Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επιστολική ψήφος: Έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 146.000 πολίτες – 1 έως 3 ψηφοφόροι σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας

«Αν δουλεύετε σεζόν, αν σπουδάζετε σε άλλη πόλη ή δίνετε εξετάσεις, αν σας δυσκολεύουν οι µετακινήσεις ή αν απλώς θέλετε να πάτε για µπάνιο στις 9 Ιουνίου, µέχρι τη Μεγάλη ∆ευτέρα, 29 Απριλίου, µπορείτε να εγγραφείτε στην πλατφόρµα. Η αποχή δεν είναι απάντηση. Εχετε τώρα έναν επιπλέον λόγο να συµµετέχετε στις εκλογές».

*Διαβάστε εδώ: Ευρωεκλογές 2024 – Επιστολική ψήφος: Μέχρι τις 29 Απριλίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τις εγγραφές – Βήμα – βήμα η διαδικασία

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προ ηµερών κάλεσε τους πολίτες να εγγραφούν στην πλατφόρµα για την επιστολική ψήφο, η οποία κλείνει τη Μεγάλη ∆ευτέρα, 29 Απριλίου. Στις 19 Απριλίου η πλατφόρµα του ΥΠ.ΕΣ. συµπλήρωσε δύο µήνες λειτουργίας.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, στην πλατφόρµα https://epistoliki.ypes.gov.gr/login είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 146.000 πολίτες.

Οι 107.000 είναι εντός Ελλάδας και οι υπόλοιποι 39.000 είναι Ελληνες του εξωτερικού. Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, βλέπουµε ότι το ηλικιακό γκρουπ που προτιµά την επιστολική ψήφο είναι µεταξύ 41 και 50 ετών. Από αυτό το στοιχείο βλέπουµε ότι η συγκεκριµένη ηλικιακή κατανοµή αφορά τη γενιά του brain drain. ∆ηλαδή, πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα µε το ξέσπασµα της κρίσης (τότε ήταν 30 έως 35 ετών). Ακόµα, στην προτίµηση της επιστολικής ψήφου υπάρχει ένα ισχνό προβάδισµα των ανδρών έναντι των γυναικών, που µεταφράζεται σε 52%-48%. Οπως αναµενόταν, ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο έχουν δείξει και οι Ελληνες του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριµένα, το 84% των εγγεγραµµένων προέρχεται από την Ευρώπη, ενώ το 10,5% από Βόρεια και Κεντρική Αµερική. Από εκεί και πέρα, έχουµε µικρότερα ποσοστά από Ασία, Αφρική, Νότια Αµερική και Αυστραλία.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι από τις χώρες του εξωτερικού που φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας µε τις περισσότερες εγγραφές, η Γερµανία προσπέρασε το Ηνωµένο Βασίλειο, το οποίο οδηγούσε την άτυπη αυτή κούρσα από το άνοιγµα της πλατφόρµας, τον Φεβρουάριο.

Τα παράδοξα

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο έχουν επιδείξει Ελληνες που ζουν σε χώρες της Αφρικής, όπως η Λ.∆. Κονγκό (3 εγγεγραµµένοι) και η Τανζανία (3 εγγεγραµµένοι).

Επίσης, µία εγγραφή υπάρχει σε χώρες όπως η Ζάµπια, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Τζιµπουτί και η Μποτσουάνα. Από εκεί και πέρα, στη Νήσο του Μαν -πρόκειται για νησί που βρίσκεται στην Ιρλανδική Θάλασσα και εξαρτάται από το βρετανικό Στέµµα- έχει καταγραφεί µία εγγραφή.

Επίσης, µία εγγραφή έχει γίνει από την Παπούα Νέα Γουινέα, που βρίσκεται στα βόρεια της Αυστραλίας, αλλά και από το Τρινιντάντ και Τοµπάγκο, που βρίσκεται στη Νότια Καραϊβική.

Παράλληλα, από χώρες της Ασίας υπάρχει µία εγγραφή, στην Καµπότζη. Σύµφωνα µε τον νόµο, οι ψηφοφόροι που έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο θα πρέπει να έχουν παραλάβει τους ειδικούς εκλογικούς φακέλους το αργότερο 15 ηµέρες πριν από τη διενέργεια των ευρωεκλογών, ήτοι έως τις 24 Μαΐου. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες ταχυδροµικών υπηρεσιών θα πρέπει να παραδώσουν τους φακέλους που έχουν παραλάβει στον χώρο όπου συλλέγονται οι επιστολικές ψήφοι µέχρι το Σάββατο 9 Ιουνίου, στις 5 το απόγευµα. Από την πλευρά τους, οι εκλογείς είναι αυτοί που πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε η αποστολή του φακέλου να γίνει σε εµπρόθεσµη ηµεροµηνία.

Όσοι βρίσκονται εντός Ελλάδας θα πρέπει (α) να παραδώσουν τον φάκελο έως τις 3 Ιουνίου, εάν έχουν επιλέξει διανοµέα ή (β) να παραδώσουν τον φάκελο έως τις 4 Ιουνίου, σε περίπτωση που έχουν επιλέξει να παραδώσουν τον φάκελο σε κατάστηµα µίας εκ των δύο αναδόχων εταιρειών. Τέλος, αναφορικά µε τους ψηφοφόρους του εξωτερικού, στην περίπτωση που βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες, στην Τουρκία ή τις ΗΠΑ, οφείλουν να έχουν παραδώσει τον φάκελο έως την Τετάρτη 29 Μαΐου, ενώ, εάν βρίσκονται σε κάποιο άλλο µέρος του κόσµου, µέχρι την Τρίτη 28 Μαΐου.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ