει σύντομα μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο πιθανώς να συμβαδίζει με το ομοσπονδιακό όραμα του κ. Μακρόν και θα εντυπωσιάσει τους ευρωβουλευτές που αναζητούν μια ισχυρή φυσιογνωμία. Όμως είναι 76 ετών και δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

»Άλλοι της Κεντροδεξιάς, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αντιμετώπιζαν ανάλογα ερωτήματα με εκείνα που αντιμετωπίζει η απερχόμενη πρόεδρος. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αλλά ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη λίστα των επτά «μνηστήρων»

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Euronews, το οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας Μητσοτάκη για το τιμόνι της Κομισιόν, περιλαμβάνοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό σε λίστα επτά «μνηστήρων». Τα υπόλοιπα ονόματα που υπήρχαν στη λίστα ήταν αυτό του Μάριο Ντράγκι, της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα (πρώην επίτροπο Προϋπολογισμού της ΕΕ και νυν διευθύντρια του ΔΝΤ), του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς, της προέδρου της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα, της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

euronews-mitsotakis-the-ace

Όπως ανέφερε το σχετικό απόσπασμα του δημοσιεύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα μπορούσε να αποδειχθεί άλλος ένας άσος στο μανίκι του ΕΛΚ, αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

»Σε ένα πρόσφατο tweet, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι ο Μητσοτάκης “αντιπροσωπεύει την ηγεσία του ΕΛΚ στα καλύτερά της” -λόγια που μάλλον δεν θα χρησιμοποιούσε για τη Φον ντερ Λάιεν.

»Ο Μητσοτάκης είναι συμπαθής στους συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ και θα μπορούσε να αποτελέσει και μια καλή επιλογή για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν το ΕΛΚ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το πόστο της Κομισιόν».

Το Euronews συμπεριελάμβανε στα υπέρ μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Έλληνα πρωθυπουργού, την εμπειρία του ως Ευρωπαίου ηγέτη, την καλή γνώση της Αγγλικής και της Γαλλικής και ικανή γνώση της Γερμανικής, ώστε να μπορεί να απευθύνεται στην ολομέλεια της Ευρωβουλής στην ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης. Στα κατά ανέφερε την «οσμή εσωτερικών σκανδάλων», η οποία «θα μπορούσε να τον καταστήσει επικίνδυνη επιλογή».

«Για εμένα δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα»

Τέλος στα σενάρια αυτά έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ είπε: «Για εμένα δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι μεγαλύτερη η τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο, θα πάμε σε εκλογές το 2027. Η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα είναι τιμητική, αλλά δεν με αφορά καθόλου».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ